12 augustus 2020

Een inkijkje in de technische dienst van Döhler

Daniël Lankhuijzen
3 minuten leestijd

Techsharks werkt al jarenlang samen met Döhler. Dit is een internationaal bedrijf gespecialiseerd in de levering van kwalitatief hoogwaardige tailor-made halffabrikaten voor de levensmiddelen- en drankenindustrie. Wij bezochten de vestiging in Oosterhout en spraken shark Frans Jonkers die via Techsharks werkzaam is bij Döhler als (mechanisch) storingsmonteur en Fabian van Lieshout werkzaam als teamleider technische dienst.

Kunnen jullie meer over jezelf vertellen en over je werkervaring bij Döhler?

Frans: “Ik ben 57 jaar en werkzaam als mechanisch storingsmonteur. Ik ben 36 jaar bij Philips werkzaam geweest. Na 36 jaar verhuisde de productie naar Polen, dus toen moest ik tot mijn grote schrik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Gelukkig bleek dit 200 procent mee te vallen. Nadat ik mijn CV op Monsterboard had geplaatst, stroomden de aanbiedingen binnen. Na een aantal uitdagingen ben ik via Daniël Lankhuijzen (Teamleider bij Techsharks) bij Techsharks terechtgekomen en sinds 1 april 2020 werkzaam bij Döhler.”

Fabian: “Ik ben 40 jaar en werkzaam als interim teamleider technische dienst bij Döhler. Ik werk alweer bijna negen jaar voor mezelf en in die tijd heb ik al voor veel verschillende bedrijven gewerkt. Hiervoor heb ik onder andere bij Nutricia gewerkt en voor het dochterbedrijf van Döhler in Duitsland. Ik wilde graag voor Döhler werken, dus ik ben blij dat dit is gelukt. Het is een mooi bedrijf. We leveren o.a. aan McDonalds en Coca-Cola.”

Hoe ziet het team dat werkzaam is in de technische dienst eruit en hoe is de dynamiek in het team?

Fabian: “Het team bestaat uit 15-20 medewerkers van verschillende leeftijden waarvan er op dit moment 3 via Techsharks werkzaam zijn. Frans is iemand die al veel ervaring heeft, dus die hoeft minder te leren dan de jongere medewerkers. Dat is ideaal, want hij kan medewerkers met minder ervaring vooruit helpen”.

Frans: “Als ik zie dat jongere medewerkers iets niet goed doen dan leg ik ze uit hoe het wel moet. Zo kunnen we elkaar helpen. Zelf ben ik natuurlijk ook nooit te oud om te leren. Zo heb ik onlangs mijn heftruck certificaat behaald via Techsharks. Ik zou in de toekomst nog graag willen leren TIG-lassen. Ik kan mijn ei goed kwijt bij Döhler. Ik probeer steeds dingen te verbeteren. Zo was de storingsregistratie bijvoorbeeld nog minimaal bij Döhler. Ik heb het probleem-oorzaak-actie-resultaat (poar) systeem laten zien en Fabian heeft ervoor gezorgd dat we hier nu gebruik van maken binnen de technische dienst. Op deze manier weet de monteur direct wat de oorzaak is en kan die zeer gericht gaan zoeken. Dat scheelt veel tijdwinst.”

Fabian: “De volgende stap is om niet alleen de technische dienst met het poar systeem te laten werken, maar ook het productieteam.”

Wat zijn voor jullie de bedrijfsuitdagingen?

Fabian: “De technische dienst op een hoger niveau krijgen. De samenwerking tussen de technische dienst en de productie wil ik bijvoorbeeld verbeteren. We hebben elkaar nodig en het is belangrijk dat we allemaal dezelfde richting in kijken. Daarnaast wil ik de werkorders graag onder controle krijgen. Deze liepen de laatste jaren erg op.”

Frans: “Als je mijn leeftijd bereikt hebt, dan wil je vooral prettig werken. Ik vind de sfeer het belangrijkste. Een uitdaging voor mij is om de zaken die niet goed gaan te constateren en te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is dat niet al het gereedschap in huis is. Ik geef dit dan direct bij Fabian aan, zodat hij het benodigde gereedschap kan bestellen. Bij Max Verstappen ligt ook al het gereedschap klaar voor de monteurs, dat zou bij ons ook zo moeten zijn. Hier kunnen we veel tijd mee winnen. Fabian bestelt mijn orders direct dat is erg fijn.”

Fabian: “Ik ben daar heel makkelijk in: goed gereedschap is het allerbelangrijkste!”

Hoe zien jullie werkdagen eruit?

Fabian: “Iedere dag is anders, het is een heel dynamisch bedrijf. Ik heb het vooral druk met de dagelijkse gang van zaken. Na 16:00 uur gaan de meesten collega’s naar huis en dan begin ik o.a. met mijn mails bijwerken. Daarnaast heb ik veel meetings die ik moet voorbereiden.”

Frans: “We werken in ploegendiensten. Dat vind ik fijn, want dat geeft flexibiliteit. We maken dagen van 8 uur, maar we hebben geen 8 tot 5 mentaliteit, dus we blijven als het nodig is wat langer hangen.”

Hoe vinden jullie de samenwerking met Techsharks?

Fabian: “Ik ben zeker tevreden over de mensen via Techsharks in mijn team. In ons team hebben we een hele ervaren elektromonteur. Frans is zoals al gezegd een ervaren mechanische monteur. Dit vult elkaar heel goed aan.”

Frans: “Het klikte eigenlijk meteen met Techsharks en ze boden mij een goede baan. Het contact met Daniël is goed en alle afspraken worden netjes nagekomen. Ik heb helemaal niets te klagen. Ik zou andere technici ook aanraden om voor Techsharks te gaan werken.”

Speelt de vierde industriële revolutie al een rol bij jullie? Zijn de competenties van jullie huidige personeelsbestand voldoende of hebben jullie ook ander soort type mensen nodig?


Fabian: “Ja, we zijn bezig met allerlei nieuwe systemen die we willen gaan gebruiken bij de technische dienst. Een voorbeeld is stoominjectie. Momenteel steriliseren wij alle producten door alles op temperatuur te houden. Maar we zijn nu een installatie aan het ontwikkelen om direct stoom in een product te blazen. Als we dit systeem uiteindelijk in gebruik gaan nemen, zal dit gecommuniceerd worden naar de monteurs en krijgen zij uitleg hoe dit systeem werkt en hoe ze ermee moeten werken.”

Wil je meer blogartikelen lezen? Bekijk dan onze blogpagina. Of bekijk hier onze laatste opdrachten.Bij Max Verstappen ligt ook al het gereedschap klaar voor de monteurs, dat zou bij ons ook zo moeten zijn