28 juli 2021

De ontwikkelingen in de maakindustrie

Tjeu Hamers
3 minuten leestijd

“Banen voor het oprapen in de techniek. Wie een achtergrond heeft als machinemonteur of hightech-ingenieur heeft de banen voor het uitkiezen. In de techniek kunnen in Brabant per direct bijna 15.000 mensen aan de slag”, aldus het ED. Wat is de visie van Tjeu Hamers (Directeur maakindustrie) hierop? Ook deelt hij de laatste ontwikkelingen van de industriële automatisering in de maakindustrie met ons.

Het afgelopen jaar zijn er in de maakindustrie veel veranderingen geweest. Toen de pandemie begon, was er een schrikreactie voelbaar in de branche. Daardoor werden er in verschillende sectoren orders stopgezet. Sommige sectoren kwamen zelfs compleet stil te liggen, zoals de verspanende industrie waarin draaiers en frezers actief zijn. De afgelopen maanden merken we dat de markt weer aantrekt. Naast de fabricage industrie ligt onze focus op de machinebouw en de field service industrie. Voor onze field service engineers veranderde het werk drastisch door de pandemie. Diegene die normaliter internationaal machines bij klanten op locatie inbedrijfstellen en onderhouden, konden dit door de reisbeperkingen niet meer doen. Hierdoor moesten zij voornamelijk in de werkplaats werkzaamheden verrichten, waardoor de dynamiek en vrijheid in hun werk verdween. Momenteel mogen mensen weer meer naar het buitenland reizen en trekt ook deze markt weer aan. In tegenstelling tot tijdens de pandemie zijn wij nu weer actief op zoek naar field service engineers. Daarnaast merken we dat de automotive, vliegtuigindustrie, verpakkingsindustrie en de vleesverwerkende industrie ook weer aantrekken. Een sector die gedurende de coronacrisis continu goed is blijven draaien, is de hightech industrie. Bij sommige van onze opdrachtgevers wordt de ene na de andere order geplaatst. Daar kan iedere goede monteur vandaag nog beginnen. Consumentenelektronica en diverse soorten gadgets zijn op dit moment booming.

Het is echter niet makkelijk om goede monteurs te vinden, er heerst krapte op de arbeidsmarkt. Dat geldt voor de procesindustrie, maar voor de maakindustrie nog extremer. Enerzijds heeft dat te maken met de vergrijzing en anderzijds met het feit dat de klaslokalen van technische opleidingen niet vol zitten. De aanwas van jonge technische studenten daalt en dat is een enorme uitdaging. We zouden jongeren in een eerdere fase bekend moeten maken met techniek. Dit gebeurt nu te weinig op de basisschool en het voortgezet onderwijs. Wij dragen hier ons steentje aan bij door ervoor te zorgen dat studenten van het ROC Tilburg rondleidingen krijgen bij diverse opdrachtgevers van ons. Zo kunnen ze een goed inzicht krijgen in welke technische beroepen er in de maak-en procesindustrie zijn. We willen overbrengen dat techniek een breed vakgebied is waar veel kansen liggen. Het is fijn om te zien dat onze technici zelf ook als ambassadeurs optreden. Het afgelopen jaar droeg een van onze vakspecialisten acht andere technici aan. We willen een hechte club creëren waar mensen graag bij willen horen.

Technici die bij ons in dienst komen, bevatten de eigenschap dat ze always hungry for more zijn. Zij ontwikkelen zich door middel van de ervaringen die ze opdoen bij onze opdrachtgevers, maar ook in de vorm van trainingen en opleidingen. Wij begeleiden ze in het vinden van een passende opleiding. Dat zorgt ervoor dat onze vakspecialisten meegaan met de continu veranderde markt. De industriële automatisering is sterk in opkomst binnen de maakindustrie, zoals artificial intelligence en internet of things. De techniek wordt steeds slimmer. Dit kan betrekking hebben op bijvoorbeeld preventief onderhoud, procesoptimalisatie, maar ook op zelfdenkende robotica systemen. Bij een van de grootste grossiers in Nederland is de bevoorrading bijvoorbeeld volledig geautomatiseerd. Van het moment dat de vrachtwagen van de leverancier zijn flesjes cola komt lossen tot het moment dat ze netjes op volgorde in de rekken staan opgestapeld zoals ze in de winkel horen te staan, komt er niemand aan te pas. Een andere trend zijn de zelfrijdende shuttles. Deze krijgen een opdracht mee en rijden zelf ergens naar toe om bijvoorbeeld een bak te halen of weg te zetten. Ze weten dat ze andere shuttles tegen kunnen komen, maar ze weten precies waar deze andere shuttles zich bevinden en zoeken er zelf een weg omheen. Deze techniek gaat heel ver. Het aansturen van A naar B is hierin de makkelijke factor, maar het moeilijkste gedeelte is het veiligheidsprotocol. Een shuttle kan plotseling stil komen te vallen, maar dan wil je niet dat je alle shuttles stil moet zetten. Dus je moet er ten alle tijden voor zorgen dat je loopbanen en een gebied op het terrein afbakent waar je een reparatie kunt gaan uitvoeren. Onze vakspecialisten moeten affiniteit hebben met deze nieuwe technologische oplossingen.

We onderscheiden ons in de markt als kwaliteitsspeler. We nemen technici vast in dienst bij Techsharks en we ontwikkelen ze constant door op het gebied van soft- en hard skills. Een goede vakspecialist nemen wij in dienst zonder dat wij een opdracht klaar hebben liggen. Als een opdrachtgever op zoek is naar een mechanisch monteur dan moet ik daar al mijn mechanische monteurs naar toe kunnen sturen, omdat ze allemaal voldoen aan de kwaliteitseisen. Hetzelfde geldt voor een elektrotechnische monteur. Daarnaast onderscheidt Techsharks zich doordat het meerdere teams heeft die zich op diverse industrieën focussen die overlap met elkaar hebben: maakindustrie, procesindustrie, Special Ops (project-monteurs) en Orcatech (engineering). Dat werkt tweeledig. Enerzijds willen we de beste businesspartner zijn waarbij het belangrijk is dat we een breed palet van kennis en kunde aanbieden. Als wij als team Maak niet aan een vraag van een opdrachtgever kunnen voldoen, komt het regelmatig voor dat andere teams binnen Techsharks wel kunnen helpen. Anderzijds biedt het mogelijkheden voor onze vakspecialisten. Er zijn al enkele vakspecialisten doorgestroomd van team Maak naar een HBO-functie bij team Orcatech.
Voor dit jaar hebben we dan ook de ambitie om ons team van vakspecialisten verder uit te breiden in Brabant en Limburg. In Brabant zijn we al erg sterk vertegenwoordigd in Oost-Brabant. Daarnaast zijn we in West-Brabant aan het groeien en willen wij uitbreiden richting Rotterdam. Eind volgend jaar willen we vanuit Oost-Brabant en Noord-Limburg verder uitbreiden richting Arnhem. Momenteel focussen wij ons op drie core profielen: lassers/samenstellers, machinebouwers en field service engineers. We merken echter dat de vraag vanuit de verspanende industrie toeneemt. We willen daar enkele “hotspots” regio’s gaan bedienen. Kortom, de komende jaren staan in het teken van groei.

Wil jij aan de slag in de maakindustrie? Bekijk onze machinebouw vacatures, lasser/samensteller vacatures, field service engineer vacatures of cnc-draaier vacatures

"De industriële automatisering is sterk in opkomst"