30 september 2020

Manager technische dienst (Agristo) aan het woord

Erik van Oers
3 minuten leestijd

Paul Chambon is manager technische dienst bij Agristo. In dit interview vertelt hij meer over zijn team en hoe hij leiding aan dit team geeft. 

Kun je iets meer over jezelf vertellen?
“Ik ben Paul Chambon, woonachtig in Kaatsheuvel. Ik ben dertig jaar getrouwd en ik heb vier kinderen. Mijn oudste zoon werkt ook bij Agristo als hoofd magazijn op interim basis. Als het over mijn hobby’s gaat mag ik graag gaan sporten en klussen in en om het huis.”

Hoelang ben je al werkzaam bij Agristo?
“Ik ben hier nu 3,5 jaar werkzaam. Ik ben begonnen als voorman binnen de technische dienst. Na een half jaar kreeg ik de vraag of ik het stokje wilde overnemen om teamleider van de technische dienst te worden. Ik vond het een mooie uitdaging om over een team van ongeveer 35 techneuten leiding te geven. Mijn eerste taak was het herzien van het organogram van de organisatie, want in principe stuurde ik in mijn eentje alle monteurs aan. Als het alleen over het technische aspect gaat is dat prima te doen, maar ik vind het menselijke aspect en coaching ook erg belangrijk en dat is niet mogelijk in je eentje. Daarom zijn er drie voormannen toegewezen om hier aandacht aan te besteden.”

Waarom vind je naast het technische aspect het menselijke aspect ook zo belangrijk?
“Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor de persoon achter de monteur. Dat je ze af en toe even uit de fabriek meeneemt om bijvoorbeeld te vragen hoe hun weekend was. Dat zijn zaken die ik zelf bij mijn vorige werkgevers heb gemist. Ik weet hoe belangrijk dat aspect is.”

Hoe ziet het team eruit waar je nu leiding aangeeft?
“Mijn team bestaat uit drie teamleiders die allemaal hun eigen groep monteurs aansturen. Verder bestaat het team uit twee industriële automatiseerders, twee maintenance engineers, één hoofd magazijn en een twintigtal monteurs verdeeld over ploegendienst en dagdienst. In de ploegendienst werken ze in koppels van twee waarbij ze verantwoordelijk zijn voor het oplossen van de storingen. Ik vind het daarbij belangrijk dat ze op zoek gaan naar de oorzaak van de storing, zodat dezelfde storing in de toekomst mogelijk voorkomen kan worden. In de dagdienst zijn de monteurs bezig met het preventieve werk en het uitvoeren van controles. Daarnaast assisteren zij de ploegendienst als er bijvoorbeeld veel storingen tegelijkertijd zijn.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
“Mijn dagen zijn onvoorspelbaar omdat er in de techniek veel gebeurt, maar er zijn ook een aantal standaard zaken die dagelijks terugkeren. In de ochtend worden alle logboeken uitgedraaid van de afgelopen 24 uur waarna we deze doornemen. We bekijken dan wat er allemaal is gebeurd, hoe het is opgelost en of we het eventueel nog kunnen verbeteren voor de volgende keer. Daarnaast vinden er verschillende werkoverleggen in diverse samenstellingen plaats om onder andere de werkaanvragen en storingen door te nemen. Ik controleer alle bestellingen en keur facturen goed. Ik probeer ook iedere dag een rondje te lopen langs alle afdelingen om te kijken hoe het gaat. Het is belangrijk om in verbinding te blijven met de werkvloer en jezelf niet te verliezen in allerlei administratieve zaken.”

