15 september 2021

Wat is een monteur?

Suresh Sital
3 minuten leestijd

Een monteur is de werknemer die zich bezighoudt met het bouwen van installaties, het onderhoud aan deze installaties verricht en de reparaties hieraan uitvoert of aanstuurt. Het beroep van monteur is een breed vak en daarom zijn er ook veel specialisaties en doorgroeimogelijkheden. Het vak van monteur is zelfs zo breed dat het eigenlijk onmogelijk is om van alles kennis op te kunnen doen. Daarom zie je vaak dat monteurs zich specialiseren binnen een bepaalde techniek. Hierbij kun je denken aan specialisaties als mechanisch, elektro, service, auto, assemblage, storingen en bedrijfs- of vrachtwagens. Het belangrijkste als monteur is dat je technische kennis en inzicht hebt. Zeker het technische inzicht is één van de kenmerken die je als monteur moet bezitten.


Wat doet een monteur?

Het onderhouden van de technische installaties is een belangrijke verantwoordelijkheid van een monteur. Hierbij zijn het uitvoeren van preventief en/of correctief onderhoud aan machine-installaties belangrijke kerntaken van monteurs. Daarnaast zijn het opsporen en oplossen van technische storingen en het (om)bouwen en modificeren van machine-installaties belangrijke verantwoordelijkheden.

Jouw ervaring en specialisme hebben natuurlijk invloed op de werkzaamheden die je als monteur zult gaan uitvoeren. Zo zal een monteur met ervaring zijn technische kennis overdragen aan jongere monteurs en zal hij zijn kennis delen met het productiepersoneel. Daarnaast zal er als monteur ook van je verwacht worden dat je met verbeterinitiatieven komt of dat je oplossingen aandraagt ter preventie van storingen.

Het werk dat je uitvoert, vindt plaats in ploegendienst. Je werkt bijvoorbeeld in een 2, 3, 4 en 5 ploegendienst. Daarnaast kan het zijn dat je in dagdienst werkt, maar bij sommige vacatures kan het ook voorkomen dat je ook in nachtdienst werkt.

Door de opkomst van de vierde industriële revolutie is het werk van de monteur aan het veranderen. Waar je vroeger als monteur bijna alles met je handen kon doen, komt het steeds vaker voor dat bepaalde zaken worden geautomatiseerd en dat kennis van PLC bijvoorbeeld een pré is. Het belangrijkste is dat je passie hebt voor techniek en dat je jouw kennis wil blijven verrijken door middel van in- of externe trainingen en opleidingen.


Branches waar monteurs werken

Bij Techsharks kom je als monteur altijd te werken in de maak- of procesindustrie. Maar, de techniek is een erg brede sector. Daarom kun jij als monteur ook in veel verschillende soorten branches terechtkomen. Zo kan een allround monteur eigenlijk overal terechtkomen waar bijvoorbeeld machines aanwezig zijn. Een branche waar veel aan gedacht wordt bij monteurs is de productie, omdat hier veel gebruik wordt gemaakt van machines. In deze branche vind je fabrieken die 24/7 moeten kunnen draaien en is er dus altijd een monteur nodig om preventief onderhoud te plegen of storingen op te lossen. Je kunt ook denken aan een branche, zoals de voedingsmiddelenindustrie. In deze industrie moet er heel veel verpakt worden, waar veel machines voor nodig zijn. De chemische sector is ook een goed voorbeeld van een branche waar je als monteur kan komen te werken. Kortom, daar waar machines zijn, kun jij werken als monteur.

Monteur salaris


Wat verdient een monteur?

Wij snappen natuurlijk dat je als monteur benieuwd bent wat voor salaris er gemiddeld verdiend wordt door monteurs. Het salaris van een monteur ligt tussen de €2.000 - €3.990,- bruto per maand (exclusief toeslagen). Jouw salaris wordt bepaald op basis van jouw achtergrond, ervaring en opleidingen. Zo wordt er bijvoorbeeld een onderverdeling gemaakt tussen de niveaus: junior, medior en senior. Daarnaast kan het beschikken over PLC-kennis invloed hebben op jouw salaris. Techsharks faciliteert sharks graag bij het vinden van de juiste opleiding. Zo bieden wij ook vacatures aan waarbij je aan de slag gaat bij een opdrachtgever in de procesindustrie en daarnaast bijvoorbeeld een PLC-opleiding volgt. Er zijn veel ontwikkelingsmogelijkheden en doorgroeikansen als monteur. Naast jouw kennis en ervaring is ook de branche en rol die je zult gaan vervullen van invloed op je salaris binnen deze schaal. Nu je op de hoogte bent van wat je als monteur ongeveer zou moeten verdienen, is dit een criteria waarop je kunt gaan letten wanneer je vacatures gaat bekijken en beoordelen.

Monteur worden

Om monteur te worden moet je een opleiding hebben gevolgd. Voor de vele verschillende soorten functies bestaan er dan ook vele verschillende soorten opleidingen. Veel van deze opleidingen bieden de mogelijkheid om een specialisatie te kiezen. Daarnaast kun je van MBO t/m WO-opleidingen volgen om monteur te worden. Tijdens deze opleidingen leer je vaak over een, of een aantal, technieken waar je alles van zult moeten gaan weten. Een aantal van de populaire opleidingen onder monteurs zijn:

  • Allround monteur
  • Monteur Service en Onderhoud installatietechniek
  • Landbouwmechanisatie
  • Automonteur
  • Monteur mobiele werktuigen
Wanneer je een monteur wordt, heb je veel doorgroeimogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met een MBO niveau 3 opleiding en aan het werk gaan. Maar je hebt ook de keuze om direct door te gaan met een MBO niveau 4 opleiding, waardoor je weer andere werkzaamheden kunt gaan uitvoeren. Het doorgroeien in opleidingen kan t/m HBO. Ga jij liever direct aan het werk? Dan kun je door middel van je werkervaring en cursussen ook goed doorgroeien naar andere rollen als monteur.

Monteur bij Techsharks worden

Ben je na bovenstaande informatie nog nieuwsgieriger geworden en wil je graag monteur bij Techsharks worden? Ja? Goed om te weten, want wij staan te springen om jou welkom te heten in onze oceaan. Dus ben jij er klaar voor om een top monteur te worden die constant wordt uitgedaagd? Bekijk dan snel onze ruime aanbod van monteur vacatures en jaag jouw droombaan achterna in de omgeving Breda, Eindhoven, Gelderland, Rotterdam, Tilburg of Limburg.