06 maart 2023

De ‘candy do-mentaliteit’ bij Perfetti Van Melle

Christian van Vessem
3 minuten leestijd
Perfetti Van Melle is wereldwijd bekend van onder andere Mentos, maar ook van bekende merken als Fruittella, Chupa Chups en Smint. In Breda staat hun grootste en meest geautomatiseerde fabriek, al sinds 1984. Hoe kenmerkt de organisatie zich en wat zijn de grootste uitdagingen? Daarover spreken we met Koert van de Pest en Maarten Weijburg, beiden werkzaam bij de innovatieve en dynamische snoepfabrikant.

Wat doen jullie op de locatie in Breda?
Koert: “In Breda waar Mentos gemaakt wordt, maken we veel gebruik van mechanisering met relatief complexe techniek. De productie van het Mentos snoepje ligt erg hoog: de lijnen draaien wel 450 rolletjes per minuut (!) en dat vraagt veel van de techniek. Met name vanwege onze focus op de arbeidsproductiviteit, speelt vooruitstrevende techniek voor ons een hele belangrijke rol en dat is absoluut een van de uitdagingen waar wij voor staan.”

Wat zijn de grootste uitdagingen het komende jaar?
Koert: “We testen regelmatig nieuwe technieken om ervoor te zorgen dat onze machines betrouwbaar blijven lopen. Omdat ze jarenlang gebruikt worden, wel tien tot twintig jaar, vraagt het onderhoud om specialistische kennis. De machines zijn ondertussen meerdere keren aangepast en de techniek is daardoor redelijk uniek geworden. Deze kennis is nauwelijks op de arbeidsmarkt beschikbaar, dus we stoppen veel tijd in het opleiden van onze technische mensen.”

“We streven ernaar om een generiek opleidingsprogramma tot procesoperator te ontwikkelen, want investeren in mensen en in hun toekomst loont en dat willen we ook graag. VAPRO C is een bepaalde vakbekwaamheid en niet alleen een belangrijk diploma voor ons, maar ook voor de ontwikkeling van de medewerker zelf. Dit is een speerpunt voor de komende jaren dus daar gaan we tijd en geld voor vrijmaken, om dat te realiseren.”

Hoe kenmerkt de organisatie Perfetti Van Melle zich?
Maarten: “We zijn een informeel bedrijf, een echt familiebedrijf. We zorgen goed voor onze mensen, de lijnen zijn kort en de mensen blijven hier meestal langere tijd werken. Het valt ook op dat veel mensen uit de omgeving graag bij ons willen werken, dus de locatie spreekt ook aan. Onze mensen zijn trots dat ze hier werken en er heerst een gezamenlijke verantwoordelijkheid: als we issues hebben, dan baalt iedereen daar ook echt van.”

Hoe speelt Perfetti Van Melle in op maatschappelijke veranderingen?
Maarten: “We doen aardig wat op het gebied van sustainability. Het is een belangrijk onderdeel van onze strategie, omdat zowel extern als intern van ons verlangd wordt dat wij inspelen op maatschappelijke veranderingen. We innoveren voortdurend, waaronder ook producten zonder suiker of met significant minder suiker. Daarnaast staat sustainable packaging ook hoog op de agenda en kijken we samen met onze verpakkingsleveranciers, Marketing en Research & Development naar verbeterde manieren om in te spelen op de maatschappelijke veranderingen.”

“Daarnaast staat ook social sustainability op onze agenda. In India bijvoorbeeld doet Perfetti Van Melle veel op het gebied van supporting communities en in Nederland hebben we jaarlijks een ‘Goede vrijdag’, waarbij wij met het gehele bedrijf iets doen voor de maatschappij.”

Waar zitten voor Perfetti van Melle de groeikansen?
Maarten: “Door de ondernemende mindset van het bedrijf zijn wij continu aan het innoveren en onder andere met onze innovaties denken wij verder te kunnen groeien. De groeikansen voor Perfetti Van Melle zijn legio, maar de factor mens staat hierbij centraal.”

Koert: “Dan is het prettig dat we met partners als Techsharks werken. Zij regelen ervaren en hoogopgeleide operators. Het grote voordeel van het partnership is dat nieuwe mensen die via Techsharks bij ons starten, een korte inwerktijd nodig hebben en snel complexere handelingen kunnen uitvoeren aan de machines. De mensen via Techsharks zijn erg proactief en hebben al werkervaring. Onlangs hebben we veel nieuwe mensen aangenomen en dan is het belangrijk dat ze snel zelfstandig aan het werk kunnen.”

Welke cultuur heeft Perfetti van Melle?
Koert: “We hebben een lange historie en een mooi product dat al heel lang op de markt is. Wie kent Mentos nou niet? Daar zijn onze mensen erg trots op! Er heerst hier een ‘can do-spirit’ en mentaliteit. Hier noemen we dat ook wel de ‘candy do-mentaliteit’!”


Wie is Koert van de Pest?
Koert van de Pest is Director Supply Chain & Operations Benelux bij Perfetti Van Melle.

Wie is Maarten Weijburg?
Maarten Weijburg is HR Business Partner voor Supply Chain Benelux bij Perfetti Van Melle.