30 september 2020

Het zijn onze medewerkers die het verschil maken

Erik van Oers
3 minuten leestijd

Niels Deenen is Plant Manager bij Agristo in Tilburg. In dit artikel vertelt hij meer over de kernwaarden van Agristo, de innovaties die ze doorvoeren en deelt hij zijn verwachtingen over de toekomst met ons.

“Dit is het vierde jaar dat ik bij Agristo werkzaam ben als Plant Manager. Ik zit al sinds mijn schoolperiode in de aardappel business. Hiervoor was ik onder andere werkzaam bij Farm Frites België en bij Oerlemansfoods. Agristo kende ik al als co-producer en afnemer. Het innovatieve duurzaamheidskarakter van Agristo heeft er destijds voor gezorgd dat ik hier graag wilde komen werken. Alles wordt gebouwd met de insteek dat het voor de komende generatie wordt gebouwd en niet slechts voor vijf jaar. Dat is iets wat ik heel belangrijk vind. Toen ik hier kwam werken had het bedrijf ongeveer 450 werknemers en nu al zo’n 950 werknemers. Groei geeft energie. Als je blijft groeien en investeren is dat natuurlijk schitterend.”

Ontstaan
“Agristo is een familiebedrijf met inmiddels vier vestigingen: Harelbeke (BE), Wielsbeke (BE), Nazareth (BE) en Tilburg (NL). De vestiging in Nederland is in 2001 aangekocht en in die twintig jaar is er ontzettend veel geïnvesteerd. Er staat nu echt een mooie fabriek. Vandaag de dag produceren we met Agristo ongeveer 700.000 ton eindproduct dat de hele wereld over gaat.”

Kernwaarden
“Onze kernwaarden zijn mensgericht, klantgericht en iedere dag een beetje beter worden. Wat is nu mensgericht? Ik maak iedere dag een rondje door de fabriek, zodat ik mensen zie en spreek. De computer is voor mij bijzaak. Natuurlijk moet ik wel eens wat rapporten lezen, maar voor mij gaat het om de mensen. Het zijn onze medewerkers die uiteindelijk het verschil moeten maken. We willen net iets anders doen dan onze concurrentie en dan voelt dat super goed. Dat zie je dan ook direct terug in de resultaten en dat bindt en boeit medewerkers om eraan te blijven werken. Iedere dag een klein beetje beter daar geniet ik van. Ongeacht of het succes groot of klein is.”

Innovatie
“Innovatie staat hoog in het vaandel bij ons, dus daar steken we veel energie in. We hebben een speciaal R&D team in Tilburg. Het innoveren van het proces of product doen we op basis van de vraag van de klant of op eigen initiatief “iedere dag een beetje beter”. Als de innovatie succesvol is dan schalen we op en bieden we de innovatie, indien toegestaan, ook aan andere klanten of fabrieken aan. Innovatie heb je ook in de vorm van digitalisering. Personeelsdossiers zitten niet meer in mappen, maar in AFAS. Kwaliteitssystemen zitten niet meer in Excel, maar zijn omgetoverd naar een nieuw programma. Ik verwacht ook dat onze monteurs in de toekomst een Ipad zullen krijgen, zodat ze tekeningen direct kunnen oproepen en reparaties of het verbruik van onderdelen direct kunnen melden. Misschien komt er zelfs nog wel een tijd dat je vanaf de centrale bedienkamer het hele proces kunt bedienen, maar ik ben wel iemand die zegt je moet het zien, voelen en ervaren.”

Toekomst
“Het vijf-ploegensysteem wordt door veel mensen als negatief gezien, terwijl wij juist ook hele positieve verhalen uit het werkveld horen. De privé-werk balans is volgens velen veel beter. We zijn altijd op zoek naar talent. We laten Young Graduates bekend raken met onze fabriek in een 2-jarige opleiding. En medewerkers die er al jaren werken, kunnen ook blijven groeien door het volgen van opleidingen. We willen ieders talent en kwaliteit benutten. Alleen samen kunnen we de lekkerste frietjes maken! Qua innovatie blijven we zeker investeren en staan we niet stil. Kijkend naar de vrije ruimte om uit te bereiden in gebouwen is dat op dit terrein niet meer mogelijk. Daarom hebben we verderop een stuk grond gekocht waar de intentie is om een nieuw vrieshuis te bouwen. Dit is nu nog afhankelijk van het verkrijgen van de juiste vergunningen. Als je een bedrijf wil laten groeien, is het ook belangrijk dat je een goede verstandhouding hebt met de mensen die woonachtig zijn in de omgeving. Ik heb een goede band met de mensen in de omgeving. Ik laat hun belangen meewegen. Mensen die een klacht indienen bij de gemeente laten we hierheen komen. We vragen welk geluid ze horen of wat ze vanuit hun huis ruiken, zodat we het vervolgens kunnen oplossen. Dat is super belangrijk, als je dat voor elkaar krijgt dan ben je echt een winnaar.”

Wil je meer weten over Techsharks en Agristo? Bekijk voor meer informatie deze pagina!


"Het zijn onze medewerkers die het verschil moeten maken."