06 maart 2023

Een mooie toekomst in de procesindustrie: van bakker tot procesoperator

Nathalie van Buggenum
3 minuten leestijd
Jezelf ontwikkelen door soms ook buiten de gebaande paden te durven gaan, dat is wat Roel deed! Dit heeft hem een hele mooie functie opgeleverd bij Agristo in Tilburg. Roel was opgeleid tot bakker en heeft hiervoor jaren in de bakkerijwereld gewerkt, maar hij had het er niet meer naar zijn zin. Zonder Techsharks was Roel, zoals hij zelf zegt, wellicht nooit de bakkerijwereld uitgekomen. Wij waren benieuwd naar zijn motivatie om deze carrièreswitch te maken en gingen met hem in gesprek.

Roel van der Mierden, 39 jaar en woonachtig in Sprang Capelle, is in juli 2021 in dienst gekomen bij Techsharks. Toen hij bij Techsharks aanklopte, wilde Roel zich wel verder ontwikkelen, maar hij had nog geen idee hoe: “Zonder hulp was ik misschien nooit van beroep veranderd, maar met een gezonde dosis doorzettingsvermogen en hulp op dit gebied is dit op mijn pad gekomen. Nu heb ik het hier heel erg naar mijn zin”.

Roel is van origine als bakker opgeleid en is lange tijd ook werkzaam geweest als bakker, bij zowel kleine als grote bakkerijen. “Op het moment dat ik werd benaderd door Techsharks, ben ik voor mijn eerste project bij de Banketgroep in Tilburg gestart. Dit bleek uiteindelijk geen goede match. Ik had meer interesse in procesverbetering en zo ben ik een kijkje gaan nemen bij de waterzuivering bij Agristo, een familieonderneming gespecialiseerd in het produceren van voorgebakken en diepgevroren aardappelproducten. Ik mocht een dagje meelopen en ik vond de werkzaamheden erg interessant: controleren of het afvalwater goed wordt gezuiverd als operator van de eigen waterzuiveringsinstallatie van Agristo. Een functie met veel verantwoordelijkheid! Ook mocht ik een opleiding gaan volgen. Zo ben ik als waterzuiveringsoperator, ook wel ‘klaarmeester’ genoemd, een nieuwe weg ingeslagen en dat bevalt heel erg goed. Zo goed dat ik per 1 februari hier in dienst ben gekomen.”

Wat wilde je worden als kind?
“Als kind wilde ik al bakker worden. Ik heb alle vier niveaus van de bakkersopleiding gehaald en daarna heb ik bij veel kleine en een aantal grote bakkerijen gewerkt. Maar ik had het na een aantal jaren wel gezien. Ik heb nog steeds een passie voor het bakkersvak hoor, thuis bak ik graag nog eens een brood of worstenbroodjes. Maar het is fysiek best zwaar werk en ik kreeg lichamelijke klachten. En ik was inmiddels vader geworden, dus ik wilde liever geen ploegendiensten meer.”

“Dan weet je niet precies wat bij je past. Brandweerman of bakker dat kies je en is heel duidelijk, maar wat ik nu doe heeft met mijn droom van vroeger helemaal niets te maken. In mijn werk als procesoperator ben ik meer bezig met verbeteringen aanbrengen en breng ik structuur aan in het proces en dat, zo blijkt, past helemaal bij mij. Sinds ik buiten de bakkerijwereld ben gaan kijken, benut ik hele andere kwaliteiten en kom ik erachter dat ik ook in andere dingen goed ben.”

Waar was je naar op zoek bij een nieuwe uitdaging?
“Ik wilde met procesverbetering aan de slag, maar hoe of waar wist ik niet. Je moet het eerst ergens ervaren en dan blijkt wel of je goed zit, of niet. In de bakkerij gaf ik leiding aan soms wel twintig tot dertig mensen, maar dat vond ik wel wat veel. Dat zocht ik toen niet en nu nog steeds niet.”

Kun je iets meer vertellen over je werk nu?
“Sinds januari 2022 werk ik als operator van de waterzuivering. De aardappelen worden getransporteerd in water, het water vervuilt en dat moet vervolgens worden schoongemaakt door middel van verschillende zeven, bezinkbakken en beluchtingstanks. Het is een totaal nieuwe wereld. De stappen die ik heb kunnen maken in mijn ontwikkeling, bevallen tot nu toe heel erg goed. Zo ben ik in september begonnen met de opleiding Techniek Afvalwaterzuivering (TAZ). Deze opleiding is gericht op (riool)waterzuivering. Het is een wereld waar je als kind of volwassene misschien niet direct aan denkt en dat is juist het leuke ervan.”

Hoe heeft Techsharks jou geholpen?
“Ik ben erg tevreden over de mogelijkheden die ik via Techsharks heb gekregen. Na een gesprek over mijn ontwikkeling mocht ik een Green Belt cursus doen en dat heeft mij dusdanig veranderd, ook als persoon: ik kijk op een andere manier naar procesverbetering, niet in hokjes maar meer in een flow, als een aaneenschakeling van processen. In de bakkerij zag ik overal mogelijkheden om processen te verbeteren, maar daar was geen ruimte voor. Nu bij de waterzuivering wel en mag ik het praktijkgedeelte voor Green Belt hier doen. Mezelf ontwikkelen op deze manier vind ik erg belangrijk en dat ik nu weer kan groeien in een totaal ander vakgebied, dat vind ik geweldig.”