22 december 2020

Tjeu Hamers aan het woord over de maakindustrie

Tjeu Hamers
3 minuten leestijd

Tjeu Hamers (41) is sinds 1 december 2020 in dienst bij Techsharks als de nieuwe business unit directeur van de maakindustrie. In dit artikel stelt hij zich voor, vertelt hij meer over zijn visie op de branche en neemt hij ons mee in zijn plannen.

Voordat ik de stap naar Techsharks maakte, ben ik 15 jaar werkzaam geweest bij Unique. Een HR-partner voor werkend en ondernemend Nederland. Ik ben begonnen als consultant, vrij snel doorgegroeid naar de functie van manager en de laatste 11 jaar heb ik gewerkt als senior manager. Hierin was ik eindverantwoordelijk voor de vestigingen Tilburg en Waalwijk en was ik, als senior manager, een vraagbaak en sparringpartner voor collega managers in de regio. Als verlengstuk van de directie was ik in mijn rol erg betrokken bij het uitdragen, bewaken en borgen van de strategie en visie. Het leek mij geweldig om in de toekomst de strategie en visie niet alleen te mogen uitdragen en borgen maar ook zelf te mogen bepalen. Het was tijd om mijn volgende stappen te gaan zetten en mijn ambities na te jagen. Via connecties kwam Techsharks op mijn pad.

Techsharks wilde graag met mij in gesprek over een functie in de maakindustrie. Een industrie die als gevolg van de coronacrisis een flinke klap heeft gehad. Monteurs die niet meer naar het buitenland konden reizen en import die stilgelegd werd waardoor producties stil kwamen te liggen. Kortom de maakindustrie had een vrije val gemaakt en ik werd door Techsharks uitgenodigd om te sparren over hoe we hier weer een positieve draai aan konden geven. Gedurende onze gesprekken werd ik steeds enthousiaster over de visie van Techsharks, hoe ze werkgeverschap benaderen en hoe ze zich profileren in de markt. Daarnaast vind ik de marketing van Techsharks heel sterk. De directie en ik zaten op één lijn en zo ben ik 1 december aan mijn avontuur gestart.

Synergie met Techsharks

Het is ontzettend vervelend wat er in de maakindustrie is gebeurd, maar voor mij is het een ideaal moment om in te stappen want ik heb managementervaring en leiderschapskwaliteiten die ik graag wil benutten en uitbouwen. Enerzijds kan ik een team managen én zelf operationeel meedraaien waardoor ik een directe bijdrage kan leveren aan het eindresultaat. Anderzijds krijg ik de mogelijkheid om de regie in eigen hand te nemen en samen met mijn team te bepalen welke koers we gaan varen. De enige weg die we kunnen pakken, is naar mijn mening de weg terug omhoog. Het trok mij aan om echt iets neer te gaan zetten. We hebben een mooi team van vijf kantoorspecialisten en een mooie groep techneuten waar we volle bak mee aan de slag gaan om nieuwe dingen op te gaan pakken.


Onzekerheid en mogelijkheden


Onzekerheid is het woord dat de maakindustrie samenvat in 2020. In de eerste lockdown werd er veel inventiviteit van de branche gevraagd om dit op te vangen. Nu met de tweede lockdown is het de vraag waar het naar toe gaat. Mijn verwachting is dat de branche weer zal gaan aantrekken. Dat het meer de richting van de field service kant op zal gaan. De machines die gebouwd worden, zullen weer uitgeleverd worden. Techneuten zullen ook blij worden van het feit dat ze niet alleen maar binnen hoeven te werken, maar weer op pad mogen. Daarnaast merken we bij verschillende opdrachtgevers dat het meer de High Tech kant op gaat. Dat zijn uitdagende opdrachten. Ik heb een aantal techneuten gesproken die bij opdrachtgevers hebben gewerkt waarbij ze het fijnmechanische en High Tech stuk hebben uitgevoerd. Dat vinden ze super interessant. Dat is de toekomst. Daarnaast denk ik ook dat het stukje machinebouw en fabricage weer gaat aantrekken. Voor ons is er op al die vlakken heel veel potentie om te groeien.

Made in Holland

Op het gebied van robotisering en automatisering zie je steeds meer ontwikkelingen. Techneuten staan niet alleen meer met een grote steeksleutel te sleutelen aan grote machines. Je ziet het fijnmechanische stuk steeds meer terugkomen. Dat is ook nodig om met concurrenten de strijd aan te gaan. Ik denk wel dat er door de coronacrisis meer een Made in Holland idee ontstaat, dat niet alles meer vanuit het buitenland geïmporteerd moet worden. We zullen onze eigen krachten meer gaan bundelen. In Nederland worden daar al enkele projecten voor opgezet. Ik denk dat wij daar een mooie rol in kunnen spelen als business partner. We kunnen kijken hoe we verschillende maakbedrijven met elkaar in contact kunnen brengen. Zeker als je weet dat verschillende bedrijven meer in Nederland willen laten maken. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Bedrijven met dezelfde ideeën koppelen we aan elkaar en wij kunnen onszelf meer als beste business partner neerzetten in plaats van een leverancier van technisch personeel.

