18 januari 2023

Gaan voor Afrika

Nathalie van Buggenum
3 minuten leestijd
Drie weken lang reizen ROC studenten met Go for Africa vanuit Nederland naar West-Afrika, om in Gambia hun stageproject uit te voeren. De voorbereidingen voor de reis zijn inmiddels in volle gang. In totaal nemen dit jaar 26 teams deel aan het project waarvan er drie door Techsharks worden gesponsord. In 2017 deed Erik Geurts mee aan de lange tocht over land naar Gambia, destijds 20 jaar en student Werktuigbouwkunde. We vroegen hem naar zijn ervaringen. Ook gingen we in gesprek met Sander Brugging, 19 jaar en student Mechatronica, hij vertrekt binnenkort.

Installeren van een waterpomp in Gambia
In zijn vierde jaar reed Erik met zijn teamgenoten naar een plek middenin Gambia. Een langwerpig land met de rivier de Gambia, omsloten door Senegal. Op weg naar een school om daar les te gaan geven. Die uitdaging zag Erik wel zitten. “In een Volvo V70 waren we maar liefst drie weken lang onderweg. Met als doel om in Janjanbureh een waterpomp te installeren en de mensen daar een beetje op weg te helpen. We hadden ons een jaar lang goed voorbereid in Nederland voor het uiteindelijke doel. We zijn daar in totaal zeven weken geweest.”

“We leerden ze bankwerken, machinewerken, staal vervormen, lassen, boren, vijlen. Aan tien leerlingen in totaal en wij waren zelf met drie studenten Werktuigbouwkunde en één Mechatronica student. Om 8 uur ’s morgens begonnen we en daarna, omdat na het middaguur de stroom uit ging, gingen we chillen bij de rivier”, zegt hij lachend. “In het weekend gingen we vaak de kust een beetje verkennen. Op het strand zagen we hoe de vis werd opgehaald. Er zaten mensen met hun kruiwagens te wachten tot de vissers van de boten hun vissen kwamen dumpen. Met kruiwagens de zee ingaan om de vis op te halen, dat zie je hier niet!”

Hulp uit alle hoeken
Docenten en studenten van Avans Hogeschool boden hulp aan: “Automotive studenten keken de auto voor ons na en we kregen les in presenteren voor een grote groep in het Engels. Voor het ombouwen van de auto konden we terecht in de werkplaats van Avans. De auto was volledig beplakt met het logo van hoofdsponsor Techsharks, maar we moesten ook zelf sponsoren zoeken. Dat was een hele klus, maar na veel bellen en aandacht vragen via social media is het wel gelukt. Daarnaast zijn we ook op de open dagen van school gaan staan met de auto.”

Cultuurverschillen
Op de vraag wat hem het meest is bijgebleven, antwoordt Erik: “Het enorme verschil tussen de twee continenten als je van Spanje naar Marokko reist. En als je in een ander continent bent, kom je erachter dat we hier de dingen als vanzelfsprekend zijn gaan zien. Dat is daar wel anders, dat er niet altijd stroom is bijvoorbeeld.”

Voor de reis maakten ze van de auto hun bed: “In de Volvo V70 hadden we een plank gelegd waaronder we spullen kwijt konden en daarboven konden we slapen.”

Deelnemers 2023
Voor Sander en zijn teamgenoot is het bijna zover, want ze vertrekken op 29 januari 2023 vanuit Den Bosch voor een reis van bijna 7.500 km. Op de vraag waarom hij meedoet hoeft hij niet lang na te denken. “Dat is voor mij toch wel het avontuur. Het is een keigave reis en ik ben nog nooit in Afrika geweest. Ik ben wel benieuwd naar de cultuur daar.”

Bouwen van een technisch klaslokaal
Eenmaal daar gaan ze vijf weken lang werken aan hun project: een technisch klaslokaal bouwen. “We maken de reis met Go for Africa en het project doen we samen met ‘Kameroen Werkt’. “Het gaat om een ruimte van 7 bij 10 meter. De fundering is inmiddels gestort en de muren zijn gebouwd. We gaan een dak monteren met zonnepanelen erop, een elektrische installatie bouwen en óók nog lesgeven als er tijd over is. We hebben een container verscheept naar Gambia met daarin stalen balken die op het dak gelegd worden en een hele hoop dakplaten van staal. In de container zitten nog meer spullen zoals een lasapparaat en de zonnepanelen. Wij gaan nu de basis neerzetten, de komende jaren kan er door andere groepen verder gebouwd worden.”

Sponsoracties
Het project is een unieke kans voor de vierdejaars studenten om internationale ervaring op te doen. Studenten houden zelf sponsoracties, nodig voor de auto’s, bouwmaterialen en gereedschap. Sander en zijn teamgenoot hebben een Peugeot Partner gekocht voor de reis. Leerlingen van de opleiding autotechniek hebben hen geholpen met de auto klaarmaken voor de reis. “De auto is op school helemaal nagekeken en vandaag goedgekeurd. Onderweg kunnen we in de auto slapen, er is een bed ingebouwd, maar hoe we dat gaan doen weten we nog niet. Gaan we er samen in liggen of onderweg in een tentje of in een hotel, we zien wel”. Aan het eind van het project laten ze drie auto’s achter voor de mensen daar om te gebruiken en twee auto’s worden er geveild, waarvan de opbrengst naar het schooltje gaat.

Een toekomst met techniek
Op de vraag waar hij nu al het meest trots op is, antwoordt Sander: “Wij kunnen de mensen daar een toekomst bieden, want na het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs is er verder niets. Wij bieden ze hiermee de mogelijkheid om beroepsonderwijs in de techniek te organiseren.” Tot slot de vraag wat hij denkt dat het hem gaat brengen: “De waardering voor de spullen die we hier hebben. De armoede daar, de grote verschillen met hier en het besef dat we trots mogen zijn op wat wij hier hebben.”