19 november 2019

De beste werkgever, de beste businesspartner

Rob Laarhoven
3 minuten leestijd

Techsharks is geen arbeidsbemiddelingsbureau. Techsharks is ook geen detacheringsbureau. Techsharks is wel volwaardig werkgever van circa 350 medewerkers, waarvan 300 vakspecialisten op mbo-, hbo- en wo-niveau, in de proces- en maakindustrie: de sharks. Deze sharks zetten hun kennis, kunde en passie in voor diverse opdrachtgevers die hen op waarde schatten. Techsharks heeft acht kantoren, verspreid over de zuidelijke helft van Nederland (lijn Rotterdam-Nijmegen). Rob Laarhoven is CCO van Techsharks. Jeroen Tijink is de CEO. Ze lichten het DNA van Techsharks en de ambities voor de toekomst graag toe. Want die reiken ver.


Rob: “Wij richten ons op de factor mens, en die mens is bij ons een shark. Onze sharks zijn goed in techniek, zijn ontwikkelbaar, zoeken uitdaging en willen er bovenal toe doen. Ze kunnen in principe overal werk vinden - vooral in deze krappe arbeidsmarkt - maar zijn selectief. Veel werkgevers kunnen niet voldoen aan wat ze willen. Techsharks wil echter de beste werkgever zijn en doet daar dan ook alles aan. Dat spreekt techspecialisten aan.

Jeroen: “Sharks worden bijvoorbeeld ingezet als technisch operator, onder-houdstechnicus, verspaner, machine-bouwer of werkvoorbereider. Wij zorgen goed voor onze sharks en bieden ze het allerbeste. Wij investeren bijvoorbeeld fors meer in opleiding dan onze opdracht-gevers. We beschikken daarnaast over een aantrekkelijke klantportefeuille en zetten vol in op intensieve interne communicatie. We staan nauw in contact met onze sharks. En dat werkt.”

TRANSFORMATIE EN AMBITIE


Jeroen: “Wij denken echt mee met klanten en alleen als je dat kunt, kun je ook voorsorteren. Als een bedrijf bijvoorbeeld een nieuw machinepark in wil richten hebben wij de mensen met de juiste projectmatige skills daarvoor, maar schakelen we ook mee in het voortraject. Wij willen vanaf de start met de klant aan de tekentafel zitten. Alles voor het beste resultaat. Techsharks ambieert een forse groei de komende jaren. Het winnen van de FD Gazellen Award in 2018 én 2019 is al een goede opmaat geweest. We willen van 300 naar 500 sharks die bij ons in vaste dienst zijn. We bouwen nu aan het fundament en de structuren daarvoor.”

Rob: “Ik heb het gevoel dat we de eerste helft gespeeld hebben en nu bijna klaar zijn voor de tweede helft. We hebben onze staffuncties met HR, Promise management (maak je waar wat je claimt?), Finance en Marketing (automation) op oorlogssterkte gebracht. Werknemers en potentiële werknemers begrijpen waar we voor staan en waar we voor gaan. We verleggen nu de focus naar onze opdrachtgevers. We willen dat zij begrijpen wat de missie van Techsharks is en deze onderschrijven. We willen partneren met bedrijven die zichzelf serieus nemen en weten dat medewerkers van doorslaggevend belang zijn, maar daar soms helaas niet in kunnen voorzien. Door pieken in het proces bijvoorbeeld. Of door het plotselinge vertrek van vakspecialisten op sleutelposities. Techsharks zorgt er dan voor dat je als bedrijf weer ‘kunt ademen’. Overall willen we bedrijven structurele oplossingen bieden. We willen gewoon hun beste businesspartner zijn.

Veel werkgevers kunnen niet voldoen aan wat ze willen.

Aanwas sharks en veranderend werkgeverschap

Rob: “Techspecialisten die lang vastzitten bij dezelfde werkgever en niet meer uitgedaagd worden melden zich bij ons. En veel nieuwe sharks komen ook binnen via onze bestaande medewerkers. Bij Techsharks bepalen de sharks wat belangrijk is en wat zij willen en wij faciliteren dat. Wij maken onze belofte ‘de beste werkgever’ op alle vlakken waar. Dat moet ook, want anders zouden ook wij onze medewerkers niet kunnen behouden.”

Jeroen: “Traditioneel werkgeverschap is niet meer. Je moet als werkgever flexibiliteit en uitdaging bieden. Medewerkers-behoeften veranderen, zeker als je naar de jongere generaties kijkt. Mijn ervaring? Medewerkers willen geprikkeld worden: “Ik doe ertoe en ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk”. Dat is wat ze willen. Wij dagen onze opdrachtgevers ook daartoe uit. Ik ben ervan overtuigd dat de markt deze verandering nodig heeft. Techsharks is er in ieder geval helemaal klaar voor.”

Toekomst

Rob: “Kunstmatige intelligentie (KI). Robotisering. Artificial Intelligence (AI). We maken een vierde industriële revolutie mee en die gaat heel hard. Oude functies vervallen en nieuwe functies komen erbij. Je moet hierin meekunnen want anders lig je eruit. Voor Techsharks zijn het echter prachtkansen die we graag verzilveren.”