29 april 2020

Beginnen met een nieuwe baan tijdens de coronacrisis: hoe is dat?

Tom Dullens
3 minuten leestijd

Vincent van der Borden (53) is sinds 1 april in dienst bij Techsharks. Dit betekent dat hij midden in de coronacrisis is begonnen met een nieuwe baan. Extra spannend dus! Voor ons een goede reden om aan Vincent te vragen hoe het met hem gaat.

Als nieuwe shark willen wij je natuurlijk beter leren kennen. Kun je iets meer over jezelf vertellen?
“Ik ben geboren in Vlaardingen en getogen in Rotterdamse regio, maar twaalf jaar geleden wilden mijn vrouw en ik de grote stad uit dus toen zijn we verhuisd naar Groesbeek. Daar zijn we tot op de dag van vandaag nog steeds gelukkig. In mijn vrije tijd bouw en ontwerp ik graag modelschepen.”

Bij welke werkgevers heb je eerder gewerkt?
“In Rotterdam heb ik 23 jaar bij DSM gewerkt als senior proces operator. Toen ik verhuisde naar Groesbeek heb ik eerst vijf jaar als procesleider en technicus gewerkt bij MSD in Boxmeer. Vervolgens heb ik vijf jaar als procestechnicus gewerkt bij Synthon in Nijmegen.”

Hoe ben je bij Techsharks terechtgekomen?
“Bij de werkgever waar ik werkzaam was, hadden ze helaas niet meer voldoende werkzaamheden. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe baan. Ik vond een nieuwe baan, maar dat bleek niet de juiste keuze te zijn geweest. Ik herpakte mijn zoektocht en kwam uit bij Techsharks. Zij hadden een aantal vacatures beschikbaar die mij erg aanspraken.”

Hoe is het contact tussen jou en Techsharks vanaf dat moment verlopen?
“Ik heb contact opgenomen met Techsharks waarna we een aantal prettige gesprekken met elkaar hebben gehad. Door diverse vragenlijsten en assessments af te nemen hebben ze mij beter leren kennen als persoon. Naar mijn mening kunnen ze hierdoor een eerlijk verhaal aan een opdrachtgever vertellen waardoor de kans op een “geslaagd huwelijk” groter wordt. De opdrachtgever weet hierdoor goed wat voor persoon ze in dienst nemen en of deze persoon zal kunnen voldoen aan de verwachtingen. Ik denk dat dit de kracht is van Techsharks: ze bieden kwaliteit.”

Zijn jullie samen op zoek gegaan naar een passende opdrachtgever?
“Techsharks heeft mij meerdere voorstellen gedaan. Bij een aantal opdrachtgevers ben ik op gesprek geweest. Uiteindelijk bleek Essity de beste match voor mij. Na een aantal gesprekken hebben ze mij in dienst genomen voor een bepaalde productielijn. Anderhalve week voordat ik zou beginnen werd ik blij verrast door een telefoontje van Essity met de vraag of ik zin had om in een volledig nieuw project te stappen. Dit betekende ook dat ik een aantal keer naar Polen en Amerika zou afreizen. Ik was hier erg door vereerd, omdat ik nog niet in dienst was maar wel al deze mooie kans aangeboden kreeg.” 

Dan heb je vast een hele goede eerste indruk gemaakt!
“Dat denk ik inderdaad ook. Ik heb al twee keer eerder meegeholpen om nieuwe afdelingen op te zetten, dus ik denk dat mijn ervaring wellicht heeft meegespeeld. Ik was echt heel blij met deze kans.”

Wat is precies jouw rol in dit nieuwe project?
“Mijn functie noemen ze bij Essity “topper”: technisch operator productie. Dat is eigenlijk de persoon die het initiatief neemt in het team. Het is de persoon die zaken voorbereidt, communiceert en deelneemt aan verbeterprojecten. Het is precies de functie die ik ambieer. Helaas zijn de reizen door het coronavirus vooralsnog niet doorgegaan. Anders was ik nu in Polen geweest en eind mei hadden we twee weken Amerika op de planning staan. We zijn nu aan het nadenken over hoe we dit de komende tijd gaan invullen.”

Heb je nu andere werkzaamheden doordat de reizen zijn gecanceld?
“Ik ben bezig met werkzaamheden waar ik in eerste instantie voor was aangenomen. Ik zit nu op een bestaande afdeling waar ik een interne opleiding volg. Daarnaast probeer ik alles van het bedrijf te leren kennen, zodat ik weet hoe het bedrijf in elkaar steekt en wat er van mij wordt verwacht. Het is jammer dat het nieuwe project door overmacht vertraging heeft opgelopen, maar we hebben goede hoop dat als de situatie weer normaal is we dit project weer kunnen gaan opstarten.”

Is er nog contact tussen jou en Techsharks nu dat jouw werkzaamheden er anders uitzien door de coronacrisis?
“Het contact is prima. Als er veranderingen plaatsvinden laat ik dit weten aan Techsharks. Meestal word ik dan dezelfde dag nog gebeld om de veranderingen samen te bespreken.”

Je hebt op 1 april ook deelgenomen aan de online onboarding van nieuwe sharks. Hoe vond je dat?
“Ik vond de onboarding erg leuk en grappig zo online. Het was de eerste keer dat ik aan zoiets deelnam, maar ik moet de organisatoren complimenten geven dat ze deze dag in een korte tijd zo leuk in elkaar hebben gezet.”

Wat zijn je verwachtingen voor de komende periode?
“Mijn doel is om zo snel mogelijk de opleiding af te ronden en dan door te schuiven naar het nieuwe project. Hoe dat er dan precies uit zal gaan zien, weet natuurlijk nog niemand.”

Waar zie jij jezelf over tien jaar?
“Ik hoop dan mede dankzij Techsharks een mooie carrière te hebben opgebouwd bij Essity.”

Ik was hier erg door vereerd, omdat ik nog niet in dienst was maar wel al deze mooie kans aangeboden kreeg