11 februari 2021

Van projectleider op grote evenementen naar hoofd technische dienst bij Growers United!

Wesley van der Molen
3 minuten leestijd

Roy van Meel is 4,5 jaar werkzaam als hoofd technische dienst bij Growers United. Een van de grote spelers in de teelt, het verpakken en de verkoop van kasgroenten in Europa. Roy vertelt ons meer over het nieuwe verpakkingscentrum en de bijbehorende automatiseringen. Daarnaast vertelt hij waarom hij gelooft in zij-instroom.

Wat heb je hiervoor gedaan?
“Ik ben vuurwerkspecialist van origine. Ik heb jarenlang als projectleider in de evenementenbranche over de hele wereld gewerkt. Daar zat op een bepaald moment geen uitdaging meer in en via een jobcoach kwam ik bij deze functie terecht. Alle competenties die ik heb opgedaan in de evenementenbranche kan ik gebruiken en vertalen naar deze industrie. Ik zocht een groeiend bedrijf met vertrouwen in hun werknemers en dat bedrijf heb ik gevonden in Growers United. Ik word niet in een hokje gestopt, maar vrijgelaten om mijn eigen koers te varen.”

Kun je meer vertellen over Growers United?
“Wij zijn een coöperatie van én voor kasgroentetelers. De telers zijn gespecialiseerd in het telen van tomaten, aubergines, komkommers en paprika’s. De coöperatie in het verpakken en verkopen ervan. Zo leveren wij onze klanten dagelijks verse, duurzaam geteelde groente. Eind 2020 is het verpakken van de vruchtgroenten onder één dak gekomen in Maasdijk. Ik ben gestart bij DC Prominent in De Lier, gespecialiseerd in het verpakken van tomaten. Door de sterke groei van de organisatie is besloten om náást de nieuwbouw in Maasdijk de locatie in De Lier te laten draaien voor het verpakken van tomaten, ons grootste product. Zo heeft Growers United nu twee verpakkingslocaties. We verpakken 168 miljoen retail verpakkingen op jaarbasis. Tomaten zijn nog steeds ons hoofdproduct, de andere kasgroenten verpakken we in minder grote hoeveelheden, maar wel met dezelfde kwaliteit en hetzelfde enthousiasme.”

Kun je meer vertellen over het proces?
“We zijn een coöperatie met aangesloten telers. Zij weten op weekbasis hoeveel kilo zij oogsten en vervolgens weet de afdeling verkoop hoeveel kilo ze kunnen verkopen. Op het moment dat ze het verkocht hebben, komt het in ons systeem te staan en weten wij hoeveel we moeten verpakken en wat de bijbehorende klanteisen zijn. Er is namelijk geen klant die dezelfde verpakking wil. De producten komen met vrachtwagens binnen en gaan het geautomatiseerde magazijn in. Vervolgens gaat het automatisch naar de lijnen toe. Het enige wat daar handmatig gebeurt, is het beetpakken van het product. Dat is nog niet gerobotiseerd, omdat deze handeling in de AGF-sector nog een uitdaging is. Als het verpakt is, wordt het gepalletiseerd en wordt het opgehaald door de klant.”

Dus jullie hebben een zeer geautomatiseerd verpakkingscentrum?
“Ja enorm ver. De locatie in De Lier is twintig jaar oud. Daar zijn in de afgelopen jaren diverse moderniseringen doorgevoerd en is al behoorlijk geautomatiseerd. De nieuwbouwlocatie is eigenlijk nog een stap verder geautomatiseerd en meer op data gedreven. Dat is echt een ‘fabriek’ die thuispast in de vierde industriële revolutie.”

Is daardoor het werk van de techneuten veranderd?
“Het wordt natuurlijk complexer. De mechanica blijft hetzelfde want het product moet nog steeds van A naar B worden getransporteerd. En transportbanden en elektromotoren blijven. Daarnaast hebben we nog steeds met pneumatiek te maken, maar achter de actie van het aanzetten van de transportband zit veel meer data. Daardoor kan er meer fout gaan waardoor het proces soms minder grijpbaar is. Daar heb je ander geschoold personeel voor nodig.”

Naar wat voor personeel ben je op zoek?
“In de procesindustrie heb je gescheiden werkwerelden. Er zijn elektriciens, besturingstechnici en mechanische mensen. Daar zijn wij niet naar op zoek, wij zoeken allrounders. De monteur hoeft nog niet alles te kunnen, maar moet er wel voor openstaan om alles te willen doen. De meeste raakvlakken zitten voor mij in de mechatronica. Zij zijn niet bang om vieze handen te krijgen en hebben verstand van elektrotechniek.”