De beste werkgever zijn

Ik heb een uitgebreid plan waarmee ik aan de slag wil. Onze techneuten wil ik veel aandacht geven. Om hun wensen te achterhalen voeren we gesprekken met ze en heb ik ze o.a. gevraagd een lijst te maken van 10-15 bedrijven waar ze graag voor zouden willen werken. Onze sharks bepalen, hun wensen zijn leidend voor ons salesplan. We moeten ons inspannen om voor hen de leukste opdrachten te vinden. Voor onze sharks moeten we de beste werkgever willen zijn. Zij zijn tenslotte onze ambassadeurs. Een kwart van onze instroom komt via referrals. Daarom is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat onze vakspecialisten het naar hun zin hebben en zich constant blijven ontwikkelen. Momenteel heeft 60% van onze techneuten in de maakindustrie een contract voor onbepaalde tijd. Dat gaat de goede kant op. We willen graag dat ze zich voor langere tijd aan ons binden. Daarnaast zou ik graag strategische plannen willen maken. Dat techneuten bijvoorbeeld van januari tot mei bij opdrachtgever A zitten en dat we van tevoren al hebben geregeld dat ze in de daaropvolgende periode direct naar opdrachtgever B kunnen. En dat de opdrachten dan ook op elkaar aansluiten. We hebben nu bijvoorbeeld projecten bij Ebusco (elektrische bussen). Daar vinden onze techneuten het werk echt leuk (fijnmechanisch). Aan ons om ervoor te zorgen dat als de opdracht daar ophoudt, we hen meteen een gelijksoortige opdracht ergens anders kunnen bieden.

Daarnaast is het ons doel om onze oceaan met techneuten dit jaar te laten groeien met nieuwe sharks. Eerst willen we Zuid-Nederland helemaal op orde hebben en daar groeien om vervolgens de stap naar andere gebieden in Nederland te maken, zoals Gelderland en Rotterdam. Daar kunnen we makkelijk instappen, omdat onze collega’s van de procesindustrie al jaren in deze gebieden actief zijn en we daar met Techsharks ook al gevestigd zijn. Uiteindelijk willen we in 2024 een landelijke dekking hebben. De maakindustrie gaat weer groeien en bloeien. Het wordt een geweldige tak!
  
Arbeidsvreugde en ontwikkelen

Ik wil zowel kantoorspecialisten als vakspecialisten in hun kracht zetten. Wat wil iedere kantoorspecialist en hoe kunnen we er samen voor zorgen dat iedereen kan doen wat ze graag doen. Ik vind persoonlijke aandacht geven belangrijk, dus die krijgen ze ook van mij. We moeten allemaal blijven kijken waar we nog stappen kunnen maken. Met de vakspecialisten gaan we met iedereen opnieuw in gesprek. We maken ontwikkelingsplannen met techneuten. Als iemand geplaatst is moet je de techneut nog steeds alle aandacht geven die hij of zij verdient. We stimuleren ze om te blijven leren, dat is de kracht van Techsharks. We vragen wat ze willen bereiken en stellen een plan op hoe we daar samen voor gaan zorgen, zowel op het gebied van soft skills als hard skills.

Uitdagende opdrachten, ontwikkelen en persoonlijke aandacht


Waarom je als techneut voor Techsharks moet kiezen en niet voor een concurrent? We willen oprecht de beste werkgever zijn en dat proberen we dus op alle mogelijke manieren waar te maken. We bieden goede ontwikkelingsmogelijkheden en arbeidsvoorwaarden. De persoonlijke aandacht die je krijgt is erg waardevol. De zekerheid die je hebt als je bij Techsharks werkt. Je kunt bij verschillende bedrijven in de keuken kijken waarbij je altijd kunt terugvallen op Techsharks. We zorgen daarnaast voor uitdagende opdrachten die passen bij je ontwikkeling. We maken een mooi ontwikkelingsplan voor ieder individu. Je wordt niet alleen ergens geplaatst. Je bent echt onze collega. Of je nu een lasser, account specialist of business unit directeur bent uiteindelijk zijn we allemaal sharks en hebben we een gezamenlijk doel waarbij we iedereen willen betrekken. De kernwaarden van Techsharks moeten je aanspreken, je moet highly adaptive, extremely effective en always hungry for more zijn. Bovendien hebben we een goed team van kantoorspecialisten met een breed netwerk, waardoor we altijd een opdrachtgever zullen vinden die goed bij je past. De kans is daardoor groot dat je als shark de ene na de andere geweldige opdracht krijgt.

"Je wordt niet alleen ergens geplaatst. Je bent echt onze collega."