06 maart 2023

Tech & Innovatie: de sterkste MRI-scanner ter wereld

Tjeu Hamers
3 minuten leestijd
Technische ontwikkelingen gaan razendsnel. Wij volgen het nieuws over de impact van deze nieuwe technologie op mens en maatschappij op de voet en delen hier graag de meest recente innovaties binnen de zorg.

Nederland krijgt de sterkste MRI-scanner ter wereld
Over drie jaar heeft Nederland de sterkste MRI-scanner ter wereld: een MRI-scan met een magneetsterkte van 14 tesla. In Nederlandse ziekenhuizen staan nu MRI-scanners met een magneetsterkte tussen de 1,5 en 3 tesla. De nieuwe MRI-scanner is dus de eerste in zijn soort met deze magneetsterkte en is geschikt is voor onderzoek in het menselijk lichaam, maar wetenschappers kunnen nu ook de hersenen gedetailleerder in beeld brengen.

De scanner komt op het terrein van het Radboudumc in Nijmegen te staan en wordt beschikbaar gesteld voor alle wetenschappers in Nederland. Het project is mogelijk gemaakt dankzij een toegekende subsidie van 19 miljoen door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Belang voor onderzoek naar hersenaandoeningen en geneeskunde
De hoge gevoeligheid van de MRI-scanner biedt tal van nieuwe mogelijkheden. Het aantal mensen met hersenaandoeningen is groot en zal de komende decennia alleen maar toenemen. Voor veel aandoeningen bestaat nog geen goede behandeling, omdat we niet precies weten hoe ze ontstaan. Met de nieuwe MRI-scanner kunnen wetenschappers de hersenen in meer details in beeld brengen. Ook kunnen ze op deze manier nieuwe inzichten opdoen in het onderzoek naar bepaalde ziekten.

De scan kan heel gedetailleerd kijken naar wat er gebeurt met de hersenen, wanneer mensen ziek worden, zelfs al in een vroege fase. Dit biedt kansen om nieuwe behandelingen te vinden en misschien zelfs preventie. Met de scan krijgen we meer inzicht in de stofwisseling van ziektes in de mens en hoe deze te beïnvloeden zijn met medicatie. Ook kan de scanner worden ingezet voor het bestuderen van nieuwe behandeling van heterogene weefsels zoals tumoren.

Consortium
De subsidie is aangevraagd door het ‘Dutch National 14Tesla MRI Initiative in Medical Science’ (DYNAMIC). Bij het consortium zijn zeven partners betrokken, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) in Utrecht.

Het project is een van de projecten die is opgenomen op de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijk Infrastructuur. Naast de sterkste MRI-scanner ter wereld, gaat er ook geld naar acht andere projecten die in totaal 140 miljoen euro aan subsidie krijgen.

De ontwikkelingen in de wetenschap, technologie en innovatie leveren een belangrijke bijdrage aan onze toekomst. Techsharks blijft deze ontwikkelingen uiteraard op de voet volgen en houdt je graag op de hoogte!

Bron: https://www.maakindustrie.nl/nieuws/high-tech/nederland-krijgt-sterkste-mri-scanner-ter-wereld/