04 mei 2023

De aanpakkersmentaliteit bij Energie voor Elkaar: op weg naar een duurzame toekomst

Christian van Vessem
3 minuten leestijd
Energie voor Elkaar is een platform van organisaties en bedrijven die zich richten op een haalbare en betaalbare versnelling van de energietransitie. Dankzij het gebruik van slimme groene warmtenetten leveren ze warmte uit bestaande of te ontwikkelen lokale warmtebronnen. Zo ook het warmtenet in Ede, waar inmiddels kantoorpanden, woningen, winkels en monumenten aansluiten op groene warmte dat wordt geleverd uit lokale warmtebronnen. We spreken met Christian van Kesteren, Plant Manager van de installaties in Ede, over de ontwikkeling van deze installaties, de verschillende soorten warmtebronnen en de verwachte toekomstige groei.

Wat doen jullie op de installaties van Energie voor Elkaar?
Christian van Kesteren is sinds 2016 werkzaam bij Energie voor Elkaar. Over de groei van het aantal installaties sindsdien vertelt hij ons het volgende: “Toen ik hier kwam werken was de eerste installatie nog in handen van een externe partij voor het onderhoud, maar sinds de bouw van de tweede installatie zijn we de regie zelf in handen gaan nemen en had ik na een jaar al twee installaties onder mijn beheer. In 2018 hebben we de derde locatie in bedrijf genomen en hebben we dus drie duurzame energie-installaties aangesloten op ons slimme groene warmtenet.”

Christian is verantwoordelijk voor de exploitatie en het onderhoud van deze drie installaties: “In 2016, toen ik begon, had ik vijf collega’s. Nu zeven jaar later zijn dat er meer dan zeventig. Het team van monteurs en operators bestaat inmiddels uit meer dan twintig medewerkers, maar omdat we in Amersfoort en Almere ook duurzame warmtebronnen aan het realiseren zijn, die over twee maanden in bedrijf genomen zullen worden, moet het team van monteurs verdubbeld worden. Voorheen lag de focus in de installaties meer op het operatorgedeelte, op het bedienen en besturen van de installaties, maar omdat we dus steeds meer het onderhoud in eigen beheer doen hebben we ook monteurs nodig. Partners zoals Techsharks helpen ons bij het vinden van de juiste mensen, zowel mensen met een werktuigbouwkundige achtergrond, als operators.”

Welke ontwikkelingen gaat jullie bedrijf de komende 5 tot 10 jaar doormaken?
Betaalbare en duurzame energie is de toekomst. Daarover zegt Christian het volgende: “Het versnellen van de energietransitie is onze missie. We zijn enorm gegroeid de laatste jaren en we zijn continu aan het vernieuwen. Vroeger noemden we het ‘stadswarmte’, maar tegenwoordig spreken we van een slim groen warmtenet waarop we een duurzame mix aan warmtebronnen kunnen aansluiten, denk aan aardwarmte, aquathermie, zonnewarmte en restwarmte van de Edese bedrijven, maar ook het integreren van warmtepompen en zonnepanelen in de installaties zelf. Inmiddels zijn we in meer dan vijftien grote en kleinere gemeenten actief. We hebben niet alleen drie installatie-units in Ede, maar binnenkort ook één in Amersfoort en één in Almere. Ook in Haarlemmermeer zijn we bezig met een installatie. We doen ook kleinschalige projecten, zoals nieuwbouwprojecten die we aansluiten op een wijkwarmtenet. Over tien jaar winnen we waarschijnlijk vooral warmte uit bronnen zoals aardwarmte en aquathermie en we zetten ook in op groene waterstof.”

Welke uitdagingen zie je voor Energie voor Elkaar?
Het is een enorme uitdaging voor ieder bedrijf om technologische ontwikkelingen bij te kunnen houden en dat is zeker het geval bij Energie voor Elkaar: “Kijk alleen al naar de drie installaties in Ede, die we nu al gaan ombouwen naar ‘schoner dan fossiel’ en voorzien van de nieuwste technieken, zoals warmtepompen en zonnepanelen. Daardoor zijn er voor de mensen die hier werken ook veel mogelijkheden. Heb je hier als techneut een paar jaar hebt rondgelopen en je denkt: ik heb genoeg gesleuteld, ik wil meer projectmatig gaan werken, dan kun je binnen het bedrijf gemakkelijk de overstap maken.”

Wat komt er allemaal bij het operationeel krijgen van nieuwe installaties kijken?
“Als er iets kapotgaat, dan moet het snel vervangen kunnen worden. Daarom maken we bij iedere installatie een inschatting van hoe groot de kans is dat er iets kapotgaat en wat vervolgens de levertijden zijn. Afhankelijk daarvan bevoorraden we de schappen, simpel gezegd. Maar denk ook aan de beveiliging van de installaties. De digitale risico’s zijn anders dan bijvoorbeeld vijf jaar geleden toen hier de eerste units stonden.”

Wat heb je nodig om dit werk dagelijks te kunnen doen?
“Als je hier komt werken heb je niet alleen de juiste kennis nodig, maar moet je ook van aanpakken weten. Ik noem dat ook wel de ‘I can do-mentaliteit’. Zo komen er best veel jonge techneuten bij ons die hiervoor in de zeevaart hebben gewerkt. Je kunt je misschien voorstellen dat als je op een schip op zee zit en er iets kapotgaat, dat je dan moeilijk met de armen over elkaar kunt gaan zitten en denken dat je het morgen wel oplost, omdat je dienst er nu op zit. Dan moet je gewoon aanpakken. Die mentaliteit hebben wij hier ook nodig. En naast dat je natuurlijk in het team moet passen, moet je ook graag willen leren. Omdat we een jong bedrijf zijn, dat volop in ontwikkeling is, is het prettig dat je als monteur of operator met ons meedenkt. Dat wordt absoluut gewaardeerd en gestimuleerd.”

Heb je nog tips voor het onderwijs om nog beter aan te sluiten bij het werk?
“Kom vooral een kijkje nemen! Voor basis-, middelbare scholen en ROC’s hebben we speciaal de Energietransitie Experience opgericht, met in één van onze installaties een leslokaal met een glazen wand. Leerlingen kunnen zo de unit inkijken en letterlijk zien wat we hier doen. Ook leren zij tijdens deze experience over alle andere technische onderdelen van de energietransitie. Op deze manier proberen we scholen in Ede aangehaakt te krijgen en de jeugd enthousiast te maken voor werken in de techniek, maar ook voor onze gezamenlijke duurzame toekomst en voor wat wij hier doen.” (www.energietransitie-experience.nl)