13 februari 2023

Als vrouw ‘je mannetje staan’ in de procestechniek

Moa Lelkes
3 minuten leestijd
Iris de Vos (22) werkt sinds september 2022 bij Techsharks. Nadat Iris net daarvoor haar diploma VAPRO B had gehaald, wilde ze als procesoperator aan de slag. Dat lukte vrijwel meteen na haar sollicitatie bij Techsharks. We spraken met haar over het werken bij Techsharks en over hoe ze het werken in de procestechniek tot nu toe heeft ervaren.

Hoe ben je bij Techsharks terecht gekomen?
Op aanraden van haar vader besloot ze te solliciteren. “Tot een paar jaar geleden werkte hij als monteur ook bij Techsharks. Nu werkt hij als pompexpert en geeft hij verschillende trainingen binnen het bedrijf. Onder andere over hoe je met verschillende pompen moet werken en controleren. Hij is nog wel monteur, maar toch ook weer niet.”

Bijzonder is wel dat haar oudste zus óók een technisch beroep heeft, net als haar vader. Haar zus werkt als procesoperator en voordat Iris ging solliciteren, nam ze een kijkje bij het bedrijf waar haar zus werkte. “Gewoon om te zien of het werken als procesoperator ook iets voor mij was. Dat gaf mij meteen een goed beeld van het werk zelf en meteen daarna heb ik gesolliciteerd.”

Werken aan je toekomst
Binnen de procestechniek zijn er genoeg doorgroeimogelijkheden. “Dat vind ik wel belangrijk, want hierna wil ik graag VAPRO C halen en natuurlijk meer ervaring opdoen. Als je B hebt dan kun je als procesoperator gaan werken in de voedsel- en metaalindustrie en heb je C dan kun je ook aan de slag in de chemische industrie. Er is dus van alles mogelijk als je dat zou willen.”

Op de vraag hoe Techsharks kan bijdragen aan deze ontwikkeling, vervolgt ze: “Bij Techsharks stimuleren ze je in je ontwikkeling, ze moedigen je juist vooral aan om cursussen en opleidingen te doen. Dat regelen ze allemaal voor je.”

Mannenwereld
In Nederland werken weinig vrouwen in de techniek, maar dat maakt de technische branche voor vrouwen niet minder leuk: “Het was in het begin best wel even wennen. Voorheen heb ik ook nog ergens anders gewerkt en toen besefte ik dat het wel nodig was om ‘mijn mannetje te staan’, om het zo maar te zeggen. Maar ik heb het altijd ontzettend leuk gevonden. Het is anders dan met vrouwen werken en ik heb mezelf in het begin best moeten uitdagen om tussen de mannen te staan, maar het is me aardig gelukt en het maakt het werk juist heel erg leuk.”

Nog een tip?
Op de vraag hoe het werk voor vrouwen aantrekkelijker gemaakt zou kunnen worden, heeft ze een simpel antwoord: “Het is niet zo extreem zwaar als het lijkt, vooral niet als procesoperator. Als ik het kan, dan kunnen andere vrouwen het ook!”