21 maart 2022

In gesprek met productiemanager Paul Hoek van Coca-Cola Europacific partners

Christian van Vessem
3 minuten leestijd
Paul Hoek is Productiemanager bij Coca-Cola Europacific Partners Nederland in Dongen. In dit artikel vertelt hij ons meer over zijn werkzaamheden, de uitdagingen die hij hierin tegenkomt en de samenwerking met Techsharks.

Kun je meer over jezelf vertellen?
“Jaren geleden heb ik de opleiding tot zelfstandig werkend kok afgerond. Tot 2010 heb ik als chef-kok gewerkt en daarna heb ik al mijn kookgerei aan de wilgen gehangen en ben ik richting Brabant verhuisd. Ik ben bij Tempo-Team aan de slag gegaan als Planner en al snel gepromoveerd naar Account Specialist waarbij Coca-Cola een van mijn klanten was. Het bedrijf Coca-Cola sprak mij erg aan en zodoende ben ik sinds 2014 werkzaam op de locatie in Dongen. Ik ben van Labour Planner doorgegroeid naar Teamleider in de productie. Dat was het moment dat ik van het kantoor naar de productie ben verhuisd. Na 1,5 jaar ben ik doorgegroeid naar de functie van Productiemanager.”

Wat zijn jouw belangrijkste werkzaamheden?
“Mijn belangrijkste taak is het waarborgen van de veiligheid van onze medewerkers op de werkvloer. Het garanderen van de veiligheid en de kwaliteit van het product staan ook hoog op mijn prioriteitenlijst. Daarnaast is de output van de productielijnen voor kunststof (PET) flessen enorm belangrijk. Ik ben verantwoordelijk voor het productieproces van drie PET-lijnen waarbij ik direct en indirect leidinggeef aan een team van Teamleiders, Technicians, Operator Technicians en Operators. Op deze lijnen maken wij PET-flessen van diverse groottes voor hoofdzakelijk de Nederlandse markt. Daarnaast houd ik me bezig met verbeteringen en de ontwikkeling van mijn team, maar ook met de dagelijkse opvolging van (ver)storingen. Ik ben ook altijd bezig met de lange termijn. Wat gaan we komende zomer doen? Waar liggen de uitdagingen op het gebied van ontwikkeling van onze Operators of op het gebied van nieuwe producten? Kortom, een afwisselend takenpakket.”

Wat voor uitdagingen kom je tegen in de productie?
“Bezetting is een uitdaging. Dat is een van de redenen dat we zijn gaan samenwerken met Techsharks. Zij ondersteunen ons bij het rondkrijgen van de kwalitatieve flexibele schil. Daarnaast hebben we soms uitdagingen op het gebied van het machinepark. In het geval van mechanische of technische storingen aan de productielijnen blijft het een uitdaging om deze adequaat op te lossen. Uiteindelijk lukt dat natuurlijk altijd, maar het kan een zoektocht zijn. Tot slot duurt de levering van materialen tegenwoordig langer.”

Hoe verloopt de samenwerking met Techsharks?
“Het bevalt goed. De Operators hebben een goede commitment naar ons toe, maar ook naar hun werk. Ze willen echt een goede Operator zijn, ze willen het vak en de processen goed beheersen. Ze pakken snel dingen op, zijn gedreven en ze zetten zich in om ons productieproces te verbeteren. Het zijn vakvolwassen mensen. Bij Techsharks staan de vakspecialisten op de eerste plek en ze hebben verstand van zaken. De expertise is aanwezig en dat communiceert makkelijk. Daarom zou ik ook graag nog meer en structureler samenwerken.”

Een van onze sharks heeft zelfs een verbetervoorstel aangedragen?
“Jazeker, dit is een zeer enthousiaste en gemotiveerde shark. Op zijn werkplek heeft hij inmiddels vier verbetervoorstellen aangedragen. Deze gaan over veiligheid van de medewerkers, kostenbesparing met betrekking tot het weggooien van te veel afval en de communicatie tussen Operators die werken aan diverse machines. Deze shark is zo gemotiveerd dat hij zelfs thuis gaat nadenken over verbeteringen voor ons bedrijf, het volledig uitwerkt en vervolgens presenteert. Het werkt als een sneeuwbaleffect bij de andere medewerkers die hierdoor ook gaan nadenken over verbeteringen. Ieder verbetervoorstel is er eentje. Al enkele verbetervoorstellen zijn doorgevoerd in de praktijk.”

Hoe helpen jullie de vakspecialisten verder met hun ontwikkeling?
“Voor de Operators van Techsharks kijk ik samen met Caitlin Romijn (Account Specialist bij Techsharks) per individu naar een ontwikkelplan. We bieden ze graag perspectief, want alle vakspecialisten kunnen vandaag nog bij andere bedrijven in de procesindustrie aan de slag. Wij zijn ons zeer bewust van het feit dat goede vakspecialisten zeer schaars zijn.”

Binnen Coca-Cola Europacific Partners zijn er dus veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen?
“Medewerkers kunnen zowel horizontaal als verticaal doorgroeien. Wanneer je als Operator start, zal dit in eerste instantie horizontaal zijn, dus dan ga je van het ene proces naar het andere proces. Bijvoorbeeld van het blaasproces naar het afvulproces. We hebben medewerkers die alle machines beheersen. Dat is een erg mooi leertraject om te volgen. Er zijn dus mooie en uitdagende ontwikkelpaden te bewandelen bij Coca-Cola.”