15 februari 2023

Groeien als individu en als team: samen bereik je meer!

Nathalie van Buggenum
3 minuten leestijd
Erik van Beurden (28) is Engineer Mechatronica bij Quooker. Hij deed eerst de opleiding mbo 4 Mechatronica bij ROC Tilburg, gevolgd door de hbo-opleiding Mechatronica bij Avans Hogeschool in Breda. Inmiddels is hij 2,5 jaar werkzaam bij Quooker. In 2015 deed hij mee aan het project Go for Africa: hij reisde per auto naar West-Afrika om daar in zeven weken zijn stageopdracht uit te voeren. Het team waar hij deel van uitmaakte, was het eerste team dat gesponsord werd door Techsharks. We gingen met Erik in gesprek en vroegen hem naar deze periode, hoe hij dit heeft beleefd maar vooral wat hij ervan geleerd heeft.

Waarom deed je mee?
“In eerste instantie twijfelde ik om mee te doen, om meerdere redenen. Het is niet alleen een spannende en verre reis, maar het kost ook veel tijd om je voor te bereiden. Bovendien brak in 2014 in West-Afrika een epidemie van ebola uit. Na een informatiemiddag op school besloot ik toch de uitdaging aan te gaan; samen met drie andere jongens vormden we een team en zijn we in drie weken met twee auto’s naar Afrika gereden voor onze stageopdracht.”

Waar bestond de stageopdracht uit?
“De opdracht bestond uit twee projecten. Voor het eerste project moesten we een zo eenvoudig mogelijk ziekenhuisbed ontwerpen. We maakten in Nederland het ontwerp, regelden de spullen en moesten zorgen dat het materiaal daarheen werd gebracht. Op plaats van bestemming moesten er drie bedden van gemaakt kunnen worden om te verkopen aan de ziekenhuizen. Van dat geld konden ze dan weer nieuw materiaal kopen om nieuwe bedden te maken. Achteraf bleek dat we geen rekening hadden gehouden met de afwerking zoals een likje verf of hout voor de lattenbodem. Gelukkig hadden de scholen zelf initiatief genomen om dit aan te pakken. Het tweede project bestond uit het geven van praktijklessen elektrotechniek. Ook nu hadden we voor materiaal gezorgd en een lesplan bedacht.”

Wat heb je uit jouw Go For Africa reis gehaald?
“Behalve dat het een hele gave reis is, is het ook een ‘once-in-a-lifetime experience’. Tijdens de zeven weken daar heb ik dingen geleerd, die ik op school niet had kunnen leren. Je leert samen te werken en eenmaal daar ben je erg op elkaar aangewezen. Dat leverde ook wel eens spanning op, omdat iedereen op zijn eigen manier een bijdrage leverde. Dat was voor mij een goed leerpunt: door goed samen te werken kom je er uiteindelijk. Dat merk ik in mijn werk ook nog steeds. Ik heb ook veel met de lokale bevolking gesproken, want na een werkdag is er verder niet zoveel te doen. Tijdens die gesprekken heb ik geleerd over het leven daar en de verschillen met hier. Daardoor ben ik wel anders naar het leven gaan kijken.”

Wat pas je nu nog toe of ervaar je in je werk?
“Dat je samen meer bereikt en ook dat je doorzettingsvermogen nodig hebt om iets voor elkaar te krijgen. Tijdens het laatste jaar van mijn mbo-opleiding stond ik in Afrika voor de keuze: ga ik doorstuderen of niet. Ik besloot ervoor te gaan. Wat ik in een ver land voor elkaar heb gekregen, heeft mij de motivatie en het zelfvertrouwen gegeven om verder te gaan studeren.”

Hoe is jouw carrière nu in de techniek?
“Bij Quooker maken we machines die hier in de productie komen. Mijn werk is heel divers en ik vind alle onderdelen interessant: van A tot Z een machine ontwerpen, bouwen, testen, instructies geven, handleiding schrijven, meedenken over de software en het elektrotechnische gedeelte. Vanaf een leeg tekenvel beginnen en met hulp van anderen iets samenbrengen tot iets nieuws, dat doe ik het liefst.”

Hoe geef je vorm aan jouw persoonlijke groei?
“Ik groei vooral op persoonlijk vlak. Ik ben nog maar 2,5 jaar in dienst en laten we zeggen dat ik groei in de wedstrijd. Van samen projecten doen leer ik erg veel, zoals hoe je iets aan moet pakken (of juist niet). Tijdens mijn studie was mijn valkuil vooral dat ik te hard mijn best deed, omdat ik het 100% goed wilde doen. Uiteindelijk kostte me dat te veel energie. Ik heb geleerd dat 80% ook al goed is en dat gaat me steeds beter af!”