10 april 2023

Guruz: de ‘missing link’ tussen mbo en het bedrijfsleven

Jeroen Tijink
3 minuten leestijd
Er is een enorm tekort aan technisch geschoold personeel en dit probleem zal alleen maar groter worden, aangezien de instroom binnen het technisch mbo-onderwijs afneemt. Juist daarom zijn initiatieven zoals Guruz zo ontzettend belangrijk, vinden wij bij Techsharks. Stichting Guruz heeft als doel het Nederlandse mbo beter te maken, maar ook om het bedrijfsleven te helpen met employer branding. Jeroen Tijink (CEO Techsharks) en Arjan Elbers (oprichter van non-profit stichting Guruz) kennen elkaar al wat langer en toen Jeroen hoorde van de stichting, hoefde hij niet lang na te denken om ambassadeur te worden. Over het idee en doel van de stichting en het ambassadeurschap gingen we met beide heren in gesprek.

Arjan, hoe is het idee van de stichting ontstaan?
De praktijk van het bedrijfsleven ontwikkelt zich altijd sneller dan het onderwijs en dat is op zich ook logisch. Arjan vertelt: “Het tempo waarin het echte werkveld zich ontwikkelt, daar kan het onderwijs niet in mee. Docenten zijn hierin afhankelijk van de actualisering van content en kennis. Dat gebeurt wel met gastcollega’s of met open dagen, maar dat kost tijd en geld. We zijn daarom gaan nadenken over een manier om het aanbieden van actuele content schaalbaar te maken en hieruit is het idee ontstaan van het online publiceren van gastcolleges. De bedrijven die meedoen, vaak nog niet bekend onder de mbo-studenten, kunnen op deze manier laten zien wie ze zijn en wat ze doen.”

Jeroen, waarom ben je ambassadeur geworden?
“Arjan benaderde mij met dit initiatief: het aantrekkelijk maken van mbo-opleidingen en het werken in het mbo-werkveld, dat is iets waar we bij Techsharks al een aantal jaren hard aan werken, met resultaat. Onze merkuitstraling als bedrijf naar buiten toe, hebben we op een goede manier gepositioneerd en sluit goed aan bij de techneut van vandaag en de nabije toekomst. Onze technici willen niet elke dag werken in dezelfde fabriek, maar willen juist zoveel mogelijk verschillende projecten doen. We laten daarom vooral zien wie we zijn en wat we doen, in plaats van dat we heel hard roepen dat we mensen nodig hebben of dat we vacatures hebben. We laten zien wat onze mensen dagelijks doen, wat hen bezighoudt, met welke opleidingen ze bezig zijn, tijdens of na het werk. Op het moment dat je dan benaderd wordt om ambassadeur te worden van een stichting die eigenlijk exact hetzelfde nastreeft, dan hoef ik daar niet lang over na te denken.”

Arjan, hoe komt het dat het mbo niet zo’n goed imago heeft?
Dat heeft volgens Arjan vooral met politiek te maken: “Nederland is een kennisland en een kenniseconomie, hier gaan we voor het hoogst haalbare en is de verwachting dat je minimaal hbo moet hebben om later een fatsoenlijke baan te krijgen. Ouders vinden het vaak ‘niet goed genoeg’ wanneer hun eigen kinderen op het mbo zitten. Maar draai het eens om, laat bijvoorbeeld zien wat je kunt verdienen als procesoperator, dat is vaak meer dan een startend journalist of een wetenschapper. Uiteindelijk gaat het niet om geld natuurlijk. Het verschil zit in het feit dat er een theoretische leerweg is en een praktische en die zijn allebei prima. Maar termen als laag en hoog onderwijs laten we die nou eens afschaffen.”

Arjan, hoe kan stichting Guruz het imago veranderen?
“We roepen bewust niet ‘mbo’ers zijn belangrijk’, maar we laten het zien. Zo hebben we de serie: ‘Eindbaas aan het woord’. Daarin laten we kopstukken van bedrijven aan het woord. Ik stel ze voor de camera drie vragen: wie ben je, wat doe je hier en wat gebeurt er als er hier morgen geen mbo’ers meer werken? Dat is al voldoende, want op deze manier laten we studenten zien dat een CEO van een groot bedrijf zegt: ‘Dat wordt een heel kort gesprek want dan kunnen we de tent wel sluiten’. Daarmee dragen we een steentje bij aan het imago van het mbo-onderwijs en ook aan het zelfvertrouwen van de student.”

Jeroen, wat kun je als ambassadeur voor de stichting doen?
Als ambassadeur draait het niet om jezelf, aldus Jeroen: “Ambassadeurs moeten ook niet het beeld hebben dat het om hun eigen organisatie draait. Ik wil natuurlijk dat zoveel mogelijk technische bedrijven zich aanmelden bij Guruz, want dat gaat er uiteindelijk voor zorgen dat er een golf ontstaat van mbo-leerlingen die bewust voor de techniek kiezen. We moeten zorgen dat we op het vizier komen bij de mbo’er en dat je daardoor een veel grotere populatie krijgt de komende jaren die op de arbeidsmarkt komt. We moeten één front vormen en een gaaf toekomstbeeld neerzetten voor deze jongens en meisjes.”

Arjan, wie zou je nog meer als ambassadeur willen toevoegen?
Inmiddels hebben veel ambassadeurs zich aangesloten en is Arjan trots op ambassadeurs als Jeroen. Over wie hij daar nog aan toe wil voegen, zegt Arjan: “Het neusje van de zalm hebben we al bij elkaar, nu is het eigenlijk alleen nog aan de politiek om mee te doen. Die moeten dit verhaal ook gaan vertellen en dan volgen de scholen vanzelf. Leraar van het jaar 2022, Dimitri van Dillen doet al mee en zo wil ik er nog veel meer mensen bij hebben.”

Arjan, wanneer is Guruz geslaagd?
“Onze doelstelling is 1000 online gastcolleges maken, verdeeld over negen sectoren, beginnend bij techniek, gevolgd door zorg en de andere sectoren. Dit is een symbolisch aantal, waar het om gaat is dat we een mechanisme in gang zetten waarin het bedrijfsleven zelf actief actuele content naar het mbo komt brengen. Als dat mechanisme eenmaal op gang is, dan zijn we er als stichting. Wij zijn enkel de aanjager.”

Jeroen, wat is volgens jou de rol van het ambassadeurschap?
Ambassadeurs worden gevraagd om hun netwerk in te zetten, de content te delen en een podium te bieden: “Ik geloof heel erg in het principe van geven. Dat levert uiteindelijk altijd meer op dan dat je alleen maar krijgt. Als ik anderen kan helpen, bijvoorbeeld met het geven van een podium, of door mensen aan elkaar te koppelen omdat ik denk dat ze iets voor elkaar kunnen betekenen, dan doe ik dat graag en zie ik dat ook als mijn rol. Arjan legt zelf wel uit wat hij nodig heeft, dus het is voor mij heel eenvoudig om dat balletje door te passen.”

Wie is Arjan Elbers?
Arjan Elbers (44) is al meer dan 20 jaar actief binnen het recruitment werkveld. In 2009 richtte hij mede Getnoticed op en sinds vorig is hij de non-profit Stichting Guruz gestart, met als missie het gat tussen het mbo-onderwijs en de arbeidsmarkt kleiner te maken.

Wie is Jeroen Tijink?
Jeroen Tijink (42) is sinds 3,5 jaar CEO van Techsharks. Als ervaren executive heeft hij een bewezen trackrecord in de recruitmentbrache en een absolute drive om mensen door samenwerking naar een hoger niveau te brengen.