02 november 2020

Teamleider Ferdinand van Leeuwen (Diffutherm) aan het woord

Marnix van Kruijsdijk
3 minuten leestijd

Ferdinand van Leeuwen (33) is teamleider bij Diffutherm. In dit artikel vertelt hij meer over zijn rol als teamleider en de samenstelling van zijn team. Ook vertelt hij meer over de doorgroeimogelijkheden binnen Diffutherm.

Zou je iets meer over jezelf kunnen vertellen?
“Ik ben Ferdinand van Leeuwen (33 jaar) woonachtig in Noord-Brabant. Ik ben nu vijf jaar werkzaam bij Diffutherm. In de afgelopen jaren heb ik de opleidingen operator A en B afgerond. Uiteindelijk kreeg ik de mogelijkheid om door te groeien naar de functie van teamleider. Deze kans heb ik met beide handen aangepakt en daar heb ik tot op de dag van vandaag nog geen seconde spijt van gehad. Ik heb dus al mooie stappen kunnen maken binnen het bedrijf. Om de functie van teamleider goed in te kunnen vullen heb ik via Diffutherm ook nog twee cursussen omtrent leidinggeven gevolgd.”

Hoe ziet het team eruit waar jij de leiding over hebt?
“We hebben in totaal 17 operators verdeeld over twee teams, dus ik geef leiding aan acht à negen operators. Wat ik leuk vind is dat we hele jonge operators hebben, maar ook ervaren operators. We hebben veel diversiteit wat betreft kennis in het team. Het voordeel hiervan is dat de jonge operators veel kunnen leren van de ervaren operators. Dit vind ik heel leuk om te zien en daardoor zijn we naar mijn mening een heel sterk team. Momenteel zijn we bezig met een grote uitbreiding waarbij er diverse machines bij zullen komen, dus het aantal operators zal gaan groeien. Daar zijn we blij mee en we zijn er volop mee bezig om dit in goede banen te leiden. Mijn team zal dus nog groter gaan worden.”

Ben je zelf ook op weg geholpen door een senior operator toen je nieuw was bij Diffutherm?
“Toen ik hier binnenkwam ben ik ook aan de hand meegenomen door een ervaren operator. Het maakte niet uit hoeveel vragen ik aan hem stelde. Ik vond dat een erg prettige manier om veel te leren en het bedrijf snel te ontdekken. Andersom ben ik ook van mening dat een ervaren medewerker ook iets kan leren van een medewerker die net van school komt. Zij zijn op de hoogte van de laatste kennis over techniek. Daarnaast kunnen operators die van andere bedrijven afkomen ook verbeteringen op basis van hun ervaring opmerken en deze aan ons doorgeven. We staan hier zeker voor open. Zo kan iedereen constant van elkaar blijven leren.”


Kun je jouw werkdag omschrijven?
“Ik ben dagelijks bezig met het opleiden en aansturen van operators. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat ze voorruit gaan in hun ontwikkeling. Ik tref alle voorbereidingen en mochten er ergens problemen voorkomen, zorg ik dat deze snel worden opgelost door bijvoorbeeld de hulp in te schakelen van de technische dienst. Daarnaast ben ik momenteel ook veel bezig met de nieuwe machines die eraan komen. Het is divers werk waar veel bij komt kijken. Iedere dag is anders en dat vind ik erg leuk.”

Waarin onderscheiden de operators van Techsharks zich?
“Ze zijn allemaal goed opgeleid. Ze hebben of al een opleiding als operator gevolgd of ze hebben al ervaring als operator opgedaan in het werkveld. Er zijn dan ook al verbeteringen in het proces doorgevoerd die aangedragen zijn door de operators van Techsharks. We zijn erg blij met de sharks.”

Hoe zou je Diffutherm omschrijven?
“We zijn een heel divers bedrijf waar veel mogelijk is. We hebben mooie machines waar je mee aan de slag kunt gaan. Daarnaast hebben we opleidingstrajecten waarin jonge operators worden opgeleid tot zelfstandige operators. Als je op een bepaalde afdeling staat, maar je wilt ook kennismaken met andere afdelingen is dat zeker mogelijk. Ik ben het bewijs dat er tal van doorgroeimogelijkheden zijn. Ik heb binnen vijf jaar tijd twee opleidingen afgerond en ik ben doorgegroeid naar de rol van teamleider.”

Waar haal jij energie uit en waar ben je trots op?
“Ik vind het mooi als ik operators zie groeien. Dat geeft mij echt voldoening. Ik ben trots op de uitbreidingen in de productie. Daarnaast ben ik trots op mijn team. Ik ben heel tevreden over hoe we er nu voor staan.”

"Ik vind het mooi als ik operators zie groeien"