Techsharks op weg naar de Beste Business Partner
Publicatie datum: 08 juli 2020

Techsharks op weg naar de Beste Business Partner

Mogen we je meenemen in het thema ‘De 4de Industriële Revolutie’? Ontwikkelingen zoals robotisering, nanotechnologie, biotechnologie, 3D printen, virtual reality en Internet of Things zorgen voor het samenvloeien van verschillende industrieën en dat gaat immense veranderingen met zich meebrengen; niet in de laatste plaats als het gaat over human capital.

Wij bij Techsharks zijn van mening dat degene die deze nieuwe processen het best onder controle heeft, de toekomst heeft. Routinematig werk verdwijnt, flexibiliteit om ‘the right man for the right job’ naar voren te kunnen schuiven wordt key. Het vereist een hele nieuwe generatie technische professionals; gekwalificeerde mensen met een hoog aanpassingsvermogen, een super effectieve manier van werken en de wil om steeds op nieuwe opdrachten te werken.

De afgelopen jaren heeft Techsharks hard gewerkt om de beste werkgever te worden. Nu is het tijd voor de volgende stap: niet alleen de beste werkgever zijn, maar ook de beste business partner. Rob Laarhoven (Commercieel directeur & founder van Techsharks) vertelt ons meer over dit project.

Focus leggen
“Als je echt graag iets wil zijn, dan moet je daar ook de focus opleggen. In 2016 zijn we gestart met het project de beste werkgever worden. Om dit te kunnen bereiken hebben we o.a. geïnvesteerd in het aantrekken van personeel met de focus op mensen i.p.v. commercie, zoals recruiters met een HR-achtergrond, een HR-manager, een Promise Manager en een marketingteam. Daarnaast hebben we een onderzoek uitgevoerd onder de doelgroep waardoor we erachter zijn gekomen hoe we voor hen de beste werkgever kunnen zijn. Vervolgens zijn we met de resultaten van het onderzoek aan de slag gegaan. Met succes: onze medewerkers beoordelen ons in 2019 gemiddeld met een 8,3. Verder hebben we een aantal projecten geïmplementeerd. Voorbeelden hiervan zijn: Shark Academy, de Oceaan Opinie, bedrijfsfitness en de onboardingsdag. Deze projecten hadden we voorheen niet, maar hier bleek wel behoefte aan te zijn. We proberen zo goed mogelijk gehoor te geven aan de wensen van onze sharks. Door consistent onderzoek uit te blijven voeren onder onze eigen sharks, meten we of we nog steeds goed op weg zijn om de beste werkgever te zijn en komen we erachter welke zaken we nog kunnen verbeteren. We willen deze filosofie doorzetten naar onze opdrachtgevers. Het is tijd om onze weg naar beste business partner naar een hoger niveau te tillen, waarbij we dezelfde methodologie toepassen als bij het project de beste werkgever. Zo zullen we starten met een onderzoek onder onze opdrachtgevers om erachter te komen hoe wij voor hen de beste business partner kunnen worden. Deze resultaten worden geanalyseerd en op basis daarvan maken we een actieplan en verbeterprogramma’s. We gaan er alles aan doen om dit project te laten slagen.”

