10 oktober 2022

Hongerig in iedere loopbaanfase

Tjeu Hamers
3 minuten leestijd
Jij als baas van je eigen carrière, Techsharks met een zee aan kansen in de maakindustrie. Klinkt als een mooie combinatie, maar hoe werkt het in de praktijk? We spraken erover met Luke, Marcel en William. Machinebouwers in verschillende fases van hun loopbaan die nu werken aan een opdracht bij hetzelfde bedrijf.

‘’Op de schaal van vis tot haai ben ik een kleine, volwassen vis die wil groeien’’
Tussen hypermoderne machines met de nieuwste technieken treffen we Luke, William en Marcel in hun tijdelijke territorium bij Amada Weld Tech. Nog voordat we goedemorgen kunnen zeggen geeft Marcel enthousiast een rondleiding langs de machines en laat hij het eindproduct voor een bekend automerk zien. Marcel stelt ons voor aan Luke, junior Machinebouwer die als kind altijd al bezig was met techniek en van zijn hobby zijn werk maakte.

‘’Goed kijken hoe het bedrijf werkt, jezelf aanpassen en aan de slag’’, de 24-jarige Luke heeft een duidelijk antwoord op de vraag hoe hij als shark in het diepe duikt bij een nieuwe klus. ‘’Assembleren, tekeningen lezen, werken met nieuwe mechanismen; bij ieder bedrijf leer ik iets nieuws. Daarnaast volg ik via Techsharks Maakindustrie diverse cursussen en trainingen. De opgedane kennis pas ik bij een opdrachtgever meteen toe in de praktijk’’, aldus Luke. Hij reageert bescheiden op de vraag waar hij zichzelf ziet op de schaal van vis tot haai: ‘’Nu ben ik een kleine, volwassen vis die wil groeien. Daarmee ga ik verder bij mijn volgende klus als buitendienst Servicemonteur. Lekker het veld in, ontdekken hoe het is in de buitendienst en nóg meer verantwoordelijkheid pakken’’, aldus Luke enthousiast over de volgende stap die hij samen met Techsharks Maakindustrie zet.

Altijd hongerig
Verderop staat Marcel ondertussen op zijn tenen om bij een kabel in een machine te kunnen. Totdat een collega die hem in de maling neemt de machine met een druk op de knop lachend naar beneden laat zakken. ‘’Ik heb altijd honger’’, vertelt Marcel even later, antwoordend op de vraag of hij tien jaar voor de pensioenleeftijd nog hongerig is om nieuwe doelen te bereiken. ‘’Maar doelen veranderen wel’’, zegt hij. ‘’Nu ben ik nog veel fysiek bezig. Tussen de machines kruipen doe ik zolang ik kan. Maar over een tijdje wil ik een sturende functie of een tekenfunctie. Dan bel ik Kelly (Talentmanager bij Techsharks Maakindustrie) en zoeken we een geschikte klus’’, aldus Marcel die blij is met deze korte lijnen. ‘’Alles is bespreekbaar, je kunt altijd bellen met vragen of om gewoon even bij te praten. Je doet ertoe bij Techsharks Maakindustrie.’’

Plezier door variatie
De ervaren machinebouwer William maakt het drietal sharks bij Amada Weld Tech uit zijn woonplaats Helmond compleet. Hij kan lekker op de fiets naar deze klus. Een mooie bijvangst, zo dichtbij huis werken. Al vindt William in zijn werk vooral variatie belangrijk. ‘’Ik wil na zes of negen maanden vaak weer een nieuwe opdracht en dat kan bij Techsharks Maakindustrie. Zo behoud ik scherpte en werkplezier. Ik heb weliswaar ervaring, maar toch blijft iedere machine anders. Dat is het mooie aan mijn werk’’, aldus William die inmiddels vier jaar in dienst is. Er verschijnt een veelzeggende glimlach op zijn gezicht als we hem vragen naar wat hij typisch Techsharks vindt. ‘’De uitjes met collega’s. Altijd top geregeld en super gezellig. Techsharks zorgt gewoon goed voor hun mensen. Binnenkort staat er weer een uitje gepland. Dat wordt ongetwijfeld weer een feest’’, aldus William. Tot die tijd werkt William met plezier door aan gevarieerde klussen. En straks lekker op de fiets naar huis.

Het is inmiddels lunchtijd. Luke en Marcel staan al met een bak koffie op William te wachten. ‘’Ik heb honger’’, aldus laatstgenoemde wederom. En dat horen we graag. Want bij Techsharks Maakindustrie is je honger nooit gestild.