14 juli 2020

Petrogas is een bijzonder bewaard geheim in Nederland

Tjeu Hamers
3 minuten leestijd

Bas van Herpen (44 jaar) is de HR-manager van Petrogas Gas-Systems B.V. In dit artikel vertelt hij ons alles over de transitie die Petrogas doormaakt: van een old school olie- en gasbedrijf naar een bedrijf met een focus op duurzaamheidsprojecten. Ook vertelt hij hoe ze in deze transitie omgaan met hun personeel.

“Petrogras is een bijzonder bewaard geheim in Nederland. Ondanks dat we maar een kleine partij zijn, doen we hele bijzondere dingen. Zo zijn wij bijvoorbeeld een van de koplopers in de wereld als het gaat om restplastic omzetten naar diesel of andere chemicaliën, een totaal nieuw procedé. In 1949 is Petrogas opgericht in Gouda. Inmiddels zijn we verhuisd naar Eindhoven waar we toch wel een vreemde eend in de bijt zijn. Type bedrijven zoals Petrogas zie je meer op het Chemelot terrein in Zuid-Limburg of in de regio Rotterdam in de Botlek. Naast de locatie in Eindhoven hebben we een front office in China. Zij helpen ons o.a. met detail tekenwerk (design) van piping en vatenbouw. Zij zijn voor ons tegelijkertijd een inkooploket voor de Aziatische markt.”

De weg naar de duurzaamheidssector
“In 1949 is Petrogas begonnen met het ontwerpen van LPG-stations. Tien jaar later werd de aardgasbel gevonden in Noord-Nederland. Dat was het sein om Nederland klaar te maken voor aardgas. Daar heeft Petrogas een hele actieve rol in gespeeld. Zo hebben wij in de opvolgende jaren Nederland voorzien van een aantal gasstations en olie-installaties en hebben we een aardgasrotonde in Groningen gebouwd: om internationaal gas te ontvangen voor eigen gebruik en te distribueren naar andere Europese landen. Omdat de markt in Nederland verzadigd raakte, moesten we op zoek naar nieuwe afzetmarkten. Toen zijn we internationaal gegaan. We zijn de wereld gaan gebruiken als afzetmarkt. In Gouda hielden we ons voornamelijk bezig met het design, maar we wilden een vervolgstap zetten: de productie in eigen hand nemen. Vrij snel daarna stapte Mourik (ons moederbedrijf) in. Zij zijn groot aandeelhouder van Petrogas. De samenwerking tussen ons is in de afgelopen jaren dan ook flink toegenomen. Zo pakken we ook grotere HR-thema’s samen op. In 2015 hebben we een aparte B.V. ‘BlueAlp’ opgericht, vanuit waar we Plastic-to-chemical-installaties vermarkten. Dit is ook de start geweest van een vernieuwing binnen ons bedrijf, namelijk het overstappen naar de ‘renewable markt’.”

Plastic to Chemical
“We wilden van traditioneel olie en gas overstappen naar de duurzaamheidssector, want daar zagen we marktbehoefte in. Ons grootste project hierin is momenteel: het bouwen van een Plastic-to-chemical-installatie. Restplastic wordt nu nog vaak verbrand, maar daar willen wij verandering in gaan brengen. We willen met een speciale procesinstallatie restplastic om gaan zetten in diesel, nafta of kerosine. Daarmee kunnen we een bijdrage leveren aan de circulaire economie. In 2015 hebben we al bij een project in Zwitserland bewezen dat we restplastic om kunnen zetten in olie (Plastic to Oil). Toentertijd was er echter nog niet voldoende vraag waardoor we het project in Zwitserland hebben stopgezet. Momenteel hebben we dit project een herstart gegeven in Oostende, maar dan op een veel grotere schaal met meer mogelijkheden.”

