02 januari 2023

Waarom werken met robots en cobots in de (maak)industrie?

Tjeu Hamers
3 minuten leestijd
Er bestaat een grote kans dat jij op je werk al eens te maken hebt gehad met automatisering in de vorm van een robot. Robots en cobots staan meer dan ooit in de belangstelling en het is een trend wat onverminderd door zal gaan. Logisch, want deze machines kunnen op veel vlakken oplossingen bieden, bijvoorbeeld voor het personeelstekort of lagere outmarge in jouw proces. Wat zijn de verschillen tussen cobots en robots? En waar worden deze ingezet? Wij duiken voor jou de diepte in.

Het belang van robotisering
Robots zijn in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en worden steeds meer ingezet. Niet zo gek, want deze digitalisering is efficiënt op meerdere vlakken. Zo draagt de robotisering bij aan een hogere productiviteit, wat ook weer tijd bespaart. Op die manier kan er aandacht worden geschonken aan innovatie en andere uitdagingen op de werkvloer. Ook zullen er een stuk minder fouten ontstaan door de inzet van robots, aangezien deze nauwkeurig zijn ingesteld. En wat denk je van het grote tekort aan personeel? Gemakkelijke taken waar nu misschien moeilijk mankracht voor te vinden is, kunnen opgepakt worden door robots of cobots.

Cobots versus robots
Robots zijn niet alleen slim inzetbaar om mensen te vervangen. Ze zijn ook heel fijn om medewerkers te ondersteunen, alleen dan noemen we ze cobots. Cobot is afgeleid van ‘collaboratieve robot’. Deze cobots kunnen op een veilige manier samenwerken met mensen. Hoe ziet dat eruit in de praktijk? De robot bevat sensoren zodat deze ‘gevoel’ heeft en schiet dus in een veiligheidsstand zodra werkzaamheden worden onderbroken. Cobots zijn zo ontworpen dat ze met mensen kunnen interacteren en werken. De hoge mate van flexibiliteit en veelzijdigheid zijn hierin voordelen. Robots zijn namelijk niet op deze slimme manier ingesteld en blijven doorgaan zonder onderbreking. Daarnaast zijn de kosten voor cobots lager dan bij robots, waardoor kleine en middelgrote bedrijven hier makkelijker gebruik van kunnen maken.

Waar worden robots en cobots ingezet?
De wereldwijde economie staat onder druk, al helemaal in combinatie met de stijgende energie- en productprijzen en chiptekorten. De vraag naar industriële robots is dan ook nog nooit zo hoog geweest. Logisch dus dat de International Federation of Robotics (IFR) deelt dat er records zijn behaald. Wereldwijd zijn 3,5 miljoen industriële robots in gebruik. De top drie afnemende landen zijn China, Japan en de Verenigde Staten. In vergelijking loopt Nederland achter, maar toch werkt een overgrote meerderheid van de Nederlandse bedrijven met robots.

Om welke sectoren gaat dat dan? Marktonderzoek OnePoll heeft voor retailer Reichelt elektronik 250 Nederlandse bedrijven gevraagd naar hun ervaringen met cobots. Daaruit komt naar voren dat productie en fabricage de belangrijkste werkterreinen zijn. Magazijnlogistiek volgt daarna. De ondervraagde organisaties laten hun robots fysiek moeilijke of uitdagende taken uitvoeren. Voor 46% van de bedrijven worden cobots ingezet voor kwaliteitsinspectie van producten.

Wat is nodig voor de inzet?
Robotsering kent veel voordelen, maar wat is nodig voor de inzet ervan? 91% van de ondervraagden van het Marktonderzoek van Onepoll geeft aan dat de bestaande robots gemakkelijk te bedienen zijn. Echter, om de invoering van robots succesvol te maken zijn er wel mensen nodig met kennis en vaardigheden in robotica. Maar ook binnen de robotisering is er een personeelstekort om robots of benodigde software te ontwerpen, wat kan zorgen voor een limiet in groei. Ook de grote inspanning die vereist is voor een installatie zorgt ervoor dat deze markt niet sneller kan groeien. Toch verwacht de IFR tussen 2022 en 2025 een stijging van tussen de 6% tot 9% per jaar in het aantal installaties van industriële robots.

Wij zijn enthousiast over de opkomst van robots en cobots, aangezien deze in combinatie met mensen mogelijkheden bieden om uitdagingen in de productie op te lossen. Daarnaast kan er nog betrouwbaarder worden geproduceerd en gaat de productiviteit omhoog. Er heeft een enorme groei in deze digitalisering plaatsgevonden en wij volgen verdere ontwikkelingen op de voet!


Bronnen:
https://www.maakindustrie.nl/nieuws/high-tech/ruim-een-half-miljoen-nieuwe-industriele-robots/

https://www.maakindustrie.nl/nieuws/high-tech/onderzoek-toont-opmars-cobots-bij-mkb/

https://www.metaalnieuws.nl/robots-staan-meer-dan-ooit-in-de-belangstelling/

https://nos.nl/artikel/2456002-meer-robots-ingezet-op-krappe-arbeidsmarkt

https://wiredworkers.io/nl/cobot/