04 december 2020

Testimonial Marco Maes en Bart Wouters

Wim Elbersen
3 minuten leestijd

Naam: Marco Maes (Teamcoach) en Bart Wouters (Technisch Manager)
Leeftijd: 39 & 42 jaar
Functie: Teamcoach & Technisch Manager
Woonplaats: Lummen (BE) & Hooge Mierde (NL)

Marco Maes (Teamcoach) en Bart Wouters (Technisch Manager) zijn al jarenlang werkzaam bij Scandinavian Tobacco Group (STG). In dit artikel delen ze hun ervaringen van de afgelopen jaren en geven ze een blik op de toekomst.

Kunnen jullie iets meer over jezelf vertellen?
Marco Maes: “Ik ben 39 jaar en ik heb drie kinderen: een zoon van vier en een tweeling van drie. Ik vind het leuk om een voetbalwedstrijd te kijken, maar de meeste tijd besteed ik aan de kinderen en het wandelen met de hond. Het zijn pittige tijden thuis, maar gelukkig maakt de liefde alles weer goed.”

Bart Wouters: “Ik ben 42 jaar en ik woon in Hooge Mierde. Ik ben getrouwd en ik heb twee dochters van dertien en twaalf jaar. Mijn hobby is de paardensport, we hebben twee paarden en twee pony’s. Ik zit in het bestuur van een rijvereniging en mijn dochters zijn fervent springruiters.”

Hoelang zijn jullie al werkzaam bij STG?
Marco Maes: “In 2000 ben ik begonnen bij het voormalige Tabacofina-VanderElst in Leuven als storingstechnicus. Ik heb daar bijna alle afdelingen doorlopen en ben uiteindelijk in de onderhoudsploeg terechtgekomen. Nu krijg ik de kans om aan de slag te gaan als technisch teamcoach om onze value streams te gaan versterken. Deze uitdaging ga ik graag aan. Het voordeel in deze functie voor mij is dat ik alle afdelingen goed ken en in mijn loopbaan al veel mensen heb begeleid.”

Bart Wouters: “Tien jaar geleden werkte ik als Technical Manager in Nederland in de houtindustrie, maar toen kwam de economische crisis en ging het niet goed met mijn baan. Op dat moment kwam een vacature bij STG voorbij en ben ik in Eersel bij STG begonnen. Ik was daar verantwoordelijk voor o.a. het magazijn en de inkoop. Al snel kreeg ik de gelegenheid om door te groeien tot projectman waarbij ik de verantwoordelijkheid kreeg over alle technische projecten binnen Eersel. We bouwden zelf de machines. Toen kwam het TPD-project op mijn pad waarbij alle machines omgebouwd moesten worden naar de Europese wetgeving. Dat is ons ontzettend goed gelukt. Vervolgens kwam de wens vanuit het management dat ze zich meer wilden gaan richten op de core business sigaren maken en minder op het bouwen van machines. Dat zorgde voor een grote verandering. Ik ben toen Technical Manager geworden in Eersel en later kwam daar de grote fabriek in Lummen bij. Het was en is een grote uitdaging om beide fabrieken te managen. Nadat we Agio overgenomen hadden kwamen Duizel en Westerlo erbij. Dat is niet meer alleen te overzien dus daar zijn de teams op aangepast.”

Hoe is de liefde voor de techniek ontstaan?
Marco Maes: “Ik had geen zin om een grote studie zoals economie te gaan volgen, dus toen was de keuze snel gemaakt om iets met mijn handen te gaan doen en zo ben ik op mechanica uitgekomen. Dit bleek een verborgen talent van mij te zijn en ik vond het ook nog eens ontzettend leuk. In de zomer van 2000 hebben ze mij benaderd om in Leuven te komen werken. Nu is het 2020 en ik zit er nog altijd en ik heb er nog nooit spijt van gehad. De baan is zeer boeiend en interessant en de collega’s maken het alleen maar leuker.”

Bart Wouters: “Al van jongs af aan heb ik altijd graag aan fietsen en motoren gesleuteld, dus ik had al snel in de gaten dat techniek mijn ding is. Ik ben begonnen als technieker en ik heb alle stappen doorlopen van machinebouwer tot installateur in het buitenland. Als technieker heb je een beperkte invloed en ik wilde graag meer invloed krijgen en een leidinggevende functie vervullen. Op die manier ben ik in de rol van manager/teamleader terechtgekomen.”

