Techniek moet in je vingers zitten
Publicatie datum: 30 september 2020

Techniek moet in je vingers zitten

Naam: David Willems en Harold Brekelmans
Leeftijd: 52 en 48 jaar
Functie: Allround storings- en onderhoudsmonteur
Woonplaats: Tilburg 
Werkzaam bij Agristo sinds: 1991 en 2018

David Willems en Harold Brekelmans zijn beide werkzaam als monteur bij Agristo. In dit interview delen zij hun ervaringen.

Kunnen jullie iets meer over jezelf vertellen? 

Harold: “Ik ben 52 jaar en woonachtig in Tilburg. Ik ben al 29 jaar werkzaam bij Agristo. Mijn grootste hobby is techniek, dus mijn werk is mijn hobby.” 

David: “Ik ben 48 jaar en ook woonachtig in Tilburg. Ik werk bijna 2 jaar bij Agristo. Het bevalt me tot nu toe erg goed hier.”

Hoe is Agristo op jullie pad gekomen?

Harold: “Ik was werkzaam bij een machinefabriek, maar bij dat bedrijf had ik helaas geen groeimogelijkheden. Ik wilde toch een mooie toekomst opbouwen, dus toen Agristo op mijn pad kwam heb ik deze kans met beide handen aangepakt. Dat heeft mij tot nu toe enorm veel opgeleverd. In de afgelopen jaren heb ik ontzettend veel geleerd. De eerste tien jaar heb ik in de avonduren een opleiding gevolgd en tot op de dag van vandaag leer ik nog steeds iedere dag nieuwe dingen.”

David: “Ik was voorheen ook werkzaam bij een machinefabriek. Ik heb daar tien jaar gewerkt, maar door de stress van het werk heb ik uiteindelijk gezondheidsproblemen gekregen. Je moet geen stress hebben van je werk. Toen heb ik de overstap naar Agristo gemaakt. Hier is de werk-privé balans top.”

Waarom hebben jullie voor Agristo gekozen?

Harold: “Het complete plaatje zag er goed uit. Zij konden mij klaarstomen om een allround monteur te worden en dat is gelukt. Als ik een opleiding of cursus wil volgen dan is die mogelijkheid er altijd. Bij Agristo heb je veel flexibiliteit en een scala aan mogelijkheden.”

David: “Onderling leren we ook veel van elkaar. Je kunt elkaar altijd om hulp vragen als je ergens niet uitkomt. Als ik bijvoorbeeld aangeef dat ik een dag wil meelopen met een storingsmonteur dan kan dit. Er hangt een goede werksfeer.”

Harold, is er in de 29 jaar dat je hier werkzaam bent veel verandert?

Harold: “Er zijn veel regels bijgekomen gericht op hygiëne en veiligheid. De lijn die er toentertijd stond is niet te vergelijken met de lijn die er nu staat. We hebben veel gemoderniseerd en geïnvesteerd. Sinds een paar weken is het laatste stukje van de oude fabriek verwijderd. Alles is nieuw. Dat brengt ook uitdagingen met zich mee. Het gaat steeds meer richting elektronica, terwijl mechanica juist mijn kracht is. Ik kan met elektronica ook wel uit de voeten, maar dat is lastiger voor mij. Jonge mensen zijn net wat makkelijker met computers.”

Hoe ziet jullie werkdag eruit?

David: “Mijn werk vindt voornamelijk gecentreerd rondom vrieshuizen plaats: alle binnenkomende en uitgaande transport. Mijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit reparaties uitvoeren, (preventief) onderhoud aan transportbanen en eventueel aan de kranen zelf. De grootste uitdaging in het vrieshuis is als er een kraan uitvalt. Ik vind het werk ontzettend leuk om te doen.”

Harold: “Ik werk in de verpakkingstechniek, waarbij ik hoofdzakelijk storingen en onderhoud doe. Mijn werkdag is altijd een verrassing. Ik weet nooit van tevoren wat ik die dag ga doen. Ik ben verantwoordelijk voor de complexere storingen. Als de storingsdienst er niet uitkomt, ga ik er eens goed voor zitten. Mocht ik er ook niet uitkomen dan schakel ik met collega’s, pak ik boeken erbij, raadpleeg ik Google of bel ik een externe partij. Het geeft voldoening als je een complexe storing oplost. Techniek blijft altijd vooruitgaan en staat nooit stil. Zo leer je nog steeds iedere dag.”

Merken jullie verschillen tussen de jonge en de wat oudere medewerkers?

Harold: “Ik merk dat de jonge garde soms wat terughoudender is. Ze moeten niet bang zijn om een fout te maken. Dat kan de beste overkomen en daar leer je alleen maar van. Ik heb de fabriek ook wel eens platgelegd door een foutje.” 

David: “Je moet de jongere medewerkers ook de tijd geven om te kunnen leren. Wij kunnen ze bijsturen en opletten wat ze doen.”"Techniek staat nooit stil. Zo leer je nog steeds iedere dag."

Wat zijn volgens jullie de grootste uitdagingen voor de toekomst?

Harold: “Mijn verwachting is dat het verkrijgen van goed personeel moeilijker wordt, mensen willen hun handen niet meer vuil maken. Techniek moet echt in je vingers zitten, want anders kom je er niet. Dat is aangeboren, toen ik 12 jaar was kreeg ik een motorblok in losse onderdelen van een brommer. Twee dagen later had ik hem in elkaar gezet. Als mijn fiets kapot was, dan legde mijn vader één keer uit hoe ik hem moest maken en daarna kon ik het zelf doen. Nu brengen mensen hun kapotte fiets direct naar de fietsenmaker.”

David: “Je probeert je kinderen de liefde voor techniek mee te geven. Er zijn er genoeg die de hele dag achter de computer zitten.”

Wat zijn jullie dromen voor de toekomst?

David: “Ik denk dat ik over 5 jaar wel een andere functie heb binnen het bedrijf, dan heb ik het wel gehad met de kou van de vriezer.”

Harold: “Voor mij is het over 5 jaar hopelijk hetzelfde als dat het nu is. Ik heb al veel functies gehad binnen het bedrijf in de afgelopen 29 jaar. Ik voel mezelf het happiest met een gereedschapskist. Ik sleutel graag, dus die kist lever ik nooit meer in!”


Wil je meer weten over Techsharks en Agristo? Bekijk voor meer informatie deze pagina!

Deel dit artikel

Vragen over dit nieuwsbericht?

Erik van Oers Business Manager evanoers@techsharks.nl
+ 31 6 53 87 45 41