26 januari 2022

Maintenance management voor technici

Christian van Vessem
3 minuten leestijd
In onze oceaan vinden we het belangrijk dat onze sharks zichzelf blijven ontwikkelen. Zij die zich het beste ontwikkelen en het snelst kunnen aanpassen aan verandering zijn uiteindelijk de echte winnaars. Daarom bieden we ze een ruim aanbod van cursussen en opleidingen aan. Zo hebben veel van onze sharks de training “Maintenance Management voor Technici” van Michael Donders (Donders RCM Consultancy) gevolgd.

Voor welke vakspecialisten is de training bedoeld?
“Voor Onderhoudstechnici (de Onderhoudsmonteur) en Technisch Operators op de werkvloer. Ik vind het belangrijk dat deze twee niet als separate disciplines worden gezien. Enerzijds is de training een technisch verhaal, maar anderzijds probeer ik deze disciplines, techniek en productie, dichter bij elkaar te brengen. Eerst behandelen we het onderwerp maintenance, zoals methodieken, methodes, modellen en faaltechnieken. Vervolgens worden verbetertechnieken behandeld. Hoe kunnen een Monteur en Operator samen een methodiek doorlopen, zodat een probleem bij de basis structureel wordt opgelost. Deze verbetertechnieken zijn laagdrempelig, zodat ze direct toepasbaar zijn.”

Hoe zorg je ervoor dat de training accuraat blijft?
“De basis van de maintenance modellen en methodieken blijft veelal gelijk. Aan de verbetertechnieken blijf ik schaven om het actueel te houden. Zo probeer ik actuele voorbeelden aan te halen. Als ik een groep Monteurs en Operators in de training heb die dagelijks samenwerken, haal ik onderwerpen aan die in deze specifieke fabriek spelen.”

Hoe kunnen een Operator en Monteur elkaar aanvullen?
“Als een probleem zich voordoet heeft een Monteur vaak een andere zienswijze over het probleem dan een Operator. Deze zienswijzen kunnen elkaar aanvullen. Daarom is samenwerken belangrijk, want daar kan de meerwaarde ontstaan. Onderhoud bestaat uit autonoom onderhoud wat de Operator uitvoert en preventief onderhoud wat de Monteur uitvoert. Veel Monteurs worden in eerste instantie nerveus van autonoom onderhoud. Zij denken direct aan een Operator met een gereedschapskist. Maar autonoom onderhoud bestaat uit zeven stappen. Deze bestaan uit diverse gradaties waar een Operator geleidelijk in kan groeien en waarbij de Monteur de rol van coach kan innemen. Het is een leerproces voor de Operator. Daarnaast is een Monteur het vaak niet gewend om te overleggen met een Operator. Als een machine kapotgaat, belt de Operator de Monteur en zodra deze arriveert vertrekt de Operator. Terwijl de Operator de Monteur kan voorzien van belangrijke en aanvullende informatie. Deze wijze van niet samenwerken wil ik doorbreken.”

Merk je ook dat een Operator het probleem regelmatig zelf had kunnen oplossen?
“Jazeker, maar bij traditionele technische diensten is het zo dat als er iets kapotgaat de Monteur direct wordt gebeld. Dat schuurt met autonoom onderhoud, want als je een Operator wil betrekken bij eigenaarschap van zijn machine dan is het juist belangrijk dat hij of zij kleine dingen zelf mag oplossen. Hier moet echter niet in doorgeslagen worden door bij de start van autonoom onderhoud direct een grote gereedschapskist neer te zetten. Bij de meeste van deze stappen komt er zelfs helemaal geen gereedschap aan te pas. Je moet erop vertrouwen dat een Operator het beste met het bedrijf voor heeft. Dit klinkt allemaal logisch, maar dit gaat in de praktijk vaak niet vanzelf. Dus dit proces moet je bewust begeleiden en blijven stimuleren.”

Wat is de belangrijkste les uit de training?
“Ik wil mensen begrip laten krijgen voor de andere discipline. Begrip creëren voor elkaars situatie en werk. Dit om optimaal samenwerken te stimuleren.”

Hoe ervaar je de samenwerking met Techsharks?
“Christian van Vessem (Commercieel Directeur Procesindustrie) ken ik al erg lang. Hij heeft ontwikkelen hoog in het vaandel staan. Hij stelde mij de vraag wat ik met mijn kennis voor Techsharks zou kunnen betekenen. In de praktijk liep ik er ook tegenaan dat techniek en productie als twee aparte eilanden worden gezien, dus daar is deze training uit voortgevloeid. We blijven bezig met het ontwikkelen van nieuwe trainingen, zoals the maintenance game waarbij Operators en Monteurs spelenderwijs met de materie bezig kunnen zijn. Daarnaast ben ik aan het onderzoeken of ik een model kan maken dat de Recruitment Specialisten van Techsharks kunnen gebruiken om snel een screening van iemand te maken of iemand een junior, medior of specialist is. Dus we zijn samen met meerdere ontwikkelingen bezig, we blijven always hungry for more.”


SHARKS OVER DE TRAINING VAN MICHAEL DONDERS (Donders RCM Consultancy)

“Ik vond de cursus zeer toegankelijk en verhelderend. Een hele duidelijke uitleg met een informele sfeer. Echt een aanvulling op mijn werkervaring, waar je in je dagelijkse werk direct mee aan de slag kan. Ook de praktijkopdrachten zijn een aanvulling om te begrijpen hoe maintenance management werkt. Kortom, aan de ene kant een bevestiging van mijn kennis en aan de andere kant een aanvulling om anders naar problemen te kijken. Goede handvaten om problemen aan te pakken. Voor mij een zeer geslaagde cursus”, aldus René Vissers (Onderhoudsmonteur).

“Ik vond de training Maintenance Management een super leerzame training, omdat ik op het werk nog steeds methodes gebruik om een storing te vinden. Door simpele vragen aan jezelf te stellen kun je soms al bij grote storingen uitkomen. Het was fijn om in groepjes te werken, omdat iedereen een eigen denkwijze had en zo konden we ook van elkaar leren. De praktische les sloot goed bij de theorieles aan, want als je goed had opgelet tijdens de theorieles kon je de meegegeven tips goed gebruiken in de praktijk. De training was super goed geregeld. Doordat de training over twee dagen was verdeeld, was het absoluut niet saai. Bovendien smaakten de pizza’s ook erg goed”, aldus Mustafa Karahan (Storingsmonteur).