Hoe ziet jullie werkdag eruit en wat geeft voldoening?
Marco Maes: “In mijn nieuwe rol als teamcoach ga ik me focussen op het leren kennen van de ploeg. Ik wil mezelf laten zien op de werkvloer en vooral niet alleen geparkeerd zitten achter mijn PC. Ik wil meedenken en de problemen die er zijn oplossen en de juiste personen hierbij betrekken. Ik vind het ook belangrijk om de prioriteiten samen met de andere coaches die de productie beheren af te stemmen. Eigenlijk fungeer ik als een soort doorgeefkanaal van informatie tussen verschillende afdelingen, waarbij ik problemen op ga lossen en verbeteringen aanbreng. Ik probeer ook het volledige team mee te nemen bij een nieuw project. Iedereen moet zich erkend voelen. Mijn eigen ervaring is dat dit beter werkt dan alles van boven af op te leggen.”

Bart Wouters: “Ik heb het streven om iedere dag een rondje over de werkvloer te maken. Zo kan ik erachter komen wat de problemen en uitdagingen zijn. Op deze manier kijk ik wat er opgelost dient te worden en welke acties ondernomen moeten worden. Vervolgens rapporteer ik dit in de dagelijkse managementmeeting. Daarna ga ik mijn mail checken, facturen nakijken en andere zaken oplossen. Wij zijn een serviceafdeling en ik vind ook dat ik in dienst sta van mijn mensen. Natuurlijk moeten er beslissingen genomen worden maar ik ga niet boven de mensen staan. Ik probeer een opzet te creëren waarbij mensen zelf meedenken en met oplossingen komen. Ik vind het enorm belangrijk om niet gezien te worden als baas, maar als een collega die service verleend aan een team. We hebben elkaar op alle niveaus nodig.”

Hoe zien de teamsamenstellingen eruit?
Bart Wouters: “Als ik naar mijn team kijk dan zie ik een zeer ervaren team waarbij het grootste deel bestaat uit mannen boven de 55 jaar. Het baart mij enigszins zorgen hoe wij dit gaan opvangen als zij met pensioen gaan, omdat het moeilijk is om nieuwe mensen aan te trekken. Het is geen fysiek zware industrie om in te werken, dus we zijn zowel een mooie match voor vrouwen als mannen. We zijn voor iedereen geschikt die zich in de techniek wil ontplooien. Ik zou dan ook graag willen dat mensen met weinig technische ervaring instromen en intern binnen STG worden opgeleid en door kunnen groeien naar een hoger niveau. Zo zie ik de wereld binnen nu en tien jaar evalueren en daar ga ik me voor inzetten.”

Marco Maes: “Met intern opleiden zijn we al bezig. Een van de laatste medewerkers die ik heb opgeleid is doorgestroomd van operator naar junior storingstechnieker. Daar leiden de ervaren medewerkers hem verder op. Dat is mooi om te zien.”

Waar zijn jullie het meest trots op wat jullie hebben bereikt in de afgelopen jaren?
Marco Maes: “Ik ben trots op de volledige technische dienst in Lummen. Waar wij ons naar toe hebben gewerkt is ontzettend knap. We zijn een referentiepunt geworden voor anderen als het gaat om het onderhoudsplan van de opdekafdeling. Hierover geven we ook opleidingen aan andere firma’s, we leggen dan uit hoe wij te werk gaan. De medewerkers gaan daarna werken volgens de standaarden die wij hebben. Het grote droog project rond het maken van de sigaren en de standaardisering van de machines heeft iemand anders opgezet, maar wij hebben ons bezig gehouden met de effectieve activiteiten, namelijk het standaardiseren van de machines. Dat levert echt resultaten op, en daar hebben andere technicus en operators ook weer voordeel van. Als je de machines volgens die richtlijnen instelt, ga je al bijna een perfecte sigaar hebben. Het finetunen is dan weer de jarenlange ervaring. Dat zijn punten waar ik trots op ben.”

