06 januari 2021

Hoe ziet een succesvol referralprogramma eruit?

Marjanne Vos
3 minuten leestijd
Marjanne Vos (Recruitment Specialist bij Techsharks) houdt zich naast het werven van de beste technici ook bezig met de opzet en uitvoering van ons interne referralprogramma. In dit verhaal vertelt ze ons meer over het succes van The Hunt.

“Sinds ik in september 2018 bij Techsharks startte als Recruitment Specialist van vestiging Eindhoven Proces ben ik dagelijks bezig met het binden en boeien van de beste operators en monteurs uit de regio. Deze vakspecialisten zitten overal: bestaande contacten, sollicitanten, jobboards, LinkedIn, etc. Naast deze ‘standaard’-kanalen maken we bij Techsharks ook gebruik van referrals van onze eigen medewerkers, waarom? Omdat het werkt. Goede techneuten kennen goede techneuten.

Om deze reden zijn we op 12 september 2019 gestart met een organisatie breed referralprogramma, genaamd The Hunt. Dit programma kende een grootse aftrap in de vorm van een referralfestival bij Lightyear in Helmond. Deze middag was toegankelijk voor alle medewerkers plus introducé en bestond uit een rondleiding door de fabriek en een afsluitend feest. Daarnaast werd op dit moment ook de landingspagina op onze website gepresenteerd waarop alle referrals centraal binnen zouden komen. Door de referrals vanaf dat moment corporate op te pakken, kunnen we waarborgen dat alle referrals en aandragers op dezelfde manier behandeld en beloond worden.

Na een knallende start van het referralprogramma in september hebben we vervolgens onze medewerkers continu op de hoogte gehouden van het project. Denk hierbij aan activatie en tussenstanden door middel van nieuwsbrieven en een presentje via briefpost. Wanneer een medewerker een nieuwe collega aandraagt wordt er binnen 48 uur telefonisch contact met hem/haar opgenomen. In dit eerste contact maken we kort kennis en kijken we of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Als we hierop beide ‘ja’ kunnen zeggen, wordt de potentiële collega overgedragen naar de verantwoordelijke vestiging en wordt er een reguliere sollicitatieprocedure opgestart. Wanneer we tot het tekenen van een arbeidsovereenkomst komen, ontvangt de aandrager van de referral een bonus van €1.000,- bruto en is hij tevens in de race voor een andere prijs die dat jachtseizoen centraal staat. Denk hierbij aan een weekend rijden in een Tesla, vliegles, crossen op het circuit van Zandvoort of indoor skydiven!

In 2020 hebben we maar liefst 20% van al onze hires verwezenlijkt via dit programma, reden genoeg om een nieuw jachtseizoen te openen! Een nieuw jachtseizoen is gestart op 1 januari 2021 en loopt tot en met 31 maart. Degene die de meeste referrals aandraagt wint een middag electrocrossen en paintballen met een groep vrienden! Happy hunting!”

"Goede techneuten kennen goede techneuten."