22 juni 2020

De impact van COVID-19 op de procesindustrie

Christian van Vessem
3 minuten leestijd

Christian van Vessem, directeur procesindustrie bij Techsharks, geeft in deze blog zijn visie over de impact van de coronacrisis op de procesindustrie. Waar liggen de uitdagingen en hoe zorgt Techsharks ervoor dat ze ook nu nog steeds de beste businesspartner blijven?

Wat is jouw visie op de procesindustrie in tijden van Corona?
“We hebben gemerkt dat de COVID-19 pandemie impact heeft op onze branche. Echter hebben we ook geconstateerd dat de crisis niet direct een negatieve invloed heeft op de inzet van onze mensen, omdat zij werkzaam zijn op cruciale posities binnen de vitale sector. Vooral in het begin van de pandemie zagen we voornamelijk in de voedingsmiddelen sector een flinke piek in de gevraagde capaciteit. Alleen de bedrijven die werken als toeleverancier van o.a. de automotive industrie hebben helaas personeel moeten laten gaan. Ook zien we dat bedrijven voorzichtig zijn met investeringen en uitbreidingen waardoor een deel van onze klanten voorzichtiger is geworden met het uitzetten van capaciteitsvraagstukken. Als businesspartner proberen we ook in deze fase mee te denken met onze klanten en daar waar nodig samen tot passende oplossingen te komen voor de vraagstukken die er wel zijn.” 

Hoe onderscheiden onze VIP-sharks (Vrij in Project) zich volgens jou van ander technisch personeel? En hoe kunnen zij juist in tijden van corona een aanwinst zijn voor bedrijven?
“Sinds de tijd dat Techsharks het model heeft gewijzigd van arbeidsbemiddelaar naar een werkgeverschapsmodel zijn we ‘aan de voorkant’ nog nadrukkelijker en nauwkeuriger gaan screenen en selecteren. Een uitgebreidere sollicitatieprocedure bestaande uit minimaal twee gesprekken, een assessment en indien nodig een technisch assessment behoren tot de standaardprocedure. Hierdoor zorgen we er voor dat we alleen de betere technici uit de markt halen, zowel op hard skills als soft skills. Eén van de belangrijke aspecten waarop we selecteren is aanpassingsvermogen. Een aspect dat in deze tijd cruciaal is om goed te kunnen functioneren. De combinatie van technische kennis en vaardigheden en de juiste houding maakt dat onze technici in deze periode beter aansluiten bij de marktvraag en snel waarde kunnen toevoegen bij onze opdrachtgevers.”

Waarom is Techsharks de ideale businesspartner (in goede en in minder goede tijden)?
“Businesspartner ben je in de goede en minder goede tijden. Op basis van een goede relatie werk je samen en geef je steun aan elkaar wanneer dit nodig blijkt te zijn. Ook vier je samen mooie momenten als daar aanleiding voor is. Zowel in het meedenken in acute situaties als in het kijken naar de toekomst is Techsharks een partner die het gezamenlijke belang tracht na te streven. Voorwaarde: begrijp elkaars situatie en business. Door de COVID-19 situatie hebben we in een korte tijd een flink aantal situaties meegemaakt waarin elkaar steunen centraal heeft gestaan en individuele belangen niet of nauwelijks zijn meegenomen in de keuzes die zijn gemaakt. Oprechte aandacht, empathie, relatie en daadkracht zijn hierin enkele sleutelwoorden die de term businesspartner meer lading geven.”