25 juni 2021

Docent Maurice Thijssen over de opleiding Operator B

Marjanne Vos
3 minuten leestijd

Maurice Thijssen is docent Procestechniek op het ROC de Leijgraaf. Hij geeft o.a. de opleiding Operator B. In dit interview vertelt hij ons meer over de inhoud van deze opleiding, de studiebelasting en de examinering.

Kun je meer over jezelf vertellen?
“Inmiddels ben ik tien jaar werkzaam als docent. Daarvoor heb ik in het bedrijfsleven gewerkt waaronder twintig jaar bij DSM Pharmaceutical Products. Bij DSM kreeg ik als Operator al snel de kans om de opleiding tot Operator B te gaan volgen. Deze opleiding had ik binnen twee jaar afgerond. Ik was gedreven om mezelf te blijven ontwikkelen, dus heb ik later ook de opleiding Operator C binnen tweeënhalf jaar afgerond. Uiteindelijk ben ik intern doorgegroeid van maal- en mengproducten naar tussenproducten. Vanuit daar ben ik doorgegroeid naar de afdeling R&D. Daar heb ik jarenlang met plezier gewerkt totdat deze afdeling werd opgeheven. Toen was het tijd om iets anders te gaan doen. Enerzijds vond ik productontwikkeling leuk en anderzijds vond ik het overdragen van kennis interessant. Daarna ben ik twee banen gaan combineren, namelijk een baan als instructeur op het ROC en de functie van productontwikkelaar in het bedrijfsleven. Uiteindelijk besloot ik op mijn 47ste om de lerarenopleiding te gaan volgen. Deze doorliep ik binnen 4,5 jaar met twee bevoegdheden op zak, waarna ik definitief het onderwijs in ben gegaan.”

Is het voor jou als docent een groot voordeel dat jezelf de opleiding hebt gevolgd en gewerkt hebt als Operator?
“Jazeker, want ik kan hele concrete en praktische voorbeelden geven. Ik kan anekdotes vertellen en daarnaast kan ik de theorie makkelijk vertalen naar een praktijkvoorbeeld. Dat spreekt mijn studenten aan.”

Kun je iets meer over de opleiding Operator B vertellen?
“De opleiding is vooral praktisch van aard. De praktijk is leidend en de theorie is ondersteunend. Studenten gaan naast het studeren namelijk vier of vijf dagen per week werken bij een opdrachtgever waar ze veel ervaring op kunnen doen. Ze gaan één dagdeel (dinsdag) naar het ROC en daar hebben ze ongeveer zes uur les. Thuis bereiden ze de lessen voor, werken ze aan de opdrachten en bestuderen ze de theorie. Dit kost ze gemiddeld zes uur per week. Dus studenten moeten rekening houden met zo’n twaalf uur studiebelasting (inclusief lesuren op school) per week.”

Waar bestaan de lessen tijdens de opleiding uit?
“We behandelen alle vragen waar de studenten tegenaan zijn gelopen gedurende de week. Daarnaast besteden we tijd aan loopbaan & burgerschap en zitten er verplichte onderdelen in zoals rekenen en Nederlands. Doorgaans zijn we voornamelijk bezig met de theorie rondom natuurkunde, wiskunde, meet-en regeltechniek (procesbeheersing). We beginnen met een pittig tempo, maar wel behapbaar. De opleiding is opbouwend van aard. Tijdens de studie komt ook regelmatig het thema veiligheid aan bod. Er zijn al veel bedrijven die veel aandacht aan veiligheid besteden, dus voor die studenten zou het iets makkelijker kunnen zijn. Alle praktijkopdrachten die erin zitten, verwerken ze op de werkvloer bij de opdrachtgever. Deze hebben een relatie met de theorie die besproken is tijdens de les. De theorie en de praktijkopdrachten hebben verband met elkaar.”

Waaruit bestaat de examinering?
“Toetsmomenten worden voorafgaand vastgesteld. Meestal is dat per werkboek georiënteerd. Gemiddeld doen we zo’n acht à negen weken over een werkboek. Een toets kan ook bestaan uit een interview om vast te kunnen stellen of iemand de theorie juist heeft begrepen.”

Hoelang duurt de opleiding?
“De opleiding duurt gemiddeld twee jaar. Wij kunnen niet meer doen dan ondersteunen en begeleiden. In het begin van de opleiding ondersteunen en begeleiden we de studenten veel, maar gaandeweg de opleiding laten we dit meer los. Uiteindelijk gaan we meer richting het monitoren en volgen. Iemand moet er klaar voor zijn om te kunnen afstuderen. Het stukje afstuderen begeleiden wij ook. We vertellen precies wat je hiervoor dient te moeten kunnen en weten. Overigens komt het ook voor dat er mensen tussen zitten die sneller willen en kunnen. Die geven we dan ook de ruimte om sneller te gaan. Ik houd van differentiëren, iedereen is tenslotte anders. De een moet er harder voor werken dan de ander.”

Als studenten doordeweeks vragen hebben, kunnen ze dan ook ergens terecht?
“Als er mensen zijn die vragen hebben buiten de lesuren om en telefonisch contact met mij zoeken dan ben ik in dagdienst uren bereikbaar. Ik help mijn leerlingen graag.”

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van de opleiding?
“Vooral de diepgang. Als een complexere storing ontstaat, is het vaak de Operator B die toch net iets verder kijkt dan een Operator A. Die heeft toch beter het overzicht over meerdere lijnen of meerdere deelprocessen. Een Operator B kan de complexiteit doorzien.”

De deuren gaan wellicht ook makkelijker open met het diploma op zak?
“Dat is ook zeker waar. Het is toch een MBO-opleiding op niveau 3 die je daarna op zak hebt.”

Hoe is het slagingspercentage?
“We zien meestal een slagingspercentage van minimaal tachtig procent. Als je jezelf inspant en vasthoudend bent dan moet het lukken.”

Bekijk hier de complete vacature, solliciteer snel en zet jouw volgende stap binnen de Procesindustrie!