10 november 2020

Testimonial Tijmen Cramer

Emilia Wulms
3 minuten leestijd

Naam: Tijmen Cramer
Leeftijd: 27 jaar
Functie: Software Engineer / Automation Engineer
Woonplaats: Swalmen
Werkzaam bij Techsharks sinds: augustus 2017

“Ik ben Tijmen Cramer (27 jaar), geboren in Alkmaar en later verhuisd naar Limburg. Wat betreft mijn studieloopbaan, heb ik de lange weg genomen. Ik ben begonnen op het vmbo kader. Daarna ben ik ingestroomd op mbo niveau 4 en uiteindelijk heb ik de hbo-opleiding Industriële Automatisering afgerond. Iedereen dacht altijd dat ik een hbo-opleiding niet zou redden, maar uiteindelijk heb ik het tegendeel bewezen. Dat is iets wat mij typeert: ik ben leergierig, ambitieus en gemotiveerd. Inmiddels werk ik ruim drie jaar bij Techsharks. Momenteel ben ik werkzaam bij mijn derde opdrachtgever.

Mijn eerste opdracht was bij Actemium als Service Engineer. Hier heb ik veertien maanden gewerkt. Samen met zo’n vijftien collega’s was ik verantwoordelijk voor het oplossen van (software) storingen op afstand via een VPN verbinding bij ongeveer honderd verschillende klanten in de industrie. Een klant belde met een storing in en gaf aan in welke productielijn het probleem zat. Vervolgens kregen wij toegang tot de fabriek en konden wij meekijken in de software om zodoende de storing te verhelpen. Dagelijks kwam ik hierbij in aanraking met SCADA, MES-, Batch-, en PLC software en applicaties en was ik het directe aanspreekpunt voor de klant om te zorgen dat het productieproces zo snel mogelijk weer probleemloos draaide. Naast het oplossen van storingen inspecteerden we periodiek de status van de automatiseringssystemen bij de klant. Op een bepaald moment vroeg Actemium of ze mij mochten overnemen van Techsharks. Ik heb hier enige tijd over getwijfeld, maar uiteindelijk het besluit genomen om bij Techsharks te blijven. Ik vind het tof om wat meer van de industrie te beleven, zodat ik na een aantal jaren echt kan zeggen welke industrie ik het leukste vind.

Samen met Techsharks ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe opdrachtgever met een opdracht met meer diepgang. Als Service Engineer los je storingen op waar je de nodige skills voor moet hebben, maar je programmeert niet. Toen ben ik aan de slag gegaan als Software Engineer bij Van Doren Engineers. Ik ben meer gaan programmeren en echt in het diepe gegooid. Dat vond ik ontzettend leuk en ik heb daar veel van geleerd. Mijn grootste opdracht was het programmeren en in bedrijf stellen van drie kratten wasstraten voor een groot distributiecentrum voor bloemen en planten. Iedere wasstraat bestond uit een transportsysteem, verschillende units met pompen, sensoren en veiligheidsfuncties. Voor dit project heb ik de software zelf geschreven en in bedrijf gesteld. Dat was een gaaf project, maar ik kwam er gaandeweg achter dat deze opdrachtgever niet helemaal bij mij paste. Ik wilde graag meer zelf de vertaalslag maken van wat de klant wil, daar haal ik voldoening uit. In totaal heb ik zes maanden bij Van Doren Engineers gewerkt.

Mijn derde opdrachtgever waar ik aan de slag ben gegaan is Sitech. Een bedrijf dat het onderhoud voor verschillende fabrieken op het Chemelot terrein verzorgt. Als Process Control System Engineer ben ik verantwoordelijk voor het onderhouden en innoveren van het complete (DCS)- besturingssysteem voor twee fabrieken. Mijn werkzaamheden zijn o.a. het onderzoeken en oplossen van storingen, het uitvoeren van preventieve onderhoudswerkzaamheden, het uitvoeren van wijzigingen en documentatie bijwerken, het opstellen en uitvoeren van maintenance plannen en het (mede) uitvoeren van projecten. Het uitvoeren van projecten houdt in dat als er nieuwe technieken in de fabriek worden geïntroduceerd ik hier verantwoordelijk voor ben. Recent heb ik voor een fabriek op het Chemelot terrein verschillende inbedrijfstellingen uitgevoerd tijdens een grote onderhoudsstop. Ik heb bijvoorbeeld een start/stop functionaliteit met interlocking geïmplementeerd voor verschillende pompen in DCS. Ook heb ik verschillende projecten uitgevoerd, waarbij ik bijvoorbeeld digitale- en analoge signaalverwerking heb toegepast. Ik ben nu één jaar en zeven maanden werkzaam bij Sitech.

De meeste voldoening haal ik uit het vertalen van een klantwens naar een software oplossing. Het mooiste is natuurlijk als de klant uiteindelijk tevreden is omdat ik zijn probleem heb opgelost. Daarnaast probeer ik niet alleen het probleem op te lossen maar ook nog mee te denken over de toekomst met de klant. Ik heb het voordeel dat ik verstand heb van software en programmeren en dat ik daarnaast communicatief vaardig ben. Je moet goed luisteren naar een klant, de probleemstelling kunnen schetsen en meedenken. Dit is belangrijk omdat ik de desbetreffende fabriekskennis niet heb, maar ik moet wel samen met de technoloog in gesprek gaan en de probleemstelling begrijpen. Je moet hier niet alleen communicatief vaardig voor zijn, maar het is ook belangrijk om analytisch mee te denken. Dat is mijn kracht en tegelijkertijd mijn drijfveer om dit soort functies te kunnen vervullen.

Buiten mijn werkzaamheden bij Sitech maak ik onderdeel uit van de Oceaan Opinie van Techsharks. Hier zitten leden in die samen de gehele organisatie vertegenwoordigen. Als een van onze sharks een idee heeft voor een verbetering die de hele organisatie aangaat (bijv. een procesverbetering) kunnen ze dit bij een van de leden van de Oceaan Opinie melden. Wij gaan er vervolgens mee aan de slag. Ik vind het leuk om me in te zetten voor Techsharks. Voor de toekomst vind ik het belangrijk dat ik mijn passie kan blijven uitvoeren in de industrie. Mijn ambitie is om een stukje leiding te gaan geven. In welke vorm weet ik nog niet. Ik wil dit graag opbouwen naar orde van maten. Ik ben namelijk van mening dat leidinggeven een stuk vanuit ervaring moet komen.”