Duurzaamheidsprojecten
“Naast het project in Oostende hebben we nog tal van andere duurzaamheidsprojecten. Zo hebben we samen met een Amerikaans bedrijf een CO2-reductiesysteem gerealiseerd. Een goed initiatief voor het milieu. Momenteel zijn we bij dat project bij fase 2 aangekomen om dit verder te optimaliseren. Ook hebben we een stoomnetwerk in Antwerpen aangelegd. Daar is een afvalverwerker gevestigd die stoom produceert met het verbranden van afval. Voorheen werd de stoom gebruikt voor een inefficiënte manier van electriciteitsopwekking, maar wij gebruiken deze stoom nu om vijf omliggende bedrijven te voorzien van stoom t.b.v. hun productieproces en/of verwarmingsmethode. Daarnaast hebben we samen met de opdrachtgever en Mourik een fosforbedrijf in Nederland dat failliet is gegaan opnieuw in productie genomen en tegelijkertijd volledig afgebouwd en gedemonteerd. Dit bedrijf zat nog vol met fosfor dat nog licht radioactief was. Fosfor is een gevaarlijk, zeer brandbaar product dat je bijvoorbeeld echt niet op je huid moet krijgen. Inmiddels is deze klus geklaard. In samenwerking met de TU Delft zijn we momenteel bezig om middels een aangepaste verwarmingsmethode, een hoger rendement biogas te creëren. Dat is weer een innovatie om duurzamer energie op te wekken.”

Buitenlandse projecten
“In de afgelopen jaren hebben we veel projecten in het buitenland gerealiseerd. Alle onderdelen van onze installaties worden in principe per boot getransporteerd. Een commissioning engineer van ons stelt de installatie vervolgens in werking. We zitten nu veel in het Midden-Oosten (oa. Saoedi-Arabië, Bahrein, Irak, Verenigd Arabisch Emiraten, maar ook in Zuid-Oost Azië (Taiwan en Indonesië) en Zuid-Amerika (Mexico en Bolivia). Het grootste project dat we ooit hebben gemaakt in het buitenland is een volledig olie- en gasstation aan de kust van Saoedi-Arabië. In Irak hebben we vorig jaar een project opgeleverd dat ervoor zorgt dat metalen deeltjes via een magneet uit gas worden onttrokken (Black Powder Systeem). In ons systeem lopen de filters niet snel vol en kan het proces dus veel langer doorlopen. Dit zorgt voor een gigantische tijd- en geldwinst voor de opdrachtgever.”

Ondanks dat we maar een kleine partij zijn, doen we hele bijzondere dingen

Veranderde markt
“We willen niet meer afhankelijk zijn van de reguliere olie- en gas-business. De markt vraagt om meer duurzame brandstof en energie. Het is tevens een markt met stevige concurrentie en weinig gunfactor. Een erg lastige markt ook als kleine partij. Daarom is het heel goed dat we nu de transitie maken naar duurzaamheid. Daar ligt de toekomst en de vraag. We zijn ons daarom ook al aan het oriënteren op waterstof, maar het belangrijkste voor nu is de ‘Plastic-to-chemical-installatie’. De transitie brengt uitdagingen met zich mee waardoor goede communicatie en informatievoorziening enorm belangrijk zijn.”

Belang van goed personeel
“Wanneer je als bedrijf zo’n transitie ondergaat, is het ook belangrijk dat het personeel zich mee doorontwikkelt en dat je bij het werven van nieuw personeel rekening houdt met bepaalde competenties. Het is vooral belangrijk dat het personeel flexibel is. In de afgelopen twee jaar hebben we ook echt gezocht naar pioniers. We hebben meer mensen aangenomen die ook interesse hebben in duurzaamheid en alternatieve energie. Technische kennis is de basis, maar persoonlijke eigenschappen spelen ook een hele belangrijke rol. Techsharks is al meer dan tien jaar onze partner als het gaat om technisch personeel. De lijst van mensen die via Techsharks bij ons hebben gewerkt of nog steeds werkzaam zijn is fors. Van operators en lassers tot aan fitters en process engineers. Aan het fosforproject hebben ook een aantal sharks meegewerkt. Voor onze projecten is het erg fijn om personeel van Techsharks in te kunnen zetten. Zij zijn heel flexibel als het bijvoorbeeld gaat om de plek waar ze moeten werken. We kunnen ze makkelijk naar Vlissingen, Antwerpen of Oostende sturen. Tot nu toe hebben we altijd capabel en goed geschoold personeel gekregen. Ook de samenwerking en de communicatie met Techsharks is erg goed. Ze zijn een professionele organisatie met een goede exposure. Kwaliteit staat op nummer 1, maar als dat goed is bij meerdere suppliers ga je kijken naar randvoorwaarden zoals de relatie, communicatie en professionaliteit. Dat is bij Techsharks gewoon dik in orde!”