Welke zaken heb je onder jouw leiding verandert?
“Toen ik nog werkte als voorman in de technische dienst merkte ik dat er best wat negativiteit heerste. Ik heb in de eerste weken dat ik leiding gaf aan iedereen gevraagd om een lijst aan te leveren van punten waar ze niet tevreden over waren. Punt voor punt zijn we alle verbetereisen gaan bekijken en waar mogelijk hebben we het opgelost. Zo hebben we de negatieve spiraal om weten te buigen naar een positieve spiraal. Iedereen is nu bereid om elkaar te helpen. Ze zien dat ik mijn afspraken waarmaak en dan kan ik dat ook van hun verwachten. Dit heeft geholpen om een positieve sfeer te creëren. Daarbij is het belangrijk dat je iemand een schouderklopje geeft als iemand het goed doet, maar daarnaast ook afscheid durft te nemen van mensen die je al drie keer hebt gewaarschuwd.”

Is er ook een opleidingstraject binnen jullie team?
“We laten nieuwe mensen, ook met veel ervaring, in dagdienst meelopen bij alle afdelingen om ze kennis te laten maken met alle facetten van het vak. Op deze manier leren ze ook meteen de weg en de mensen goed kennen. Zo proberen we alles in goede banen te leiden. Jonge mensen nemen we aan het handje mee totdat ze de werkzaamheden zelfstandig kunnen uitvoeren. Dan zullen er alsnog momenten zijn dat ze er zelf niet uitkomen, maar dan zeggen we vraag een collega om hulp.”

Welke storingen zijn jou het meest bijgebleven?
“Ik raak zelf door mijn huidige functie steeds verder van de techniek verwijderd, maar als ik door de ogen van mijn monteurs kijk dan kan ik me wel voorstellen dat we laatst een storing hadden die ze zal bijblijven. Een paar weken geleden waren er zes tanden afgebroken van de aandrijving van een transportband, waardoor de band niet meer voor of achteruit kon. We hadden nog geen voorraad, omdat het pas nieuw was. Echter hadden we wel andere aandrijvingen liggen. Toen kwam iemand met het idee zullen we die eens proberen in te bouwen. Dat zorgde wel voor een glimlach bij iedereen op het gezicht. Met z’n allen pionieren, dat zijn mooie uitdagingen.”

Op welke verandering die je door hebt gevoerd ben je het meest trots?
“Het belangrijkste vind ik dat de negatieve sfeer uit het team is. Ik heb laten zien dat er wel degelijk dingen veranderd kunnen worden. Ik ben daar erg blij mee. Het woord trots vind ik lastig, omdat ik vind dat het bij mijn werk hoort.”

Verwacht je in de toekomst ander soort personeel nodig te hebben?
“De techniek staat nooit stil. Zo komen er bijvoorbeeld nieuwe softwareprogramma’s aan. Zolang de monteurs dit allemaal bij kunnen houden is dat geen probleem. De uitdaging is om het huidige personeel zoveel mogelijk te trainen om mee te kunnen gaan met de ontwikkelingen.”

Zie je jezelf de komende 5 jaar hier nog werken?
“Ja, het is een leuk bedrijf om voor te mogen werken. Er gebeurt ontzettend veel en er wordt volop geïnvesteerd. We hebben al plannen gemaakt tot 2030. Vanuit de markt ontstaat er veel vraag naar vlokken. Van de afvalstukjes van de aardappel en de schil maken wij pureevlokken. We zijn direct met deze vraag aan de slag gegaan en binnen een half jaar zal er een vlokken drum bijkomen. Bij andere bedrijven kan dat goed jaren duren voordat het er staat. Het is fijn dat het hier allemaal zo snel kan. Ik heb dus nog voldoende uitdagingen voor de komende jaren.”

Waarin onderscheidt Agristo zich van andere bedrijven?
“Het familiaire teamgevoel. Bij een kerstfeest is ook de directie bij alle vestigingen aanwezig en maken ze een praatje met de man op de vloer. Dat kunnen veel mensen waarderen.”

Wil je meer weten over Techsharks en Agristo? Bekijk voor meer informatie deze pagina!

"Ik vind het menselijke aspect en coaching ook erg belangrijk."