Bart Wouters: “Mijn TPD-project vond ik het mooiste om te doen. We hebben met een team van 35 mensen binnen een termijn van 1,5 jaar de productielijnen kunnen en mogen aanpassen richting de nieuwe TPD-wetgeving. Dat was een enorm spannende en drukke tijd. Het maakt mij trots dat dit is gelukt binnen de tijd en het budget. We zijn nu weer met wat grote projecten bezig en ik hoop dat we daar dezelfde resultaten kunnen neerzetten. De goede resultaten zijn ook nodig om in business te blijven.”

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van het huidige personeel?
Marco Maes: “De basisopleidingen die nodig zijn worden standaard aangeboden. Per medewerker wordt daarnaast gekeken wat er nodig is wat betreft opleidingen en daar wordt op ingespeeld. Dit geldt voor de huidige maar ook voor de nieuwe medewerkers. De nieuwe mensen komen bij een ervaren medewerker te staan en daar wordt een traject doorlopen. De tips en tricks worden aangeleerd en de werking van de machines wordt uitgelegd. Ze worden helemaal in het proces meegenomen.”

Bart Wouters: “Het is enorm van belang dat we mensen goed en breed opleiden. Daar hebben we ook tools voor. We hebben e-learning van Goodhabitz en we hebben PeoplesHub dat is een online platform waarin allerlei trainingen zitten die verplicht zijn om te volgen i.v.m. wet- en regelgeving. We zijn beursgenoteerd dus we moeten wel wat voorzieningen hebben om aan te kunnen tonen dat we onze mensen hebben geschoold. Daarnaast is het belangrijk dat we mensen opleiden op productieniveau zowel de techniekers als de operators en alles wat ertussen inzit. We inventariseren welke behoefte het management heeft, maar we inventariseren ook welke behoefte de medewerkers hebben. Vervolgens kijken we welke budget we hebben en zoeken we contact met opleidingsinstituten. Op basis daarvan maken we een opleidingsplan.”

Denken jullie in de toekomst ander type mensen nodig te hebben dan jullie nu in jullie huidige personeelbestand hebben zitten?
Bart Wouters: “Dat is per vestiging afhankelijk. Het zal eraan liggen welke machine waarnaartoe gaat. Het inpakken en afwerken is veel meer mechatronisch, dus daar ga je ander soort monteurs voor nodig hebben. Ik verwacht dat de inpak en afwerkafdelingen, zeker met de nieuwe wet- en regelgeving, meer track en trace wordt. Dat zal de complexiteit verhogen, dus daar verwacht ik een verschuiving. Ook de operatoren zullen een bredere kennis moeten hebben over een heel scala van machines. De machines werken namelijk niet meer standalone, maar de ene machine heeft een wisselwerking op de andere machine. Je moet dus van alle facetten kennis hebben. Door behulp van opleidingen moet je heel allround worden. Dat is een belangrijk traject voor ons om nieuwe medewerkers en trainees via een uitgebalanceerd opleidingsplan goed te begeleiden.”

Wat is er zo leuk om in een sigarenfabriek te werken?
Marco Maes: “Ik vind het altijd mooi om de verbazing bij andere mensen te zien die niet weten dat er een grote sigarenfabriek in België staat en dat we nog een vestiging hebben in Westerlo. Als je dan over de geschiedenis gaat vertellen merk je dat mensen het fascinerend vinden, want sigaren worden gelinkt aan Cuba. Als we dan ons portfolio opnoemen dan zeggen ze dat ze het allemaal kennen. Het is ontzettend leuk om te vertellen dat die sigaren bij ons vandaan komen. Als klanten een pakje sigaren openmaken dan zie je de fascinatie in hun ogen. Als ze dan vragen of de sigaar goed is, dan zeg ik dat deze natuurlijk heel goed zijn omdat wij ze hebben gemaakt.”

Bart Wouters: “Er is geen dag hetzelfde we zijn continu in verandering. Ik hou daar heel erg van en ik vind het een uitdaging om daar aan deel te mogen nemen. Een sigaar is nostalgisch. Dat is voor oude mensen, het is al honderd jaar oud en ook de technieken die daarin zitten. Dat klopt, maar doordat we zo in beweging zijn en steeds weer moeten veranderen, zijn de technieken ook constant in verandering. We zijn een modern productieapparaat die heel veel leuke dingen mogen doen.”


Wil jij ook aan de slag bij Scandinavian Tobacco Group? Bekijk onze opdrachten hier!

"We hebben elkaar op alle niveaus nodig.”