13 juli 2021

Terrein winnen richting het noorden

Carolien Wursten
3 minuten leestijd
Carolien Wursten en Natasa Krajnovic zijn bij Techsharks verantwoordelijk voor de vestiging in Arnhem. Zij hebben de focus op technici in de procesindustrie. Voor de komende jaren hebben ze een duidelijke missie: terrein winnen richting het noorden.

Wat voor technici hebben jullie in dienst?
“Wij richten ons op (proces)operators en storings-en onderhoudsmonteurs. Onze vakspecialisten noemen we sharks. Zij zetten hun kennis, kunde en passie in voor diverse opdrachtgevers in de procesindustrie. Wij hebben zowel junior als senior sharks in dienst.”

Wat is jullie ambitie voor de komende jaren?
“Onze ambitie is om vanuit een stabiele vestiging in Arnhem uit te gaan breiden in de regio’s Apeldoorn, Ede, Deventer, Nijmegen en Twente. Uiteindelijk willen we steeds meer regio’s in het Noorden van het land veroveren om daar vervolgens een nieuwe vestiging te openen. We merken dat dit steeds meer een vereiste wordt van grotere opdrachtgevers om mee te mogen gaan in grote samenwerkingsprojecten. De verhuizing van ons kantoor van Nijmegen naar Arnhem is een strategische keuze geweest om een groter gebied te kunnen bestrijken. Arnhem is centraler gelegen om de brug te kunnen slaan richting Overijssel en Drenthe en in de toekomst de verbinding beter te faciliteren met de regio Amsterdam en Utrecht. Samen met onze andere collega’s van onze business unit procesindustrie hebben we een droom en dat is marktleider worden op het gebied van operators en monteurs binnen de sectoren food, pharma chemie en productie. Dit ligt ook in lijn met de ambities van Techsharks om in 2024 een landelijke dekking te hebben.”

Wat voor toegevoegde waarde kunnen jullie zijn voor de opdrachtgever?
“We stellen werkplezier en -geluk voorop. We nemen dan ook graag de tijd om een kwalitatief goede match te maken waarbij we goed werkgeverschap koppelen aan een flexibele oplossing voor onze opdrachtgevers. Dit doen we door regelmatig contactmomenten te hebben en ervoor te zorgen dat we onze opdrachtgevers en vakspecialisten goed kennen. Alles voor het beste resultaat.”

Met wat voor vraagstukken kunnen jullie de opdrachtgever nog meer helpen?
“We proberen de rol van een trusted advisor in te nemen. Als opdrachtgevers vastlopen of tegen een probleem aanlopen, kunnen ze bij ons terecht zodat we met ze mee kunnen denken. Op dit moment hebben veel opdrachtgevers te maken met uitstroom doordat technici bijvoorbeeld met pensioen gaan. Hierdoor gaat veel kennis verloren. Doordat wij onze doelgroep helder in kaart hebben, kunnen wij ze helpen door de uitstroom van ervaren krachten op te vangen met onze ervaren sharks binnen ons portfolio. Daarnaast kunnen wij adviseren op het gebied van opleiden van zowel de huidige medewerkers als onze sharks.”

Is het een voordeel dat er meerdere Techsharks vestigingen door het land gevestigd zijn? Kunnen jullie elkaar ondersteunen?
“We werken veel samen met Special Ops. Een gespecialiseerd team binnen Techsharks van allround monteurs die ingezet kunnen worden op tijdelijke opdrachten in de procesindustrie. Wanneer een van onze opdrachtgevers een acuut probleem heeft, kunnen we een Special Ops monteur inzetten. Daarnaast zit er veel ervaring en kennis binnen Techsharks waardoor we altijd met elkaar kunnen schakelen betreft bepaalde vraagstukken van opdrachtgevers We sparren met enige regelmaat met andere teams, bijvoorbeeld over zaken waar zij of wij tegenaan lopen. Ook werken wij samen als wij gezamenlijke klanten hebben met meerdere locaties in het land.”

Welke competentie moet een shark tenminste hebben om jullie team te versterken?
“We vinden persoonlijkheid belangrijk. Iemand moet zich goed kunnen verwoorden, zich aan afspraken houden en zich flexibel opstellen. Daarna komt werkopleiding- en ervaring. Onze basisvoorwaarden zijn een afgeronde MBO-opleiding op niveau 3 of 4 en met sterke voorkeur ook ervaring in de procesindustrie. Daarnaast vinden we het belangrijk dat iemand zich wil blijven ontwikkelen. Als een procesoperator een diploma Operator B of C heeft is dat fantastisch, maar als een persoon deze papieren nog niet heeft, zijn er ook mogelijkheden. Als iemand gemotiveerd is om te leren dan kunnen wij van deze persoon de shark maken die hij of zij graag wilt worden. Kortom, we zoeken de positief agressieve shark die hongerig is, nooit stilstaat en zich altijd wil ontwikkelen.”


Dus jullie faciliteren ook in opleidingen?
“Zeker, iedereen heeft toegang tot het volgen van opleidingen. Deze kunnen ze direct bij indiensttreding aanvragen. Recent hebben we een shark aangenomen met een achtergrond in de luchtvaarttechniek. Hij was met name ervaren op mechanisch gebied, maar nog niet op elektrisch gebied. Inmiddels heeft hij de cursus elektrisch schakelen afgerond en gaat hij verder met industriële automatisering. Dus we investeren fors in het opleiden van onze sharks.”

Staan jullie open voor zij-instromers?
“Techniek blijft techniek. Als je mechanisch en elektrisch onderhoud kunt uitvoeren aan een vliegtuig dan kun je dit ook binnen een machinepark. Alleen de werkomgeving is anders, dus daar moet iemand aan wennen. We geven deze personen graag een rondleiding bij huidige opdrachtgevers of we verzorgen een meeloopdag met een van onze huidige sharks, zodat ze een indruk krijgen. De techniek zit al in de persoon, dus dan zoeken wij er een omgeving bij waar begeleiding mogelijk is om op deze manier de persoon kennis te laten maken met de procesindustrie. Gezien het groter wordende tekort aan technici onderzoeken we ook als organisatie de mogelijkheden tot het opleiden van technici die een niet-technische achtergrond hebben, maar wel affiniteit en passie hebben met techniek.”

Wat is jullie visie op de arbeidsmarkt post-corona?
“De voedingsmiddelenindustrie is continu doorgegaan tijdens de pandemie. Dus daar hebben wij weinig van gemerkt. Daarnaast zal de schaarste op de technische markt de komende jaren blijven. De vraag naar zowel vast als flexibel technisch personeel zal alleen maar stijgen.”

Zijn jullie sharks al bezig met de vierde industriële revolutie?
“Ja, met name de jonge generatie wil zich hierin ontwikkelen. Ze vragen opleidingen aan met betrekking op besturingstechniek en PLC. Onze sharks stimuleren elkaar hier ook in. We merken dat opdrachtgevers het fijn vinden dat wij dit gedeelte oppakken en ze hierin ontlasten.”

"Goed werkgeverschap koppelen aan een flexibele oplossing voor onze opdrachtgevers"