15 februari 2021

Hoe maak je medewerkers trots op jouw organisatie?

Erik van den Hoff
3 minuten leestijd

Erik van den Hoff is vijf jaar in dienst als Promise Manager bij Techsharks. Hij is verantwoordelijk voor het vertalen van de missie en doelstellingen van Techsharks naar HR- en promise activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn de projecten ‘beste werkgever’ en ‘beste businesspartner’. Veel organisaties leggen veel nadruk op het werven van nieuwe medewerkers en klanten, maar vergeten dat het net zo belangrijk is om medewerkers en klanten te behouden. Erik vertelt in dit interview o.a. hoe hij ervoor zorgt dat onze medewerkers willen blijven en hij neemt ons mee in zijn mooiste herinneringen van de afgelopen jaren bij Techsharks.

Welke functies heb je allemaal doorlopen?
“Ik ben begonnen als Recruitment Specialist. Samen met Bart Hurkens heb ik de vestiging in Rotterdam opgestart. Ik was verantwoordelijk voor de werving en selectie van operators en monteurs. In de loop der tijd maakten we de transitie van werving en selectie naar een werkgeversmodel. Ik kreeg toen de verantwoordelijkheid over het binden en boeien van techneuten. Sommige techneuten die ik destijds heb aangenomen werken nog steeds voor ons. Dat vind ik echt vet. Na twee jaar werd ik Promise Manager. We hebben de belofte gedaan om de beste werkgever te zijn voor onze medewerkers en de beste businesspartner voor onze klanten. We zijn gestart met onderzoeken om te kijken wat we al goed deden en wat we nog konden verbeteren. Op basis daarvan heb ik samen met Eveliese Luiting een programma gemaakt. Recent ben ik People en Promise manager geworden. Dit betekent dat ik me ook bezighoud met structuren neerzetten van het HR-beleid.”

Wat heb jij allemaal kunnen implementeren bij Techsharks?
“Drie jaar geleden zijn we gestart met het laden van onze kernwaarden highly adaptive, extremely effective en always hungry for more. Daarnaast ben ik verantwoordelijk geweest voor de implementatie van de onboardingsdagen, de online trainingstools GoodHabitz en Edubookers en het referralprogramma The Hunt.”

Waar ben je het meest trots op wat je hebt bereikt?
“Het laden van onze kernwaarden. Deze hebben we ook geïntegreerd in bepaalde testen die we afnemen tijdens de sollicitatieprocedure. We laten kandidaten niet alleen testen doen of ze de functie kunnen vervullen, maar we meten ook of ze qua persoonlijkheid bij de organisatie passen, of ze dus highly adaptive, extremely effective & always hungry for more zijn."

Bestonden de termen sharks en oceaan al voor jouw komst of komt dit ook uit jouw koker?
“Dit hebben we met de hele organisatie gedaan, maar Suzanne van der Horst (Brand Manager) en ik waren wel de kick-starters. Suzanne vanuit marketing en ik vanuit promise. Toen we dit drie jaar geleden voorstelden, was het sentiment: ik ben er toch niet trots op om een shark te zijn? Dit sentiment hebben we gezamenlijk weten om te buigen. Recent vertelde één van de Recruitment Specialisten dat hij in een loopbaangesprek een monteur had aangesproken dat diegene geen shark gedrag vertoonde. Waarop de monteur heel trots als antwoord teruggaf: ik ben wel een shark! Dat vind ik ontzettend mooi. Het gevoel creëren dat mensen trots zijn om voor jouw organisatie te werken en dit ook uitdragen, is een mooi compliment. Dat heb ik zeker niet alleen gedaan, daar hebben we de hele organisatie voor nodig gehad.”

Techsharks wil blijven groeien. Hoe lever jij hier een bijdrage aan?
“De instroom van nieuwe medewerkers kan hoog zijn, maar als jouw achterdeur wagenwijd openstaat en mensen weer snel weggaan dan doe je het als organisatie niet goed. Mijn taak is om het medewerkers zo naar hun zin te maken dat ze niet weg willen. Het mooiste compliment zou zijn als onze medewerkers niet meer overgaan naar een concurrent. Als iemand na vijf jaar graag wil overstappen naar de opdrachtgever omdat het ontwikkelingspad is afgerond bij Techsharks dan is dat prima, maar ze moeten niet weggaan omdat ze het niet naar hun zin hebben.

Hoe zorg je ervoor dat werknemers het naar hun zin hebben?
“Je moet medewerkers waardering geven en ervoor zorgen dat de hygiëne van je bedrijf in orde is. Daarmee bedoel ik o.a. het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Vervolgens komen er allemaal interventies die er aan bijdragen dat medewerkers het naar hun zin hebben, zoals ons referralprogramma The Hunt, onze kernwaarden, onze Oceaan Opinie en OR, onze ontwikkelingsmogelijkheden en onze personeelsvereniging die we aan het oprichten zijn. We hopen dat onze medewerkers verliefd op Techsharks worden en blijven.”

Wat maakt het werken bij Techsharks zo leuk?
“Ik vind het vet dat als je met een goed plan komt er oprecht naar je wordt geluisterd. Er heerst een ondernemend gevoel en we hebben grote idealen en dat is iets wat ik gaaf vind. Natuurlijk streven we altijd naar kwaliteit. Je krijgt veel vrijheid om dingen te proberen. Daarnaast krijg je veel waardering. Een mooi voorbeeld hiervan is een dag als vandaag. Ik ben vijf jaar in dienst en word in het zonnetje gezet door leuke activiteiten en een persoonlijk cadeau.”

Wat zijn jouw doelen voor de komende jaren?
“Ik wil de dienstverleningbranche graag verbeteren. Veel bedrijven zien detacheren als noodzakelijk kwaad, maar ik vind dat het iets heel moois is. Maar liefst 70% van onze medewerkers volgt een opleiding of cursus en 90% geeft aan over zijn of haar ontwikkeling te praten. Ik denk niet dat deze cijfers bij veel andere bedrijven zo hoog zijn. Bij ons staan mensen centraal, we willen dat ze ertoe doen. Daarover wil ik op brancheniveau voor Techsharks meer gaan lobbyen. Ik vind dat we trotser mogen zijn op de dienst die we verlenen en wat we betekenen voor mensen. Ik denk dat er nu een generatie aankomt die werkzekerheid wil en geen baanzekerheid. Zij willen een flexibele job waarbij ze een aantal maanden bij een bedrijf werken en vervolgens weer overgaan naar een ander bedrijf. Dat gaat de toekomst worden. Ik denk dat onze branche daarom steeds groter gaat worden.”

Wat zijn jouw mooiste herinneringen van de afgelopen vijf jaar?
“Met de hele organisatie naar het Light Year event was ontzettend leuk. Daarnaast vond ik onze reis naar Manchester met team Rotterdam, de reis naar St. Tropez en de skivakantie heel gaaf. Bij dit soort gelegenheden merk je dat je collega’s ook vrienden zijn geworden.”


"Als je met een goed plan komt, wordt er oprecht geluisterd"