27 februari 2023

Vertrouw op talent om dromen waar te maken

Tjeu Hamers
3 minuten leestijd
“Er is heel veel talent op heel veel vlakken in Nederland maar meedoen aan de top, daarbij moet je geholpen en ondersteund worden.”

Techsharks staat voor talentontwikkeling en helpt het 11-jarige karttalent Devon Hagelen met het waarmaken van zijn droom. Hij ontpopt zich tot één van de snelste rijders in de Benelux en er wordt al door velen uitgekeken naar wat komen gaat. Devon en zijn vader Jeff rijden wekelijks vanuit hun woonplaats Elst naar de diverse kartbanen in België om daar soms een heel weekend te trainen. We spreken met hen over wat ervoor nodig is om aan de top te geraken en hoe het bedrijfsleven kan helpen bij het ontwikkelen van talent.

Partnership
Jeff Hagelen (40) is CEO van WEMO in Den Bosch. WEMO ontwikkelt en bouwt speciaalmachines voor de plaatverwerkende industrie en is een partner van Techsharks. Techsharks staat voor ontwikkelen, ertoe willen doen en is net als Devon ‘always hungry for more’: “Bij WEMO hebben we mensen nodig met de juiste skillset. Het mooie van een partner als Techsharks is, dat zij dat talent kunnen leveren en daarom gaan we de samenwerking intensiveren.”

Wat is jouw kijk op talentontwikkeling?
“Bij Techsharks kijken ze heel erg naar de mens zelf en dat doen we bij WEMO ook. Ik ben in 2018 aangesteld als CEO en de afgelopen jaren hebben we een cultuur gecreëerd waarin talent centraal staat. Door mensen de ruimte te geven en te laten doen waar ze energie van krijgen, gaan ze gemotiveerd aan de slag en dit ondersteunt hen bij hun professionele ontwikkeling. Talentontwikkeling betekent voor ons dat we kijken naar ‘lifetime employability’ in plaats van een ‘lifetime employment’.”

Is er een vergelijking met talentontwikkeling in de sport?
“Beoefen je een sport op een hoog niveau, dan ben je na een aantal jaar niet alleen goed in wat je doet, maar het blijft hard werken om ervoor te zorgen dat je dat niveau behoudt. Voor de mensen die bij WEMO werken geldt hetzelfde en ook voor Devon in de kartsport: als je je gesteund voelt in je talent, dan word je ook uitgedaagd om net dat stapje extra te doen. Als je talent hebt en je hebt de mogelijkheid om er wat mee te doen, dan moet je zorgen dat de omstandigheden ernaar zijn, ook op de langere termijn.”

Als monteur zorgt Jeff ervoor dat de kart van Devon in orde is en hij de beste tijden kan rijden op het circuit. “We moeten elke keer omstandigheden blijven creëren, die ervoor zorgen dat Devon maximaal kan presteren. Het is belangrijk dat we goed met elkaar communiceren. Devon moet aangeven wat hij voelt in de kart, zodat ik de nodige aanpassingen in het chassis kan doen. En hij moet zelf zorgen dat hij fit en uitgerust is. Bij een teamsport als voetbal of hockey kun je nog steeds winnen met je team ook al zit je zelf niet goed in de wedstrijd. Maar als Devon een keer te laat naar bed is gegaan of zijn hoofd er niet bij heeft, dan rijdt hij achteraan. Nu Max Verstappen zo populair is geworden, ziet iedereen ook wat ervoor nodig is om dit te bereiken als het gaat om concentratievermogen, conditietraining en zelfdiscipline.”

Natuurlijk wil Devon ooit Max Verstappen verslaan: “Ik wil het liefst Formule 1 gaan rijden, maar als dat niet lukt wil ik de 24 uur van Le Mans rijden. Hiervoor eet ik heel gezond, ga ik regelmatig naar de sportschool en ga ik hardlopen met een vriendje. En af en toe niet naar feestjes en soms eerder naar bed dan mijn jongere broertje, maar dat heb ik ervoor over.”

Hoe kan talentontwikkeling ondersteund worden, zowel zakelijk als privé?
Het verschil tussen wie je op je werk bent en wie je thuis bent, is volgens Jeff niet per se heel groot: “We hebben eenzelfde kijk op talentontwikkeling als Techsharks en sturen daar ook op. Talent zegt meer iets over hoe je in het leven staat. Er is niets mooier dan dat mensen voelen in een bedrijf dat ze zichzelf mogen zijn en niet een toneelstukje op moeten voeren. Als je dat kunt faciliteren, dat is goud waard. Dit wil je laten terugkomen in het DNA van je bedrijf, zodat mensen voelen dat mensen gewaardeerd worden en dat hun werkgever in hen investeert.”

Hoe haal je het beste in mensen naar boven?
“We zien inmiddels veel bedrijven die sturen op talentontwikkeling, employer branding, binden en boeien van mensen, vitaliteitsprogramma’s en work-life balance. Bij WEMO zijn we daar vijf jaar geleden al mee begonnen. Inmiddels doen steeds meer bedrijven dit en zal WEMO dit altijd onderdeel van de cultuur laten zijn. Het is daarbij mooi om te zien dat Techsharks talenten, ook talenten zoals Devon, helpt in hun ontwikkeling. Er is heel veel talent op heel veel vlakken in Nederland maar meedoen aan de top, daarbij moet je geholpen en ondersteund worden.”

Als laatste stellen we nog de vraag aan Devon wat hij anderen mee zou willen geven als het gaat om het waarmaken van je dromen, hierop antwoordt hij: “Blijf altijd in jezelf geloven!”