16 november 2020

Testimonial Elke Brewaeys en Femke Lucas

Wim Elbersen
3 minuten leestijd

Naam: Elke Brewaeys en Femke Lucas
Leeftijd: 48 & 26 jaar
Functie: Operator
Woonplaats: Lummen (BE)

Elke Brewaeys en Femke Lucas zijn beide werkzaam als operator bij Scandinavian Tobacco Group (STG). Momenteel volgen ze allebei een cursus tot technisch operator. In dit interview delen ze hun ervaringen.

Kunnen jullie iets meer over jezelf vertellen?
Elke: “Ik ben 48 jaar en heb twee kinderen. Mijn hobby’s zijn het verzorgen van mijn elf konijnen en zingen.”

Femke: “Ik ben 26 jaar. Mijn vrije tijd breng ik het liefst met mijn vrienden door.”

Hoe zijn jullie in contact gekomen met STG?
Elke: “Ik was voor STG ook werkzaam in een sigarenfabriek, maar ik ben daar gestopt omdat ik de sfeer niet goed vond en ik daar niet door kon groeien. Toen kwam er een vacature van STG op mijn pad en heb ik gesolliciteerd. Het werken met sigaren vond ik namelijk erg leuk. Ik vind het een heel boeiend product. Er zijn veel zaken belangrijk bij de ontwikkeling van een sigaar, zoals de tabak en het vochtgehalte. Er komt dus veel bij kijken om uiteindelijk een goed product te leveren.”

Femke: “Hiervoor was ik werkzaam in verschillende fabrieken, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Toen kwam STG per toeval op mijn pad. Ik had direct bij het eerste gesprek een goed gevoel. Inmiddels ben ik twee jaar werkzaam bij STG.”

Zijn de verwachtingen die jullie aan het begin van je avontuur bij STG hadden tot nu toe uitgekomen?
Elke: “Mijn verwachtingen zijn overtroffen. Ik heb nog nooit zo’n toffe collegiale sfeer gekend.”

Femke: “In het begin moest iedereen in mijn team nog zijn draai vinden, maar inmiddels zijn we allemaal aan elkaar gewend en hangt er een zeer positieve sfeer.”


Werken jullie voornamelijk in een team van mannen of vrouwen?
Femke: “Op mijn afdeling werken voornamelijk vrouwen. Op andere afdelingen is het afwisselend.”

Elke: “Op mijn afdeling werken ook veel vrouwen. Fysiek is het werk voor vrouwen goed te doen en het is een aantrekkelijk product. We werken bijvoorbeeld niet met grote zware verwarmingsbuizen.”

Wat vinden jullie de leukste werkzaamheden?
Elke: “Het is natuurlijker leuker als een machine goed draait dan dat deze stilvalt. Ik volg momenteel een technische cursus tot technisch operator om meer van de machines te weten te komen. Ik wil weten waarom een machine stilvalt in plaats van dat ik dat aan een technieker moet vragen. De bedoeling van die opleiding is dat wij tegen de technieker kunnen zeggen ‘dit is er aan de hand’ in plaats van dat we slechts zeggen ‘mijn machine valt stil, maar ik weet niet waarom’. Uiteindelijk willen we ook zelf veel dingen oplossen, zodat we sneller door kunnen. Daarnaast zit ik in het team dat verantwoordelijk is voor het opleiden van nieuwe medewerkers. Dan komt een meer technische achtergrond ook goed van pas, want dan kun je het nog beter uitleggen aan de nieuwkomers. Ik vind het heel leuk om andere mensen op te leiden.”

Femke: “Mijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het snijden van sigaren of het injecteren met flavour. Dat laatste vind ik het leukste. Ik volg net als Elke ook de cursus om technisch operator te worden. In totaal bestaat de cursus uit twaalf lessen. Ik merk dat ik steeds meer problemen zelf kan oplossen aan mijn machine, terwijl de cursus nog bezig is. Ik vind het fijn dat ik de kans krijg om deze cursus te volgen. Uiteindelijk is het ook veel efficiënter als we het zelf kunnen oplossen.”

Werken jullie met uitdagende machines?
Elke: “Ik werk met een vaste machine. Dat vind ik erg leuk omdat je dan de ziektes van de machine kent. Dan weet je ook of een storing ernstig is of niet. Ik maak de bosjes, het begin van de sigaar. Deze gaan vervolgens naar de opdek en daarna worden ze gesneden. Ik werk aan het tweede gedeelte van het product.”

Femke: “Ik werk op de afdeling waar de sigaren worden gesneden en geïnjecteerd met een smaakje. Soms ga ik naar de opdekafdeling als daar extra mankracht nodig is.”

Hoe komt het teamgevoel terug?
Femke: “Als je iets niet weet, dan kun je altijd terecht bij je collega’s. Er is een sterk teamgevoel.”

Wat voor functie zouden jullie over 5 jaar willen bekleden?
Elke: “Dan wil ik natuurlijk op de directeursstoel zitten haha. Ik wil gewoon zoveel mogelijk machines leren kennen. Ik houd van afwisseling en ik ben leergierig. Dus hoe meer ik weet, hoe beter.”

Femke: “Ik heb nu op de snij & injecteer en opdekafdeling gestaan. Ik zou nog graag op de inpakafdeling willen staan. Als je alle afdelingen kent, dan weet je ook beter waar de moeilijkheden liggen. Je kunt bij STG veel oefenen en leren.”

Hoe combineren jullie werk en privé?
Elke: “Mijn uren zijn als volgt verdeeld: 6, 2, 2 10. Als er thuis iets is, dan kun je dat altijd zeggen. Je krijgt altijd vrij als dat nodig is. Ze zijn hier heel menselijk.”

Waarom is het zo leuk om bij STG te werken?
Elke: “Het is gewoon een leuk product en het is fysiek niet zwaar. Je hoeft niet te sleuren met grote dingen en de sfeer is goed. Daarnaast zijn er tal van doorgroeimogelijkheden. Als je wil, kun je altijd iets anders doen.”

Femke: “Voornamelijk de afwisseling die je krijgt, ik denk dat veel mensen niet in een fabriek willen werken omdat ze dan altijd aan dezelfde machine of band werken, maar dat is in werkelijkheid niet zo. Ze houden er hier echt rekening mee wat de mensen willen en je hoeft niet iedere dag hetzelfde te doen.”

Elke: “Daarnaast hebben we ook nog veel verlofdagen, krijgen we goed betaald en worden we beloond met bonussen als we ons target hebben behaald.”

Femke: “En we hebben veel leuke personeelsuitjes.”


Wil jij ook aan de slag bij Scandinavian Tobacco Group? Bekijk hier onze opdrachten!

“Als je iets niet weet, dan kun je altijd terecht bij je collega’s. Er is een sterk teamgevoel.”