Door de belofte te doen dat we het willen zijn en daad bij het woord te voegen

Een partner zijn
“Je kunt een relatie met een opdrachtgever hebben waarbij je alleen de dienstverlening uitvoert (bijvoorbeeld: het invullen van een vacature voor een opdrachtgever). Dat is prima voor je verdienmodel, maar dan ben je niet de beste business partner. Dat ben je pas als je daadwerkelijk structureel meedenkt met de opdrachtgever over zaken zoals welke specialistische inleen denken jullie nodig te hebben in de nabije toekomst en hoe kunnen wij jullie hierin ondersteunen. Als organisatie maken wij veel gebruik van data uit de markt waardoor we een adviserende rol in kunnen nemen. Wij willen gaan samenwerken als een partner met onze opdrachtgevers. Als partner ben je niet alleen in beeld als er veel vacatures zijn, maar ook op de momenten dat deze er niet zijn. Bovendien kunnen onze concurrenten ook een vacature invullen, maar als we echt partner van onze opdrachtgevers worden, kunnen we onszelf onderscheidend maken ten opzichte van de concurrenten. Als je daarnaast structureel vijftien techneuten bij een opdrachtgever hebt zitten in plaats van een of twee ben je ook medeverantwoordelijk voor hoe het in de organisatie gaat. Dat is wat wij willen: er écht toe doen. Hierdoor ontstaan er langdurige structurele relaties wat als voordeel met zich meebrengt dat je elkaar ook helpt in minder goede tijden. Hier liggen nog veel kansen voor ons.”

De belofte doen het te willen zijn
“Hoe gaan we nu de beste business partner worden? Door de belofte te doen dat we het willen zijn en daad bij het woord te voegen. Hier hebben we een Promise Manager voor in dienst. Als we er door middel van onderzoek achter kunnen komen hoe we het kunnen zijn, kunnen we er direct mee aan de slag gaan. Wij willen toewerken naar een vertrouwensrelatie met onze opdrachtgevers waarbij we willen investeren in een wederzijdse samenwerking met opdrachtgevers waarbij we veel contact met elkaar hebben. Hiervoor hebben we bepaalde type mensen nodig binnen Techsharks. We willen trusted advisors creëren voor onze opdrachtgevers. Dit zijn personen die een vertrouwensband opbouwen met de opdrachtgever en ze verder helpen met bredere vraagstukken. Zij willen niet simpelweg alleen iets verkopen. Een trusted advisor is empathisch, heeft doorzettingsvermogen en een intrinsieke motivatie om een goede relatie op te bouwen met een opdrachtgever. Een trusted advisor weet wie de klant is, waar hij voor gaat en waar hij voor staat. Zij weten precies wat er op welk niveau speelt doordat zij in de huid van de klant kruipen. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van een machinepark. Daar is personeel voor nodig. Wij denken mee over wat voor personeel, voor hoe lang en geven advies. Als je ergens oprecht voor wil gaan, kun je hetgeen wat je wil uitdragen beter overbrengen en maak je meer impact door de opdrachtgever verder te helpen bij het realiseren van hun organisatiedoelstellingen. Zij gaan niet voor het snel scoren. Sommige medewerkers binnen onze organisatie hebben de eigenschappen om een trusted advisor rol op zich te nemen. Anderen zullen we moeten opleiden en coachen.”

Doorgroeien als organisatie
“Door de beste werkgever te zijn hebben we betere technici in ons vaarwater gekregen. Ons aanbod van goed personeel is hierdoor vergroot. Nu willen we een extra stap zetten met deze groep sharks. We willen meer technici helpen aan een toffe opdracht bij een kleinere groep opdrachtgevers waarmee we een goede relatie hebben. We verwachten dat het zijn van de beste business partner bijdraagt aan de continuïteit en groei van onze organisatie. Momenteel hebben we ongeveer 250 sharks in dienst. Op korte termijn willen we doorgroeien naar 300 sharks en op lange termijn naar 500 sharks. We willen dat deze sharks uitgedaagd worden en daar heb je goede opdrachtgevers voor nodig. We verwachten dat onze weg naar beste business partner eraan bijdraagt om deze doelstelling te behalen. Daarnaast denken wij dat bedrijven die zich midden in de 4de industriële revolutie bevinden een vaste partner aan hun zijde willen hebben die met ze meedenkt over specifieke situaties. We willen proactief en planmatig een relatie met elkaar aangaan.”

Deel dit artikel

Vragen over dit nieuwsbericht?

Rob Laarhoven Chief Commercial Officer rlaarhoven@techsharks.nl
+31 6 51 23 58 46