Jullie zijn een bedrijf dat veel inzet op duurzaamheid, heb je daar zelf ook mee te maken in je dagelijkse werkzaamheden?
“We zijn een maatschappelijk bedrijf, dus duurzaamheid is zeker belangrijk. Bij het nieuwbouwproject hebben we ervoor gekozen om geen gasaansluiting te hebben, dus alles is elektrisch. Daarnaast hebben we op het dak van Growers United meer dan vierduizend zonnepanelen en hergebruiken we de warmte afkomstig van de installaties. Een moeilijk punt is de verpakking, omdat deze wordt gemaakt op basis van de eisen van de klanten. We proberen onze klanten echter wel altijd te adviseren om een zo duurzaam mogelijke verpakking te laten produceren.”

Wat zijn jouw belangrijkste verantwoordelijkheden?
“Mijn belangrijkste verantwoordelijkheid is dat alles in de lucht blijft. Ik geef sturing aan een team van twaalf monteurs verdeeld over twee locaties. Wij zijn als team zeer gemotiveerd om alles samen op te lossen. Ik ben de filter tussen de directie en mijn team. Ik behandel mijn afdeling als een zelfstandig bedrijf.”

Hoeveel techneuten van Techsharks zitten er momenteel in jouw team?
“Robin van Weesel zit nu één jaar bij ons. Hij komt in maart in vaste dienst als werkvoorbereider, dus dat is een succesvolle samenwerking geweest. We hebben als doelstelling met Techsharks dat we de medewerker na één succesvol jaar overnemen. Techsharks doet al een voorselectie en is in staat om de juiste mensen aan te leveren. Half januari zijn er twee medewerkers van Techsharks gestart verdeeld over de twee locaties en in maart start de derde.”

Daar zitten ook monteurs tussen met een achtergrond in automotive en de luchtvaarttechniek. Je gelooft dus in de kracht van zij-instroom? Wellicht ook vanwege je eigen achtergrond?
“Dat klopt helemaal. Ik heb deze kans gekregen en ik vind dat anderen deze kans ook moeten krijgen. Als je gemotiveerd en gedreven bent dan kom je er wel. Dat je het principe nog niet snapt betekent niet dat je het later niet kunt snappen. Inzicht is daarbij wel een vereiste en je moet techniek begrijpen. Als je in de auto- en luchtvaarttechniek werkzaam bent geweest dan begrijp je techniek, maar het zijn andere werelden. Ik ben ook niet geneigd om alleen op CV’s te reageren die volledig passend zijn. Voor mij is het belangrijk dat ik binnen een gesprek van veertig minuten een klik met een kandidaat heb en dat ik zie dat iemand een bepaalde drive heeft.”

Bestaat het team volledig uit mannen?
“Ja, helaas wel. Twee jaar geleden kwam er een CV voorbij van een vrouwelijke monteur. Zij kwam van defensie vandaan. Dezelfde minuut dat ik deze CV zag, heb ik gereageerd dat ik haar op gesprek wilde hebben. Toen was ik al te laat. Het blijft een unicum waar iedereen vol bovenop springt. Ik ben dus voorstander van vrouwelijke monteurs, maar ze zijn helaas schaars.”

Hoe zorg je ervoor dat de monteurs in jouw team zich blijven ontwikkelen?
“Twee jaar geleden zijn we bewust gestart met het motiveren om opleidingen te volgen. Daarnaast faciliteert Techsharks ook opleidingen. Robin van Weesel heeft zijn opleiding tot werkvoorbereider gevolgd via Techsharks. Daarnaast hebben wij interne opleidingen. Als het om specifieke opleidingen gaat, zijn wij zeker bereid om hierin te investeren.”

Wat maakt het werken bij Growers United zo leuk en uitdagend?
“De zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die je krijgt in je werkzaamheden. Ik ben vrij in het oppakken van werkzaamheden die ik graag zou willen doen en ik verwacht dit van mijn team ook. Natuurlijk stel ik kaders op, maar binnen deze kaders laat ik ze volledig vrij om zelf te optimaliseren. Ik wil ook geen werkvoorbereider hebben die werkbonnen gaat uitdelen. Er is een systeem waarin storingen vermeld worden en ik vind dat iedereen hier zelf op moet anticiperen. Als iemand alleen storingen loopt en ziet dat deze lijst te lang wordt dan moet een buddy komen helpen. Alle techneuten hebben een eigen project lopen en zoeken hierin zelf naar efficiëntie. Dat maakt het naar mijn mening erg leuk werk.”

"Ik word niet in een hokje gestopt, maar vrijgelaten om mijn eigen koers te varen"